om mat

Hur serverar man spaghetti ordentligt? Kanske har du gjort ett misstag fram till nu

5views

Nyckeln till en perfekt upplevelse är att koka pastan ”al dente”, blanda den med såsen som fortfarande finns i pannan och tillsätta osten på slutet. De vanligaste misstagen är att servera spaghetti med fel ost eller att koka pastan för länge.

Hur man äter spagetti på rätt sätt

Italienarna lägger stor vikt vid . Kokt spaghetti ”al dente” är blandas med såsen och serveras omedelbart. Detta steg säkerställer att all pasta är belagd med såsen och gör att pastan kan absorbera dess smaker.

Italienare äter spaghetti med en gaffel. Ingen sked. Gaffeln pekar mot tallriken och dess vänder på pastan. Detta är det enda sättet att få en bit spaghetti snyggt in i munnen.

Vad gör du för fel?

  • Ett av de vanligaste misstagen är att lägga till ost i rätter där den inte hör hemma. Till exempel skaldjur och ost kombineras vanligtvis inte i det italienska köket.
  • Ett annat vanligt misstag är överkokt pasta. Italienare föredrar alltid ”al dente” pasta. Det vill säga en som är fast att bita i (ibland för hård för oss).
  • Användning Spaghetti sked anses vara en faux pas i Italien.
  • Såsen hälls upp på tallriken, men blandas med pastan innan den serveras direkt i pannan.

När ska man strö över ost på pastan?

eller pecorino, läggs till pastan strax före servering. Den finrivna ostens roll är att tillföra krämighet till pastan. Det är viktigt att veta när man ska lägga till ost och när man inte ska göra det. Fisk- och skaldjursrätter toppas vanligtvis inte med ost.

Däremot är ost en viktig ingrediens i traditionella rätter som spaghetti carbonara eller cacio e pepe.

Informationskälla: Tidningen Apetit, , ,

Leave a Response