om mat

Det finns inget som heter jordgubbe: Hur jordgubbssorter skiljer sig åt och vad de passar till

10views

1) Karmen

En inhemsk tjeckisk jordgubbssort, mycket mjuk och saftig, vacker purpurfärgad. Gudomlig till som den ger juice till. På grund av sin mjukhet är Karmen-jordgubbar olämpliga för frysning och kompott. De kan vara ihåliga.

2) Corona

Det här är en gammal sort med en balanserad balans mellan sötma och syra. Jordgubbarna är fasta men ändå mycket saftiga. Passar utmärkt för direkt konsumtion och för konservering (t.ex. kompott).

3) Senga sengana

En sort från våra mormödrar. Jordgubbarna har en vacker mörk färg, som de gärna ger till krämer eller . Mångsidig, något kryddig i smaken och mycket aromatisk.

4) Honungsö

Detta är en mycket tidig sort med en frisk och behagligt syrlig smak. Den har ganska mjukare frukter, så den är perfekt för eller sirap. I soligt och varmt väder kan frukten ha en antydan till ”grapefrukt”-bitterhet.

5) Sonat

Den har mycket pektin, så den är bra till jordgubbssylt. Den tål frysning mycket bra. Den är ganska orange till färgen, så den rekommenderas inte för t.ex. jordgubbsrätter, eftersom den inte ger dem en distinkt nyans. Smaken är dock behagligt söt.

6) Mara de Bois

Överhängande, ständigt bärande, lämplig för krukor. Påminner om vilda jordgubbar.

7) Malwina

En sen semestersort med stora frukter, som av odlarna kallas ”vitacit”: den är beroendeframkallande söt och syrlig på samma gång. Mångsidig, fryser bra.

8) Wendy

Detta är en mycket tidig sort. Wendy jordgubbar kännetecknas av en hög koncentration av sockerarter med praktiskt taget ingen syra. De är mycket populära bland barn.

Leave a Response