om mat

Hur fixar man koagulerad grädde? Mikrovågsugn, vattenbad och lite extra smör kan hjälpa

10views

Koagulerad grädde kommer du att känna igen snabbt. Den är full av små klumpar och saknar den önskade jämnheten. Liten smulor av fett som ofta flyter i den utfällda vätskan, förstöra inte bara det visuella intrycket, men de smakar inte ens särskilt bra. Därför är sådana grädde i desserter. Bättre förbereda en ny, eller ännu bättre – fixa den dåliga. Koaguleringen av krämen berodde på fel kombination av ingredienser.

Varför koagulerar grädden?

Den vanligaste orsaken till att grädde krymper är Olika temperatur på de ingredienser som används. Det är ”temperaturchocken” som orsakar fettet i smör (eller margarin) kan inte kombineras med de andra ingredienserna (pudding, gröt, äggvitor etc.). Det börjar skilja sig från dem och bilda klumpar.

 • För att förhindra att grädden koagulerarta ut alla ingredienser ur kylskåpet i förväg för att få samma (rums) temperatur.
 • Tillagad pudding eller gröt täck med plastfolie (för att förhindra att sårskorpa bildas) och låt dem svalna på köksbänken. Om du ställer in dem längre in i kylskåpet finns det risk för att de kyls för mycket, vilket återigen riskerar att grädden koagulerar.

Hur sparar man koagulerad grädde?

Det finns flera sätt att fixa koagulerad grädde. Principen är att kombinera den feta komponenten med den flytande. Och detta görs vanligtvis genom att utjämna temperaturer. Dessa tips kan användas för vaniljsås-sockerkräm, äggvite-sockerkräm eller till och med med chokladganache.

 1. Placera skålen med vaniljsås i mikrovågsugnen en liten stund och värm. När grädden börjar skilja sig något från sidorna, rör om den, låt den svalna till rumstemperatur och vispa sedan igen.
 2. Placera skålen med den koagulerade grädden placera över ett vattenbad en liten stund och värm upp lite. Vispa sedan igen.
 3. Helt och hållet smält lite smör, Hera eller 100% solidifierat fett. Börja vispa den misslyckade grädden och tillsätt det smälta fettet i en svag stråle.
 4. Vispa i mer smör och vispa gradvis i den koagulerade grädden, en matsked i taget, tills den är vackert slät och fluffig.
 5. Den koagulerade grädden kan också spara smält matlagningschoklad. Vispa gradvis ner den fortfarande varma (men inte heta!) chokladen i den koagulerade grädden.

Vad ska jag göra om mascarponekrämen koagulerar?

Koagulerad grädde av kommer att hjälpa till att rädda en bit smält smör. Häll det i grädden medan det fortfarande är varmt och vispa sedan till önskad konsistens.

Om emellertid du vispar gräddenofta hjälper inte ens de ovannämnda råden mycket. Men även i det här fallet har vi för dig ytterligare två lösningar för att undvika att kasta bort dessa dyra råvaror.

 1. Fortsätt susa framför att helt separera fettet från vätskan, som sedan dräneras bort. Kvar blir en sorts sött smörsom du kan återanvända till den ”nya” smörkrämeneller som ett klassiskt (lätt sötat) fett till andra .
 2. Misslyckad kräm värm upp över vattenbadet. Resultatet blir en söt, tjock vispgrädde som du kan göra , , , eller .

Clotted mascarponekräm och ganache

I kombination mascarpone och kan enkelt åtgärdas. Värm grädden över ett vattenbad till ca 40 °C. Försiktigt Rör omför att koppla ihop ingredienserna igen. Låt det först svalna till rumstemperatur och lägg sedan in i kylskåpet. När grädden har svalnat, vispa den hårt på hög hastighet.

 • För att förhindra att grädden koagulerar nästa gång, lämna ganachen svalna och blanda sedan ingredienserna en i taget: rör i ca 2 matskedar grädde. Vik sedan in den i den återstående grädden och vispa.

Hur kan man förhindra gräddfil?

 • Alla ingredienser ska ha samma temperatur. Och detta gäller även ganache, choklad- eller fruktsirap.
 • Första, slå smöret med sockret, tillsätt sedan den andra blandningen med skedar (pudding, gröt, etc.) och vispa allt ordentligt.
 • Innan du tillsätter puddingen i grädden kan du lägga till det för säkerhets skull vispa den med en stavmixer.
 • Vispa grädden ganska med en ballongvisp. Paddeln i vissa blenders lyckas inte kombinera alla ingredienser perfekt.

Källa till information.

Leave a Response