om mat

Vad ska man göra med överflödig mat? Mat från rester behöver inte vara en icke-näringsrik eller dålig nödsituation

12views

Vad ska man göra med överblivna potatisar? Deras användningsområden är verkligen varierade

Potatis är en mycket givande råvara och eftersom de hittar en bred användning i köket som en färsk råvara, kommer potatis som kokas och förvaras i kylen att göra ännu mer nytta.

 • Använd kokta potatisar för att göra rostad . Servera dem som de är, men de är utmärkta i kombination med surkål. Har du korvrester i kylen har du vunnit. Du kan använda gårdagens potatismos på samma sätt och du kan piffa upp pannkaksmixen eller förbereda dem .
 • Kokta potatisar är lämpliga för potatisdeg, från vilken du kan förbereda dig i olika variationer , eller vallmofrön eller .
 • Det finns många sätt att använda potatis. Prova till exempel att baka dem som eller använd dem för att göra snacksmuffins fyllda med skinka och ost. Lägg den kokta potatisen i en muffinsform, pressa ihop botten av burken till en muffinsform, fyll efter smak och grädda.

Kokt ris är en stapelvara i köket i många kulturer

Det finns en stor risk förknippad med kokt ris: matsmältningsproblem. Ris innehåller bakterier som kan föröka sig under vissa förhållanden. Så om du vet att du har gjort för mycket ris och du inte kan bearbeta det omedelbart, kyl det snabbt efter tillagningen och förvara det i en tätt tillsluten behållare i kylskåpet.. Det håller sig i cirka två dagar.

 • Använd det kokta riset i asiatiska rätter som t.ex. den välkända . Mindre kända, men inte mindre goda, är de salta rispannkakorna som görs av en blandning av ris, ägg och lite vanligt mjöl. Krydda pannkakorna med vad du har till hands: skinka, salladslök, ost, vitlök, ärtor, spenat, täck med streusel och stek på båda sidor.
 • Riskakor kan också ätas söta som fritters med sylt eller sylt. I likhet med sådana pannkakor är , servera dem med potatismos.
 • Kokt ris används för att sätta blandningar i , hackat eller , som de som finns i .
 • Men det kan också göra henne Var bara försiktig med typen av ris här. Riskroketter kommer bara att hålla ihop från ris som klibbar. Riset som används för detta är rundkornigt ris, som du förresten också kan göra eller . Lämna det torra riset till en annan typ av maträtt eller koka det till en generationstestad .

Vad sägs om den överblivna pastan? Förbered dem varma och kalla

Överbliven pasta från igår är perfekt för bakning. Versionen med skinka och ägg som skinkfritters behöver verkligen ingen introduktion, men det finns fler variationer på bakad pasta som förtjänar din uppmärksamhet.

Bearbeta överblivet kött i stil med en skolkafeteria

Vad ska man göra med överblivet kött som inte kommer att göra det till en separat portion? Mal det till pålägg eller hasch.

 • Vad kommer du att tänka på när du säger ? Vår skolkafeteria, där hash serverades ganska ofta. Dess beredning är enkel och den utmärkta smaken av denna orättvist försummade maträtt förstörs inte av det faktum att socialistiska skolmatsalar verkligen inte var någon gastronomisk upplevelse.
 • När du har köttrester, mala det i en mixer och gör det till en och släng i eller använd för att att göra med gårdagens potatis och frallor.
 • Och om du har rester stekt kött ben, känn dig fri att använda som grunden för en ärlig buljong. Benen rostas ofta i förväg för att frigöra safterna och ge styrka till buljongen. Så när du har överblivna ben från rostade revben har du gjort en del av buljongberedningen.

Snabba, billiga och näringsrika måltider från rester

När vi började stå på egna ben och pengarna inte precis var överflödiga lyckades vi laga den bästa maten från ingenting. Ibland skadar det inte att minnas den gamla goda tiden igen, åtminstone när det gäller att använda varje sista smula av ingredienserna.

 • Resten dumpling fungerar som bas för . När den serveras med kyld …har du en middag full av kolhydrater, protein och fibrer för bara några ören.
 • Du kan bearbeta överblivna baljväxter på ett liknande sätt. Till exempel gör kokta linser en utsökt vita bönor kan kastas i en skål med .
 • Frukt lämpar sig utmärkt för förädling av matrester. Välj bara bitar som är mogna, utan tecken på röta eller mögel. Använd en övermogen banan för att göra eller den populära , från äpplen , använd päron för att förbereda äta dem varma eller bara skiva dem och baka dem i .
 • Mejeriprodukter kan också användas, men de måste hanteras med försiktighet. Använd därför bara produkter som har förvarats på rätt sätt. Använd överbliven mjölk i yoghurt är bra att baka med, till exempel .
 • Bearbetningen av restprodukter är tacksam soppor. Till dem behöver du bara mycket mindre ingredienser än vad du skulle behöva lägga upp på en huvudrättstallrik. Ändå är de fulla av näringsämnen, fylliga och från ett minimum av ingredienser kan du laga en kittel för hela familjen. .

Använd bara färska rester så att du inte blir förgiftad

Innan du börjar använda matrester, se till att de är säkra. De får inte visa tecken på av röta eller mögelom de luktar konstigt för dig, ge ditt intryck och bättre laga inte mat med dem. Inte ens den dyraste restråvaran är värd några tarmproblem.

Behöver du spara pengar? Ersätt saknade ingredienser med andra

Om du saknar eller har för lite av en ingrediens, oroa dig inte ersätt den saknade ingrediensen med något annat.

 • Om du har lite av vit yoghurt i kakan, ersätt den med gräddfil, kefir eller späd ut den med vatten till önskad mängd och tillsätt lite citronsaft som en syrlig ingrediens.
 • Du kanske inte gillar substitut, men med ingredienser som du bearbetar vidare finns det inget att oroa sig för. Du kommer inte att märka det i resultatet, du behöver inte springa till affären för att sakna saker, du sparar pengar och du fortsätter fortfarande att skapa andra rester.

Källor: , , Tidningen Apetit

Leave a Response