Tips för trädgården

Välbefinnande till hands: bastu, jacuzzi och pool i husets trädgård. Kom och ta en titt

96views

På en lätt skogsklädd tomt i centrala Böhmen har en elegant byggnad för familjens avkoppling uppförts. En bastu när som helst på dygnet, avkoppling i bubbelpoolen eller massage för trötta ben eller hela kroppen – vem skulle inte vilja ha det?

Text: Jana Matoušková, Foto: Robert Žákovič

Arkitekten Lenka Biderman kontaktades av en familj på fyra personer med en trevlig uppgift: att designa ett hemmaspa i ett separat hus i en vacker trädgård. Huset där avkopplingsälskarna bor ligger i centrala Böhmen och är en klassisk byggnad med sadeltak. Men tomten i utkanten av bostadsområdet är unik.

“Den stora trädgården till det befintliga huset har en mycket trevlig karaktär av en mogen blandskog, som också är ansluten till den bakom staketet. Att vara i en sådan trädgård är avkopplande i sig, för att inte tala om att njuta av naturen från den doftande cederträbastun, bubblande badtunnan eller den uppvärmda utomhuspoolen.” förklarar arkitekten.

Ägarna var väl förberedda, de visste hur de ville ha spaanläggningen och från vilken tillverkare de ville ha bubbelpoolen, den uppvärmda poolen och bastun. Arkitekten gav hemmaspaet formen av en mindre byggnad med platt tak. Stenbeklädnaden på den murade delen av byggnaden följer materialmässigt de befintliga upphöjda bäddarna, och utanför tillkom en bänk i samma design.

Den inglasade delen av byggnaden har en stålram och ett fackverkstak med en praktisk svag lutning och konventionell takfot. Arkitekten berömmer samarbetet och kommunikationen med entreprenören: “Det platta taket som drogs upp i stället för den lamellförsedda kastluckan ovanför den dubbla skjutportalen var en teknisk utmaning, men konstruktören Vojan klarade det perfekt.”

Säker grotta

Keramiska sintrade kakelplattor löper från interiören ut till poolen. Invändigt används det också på väggarna, tillsammans med en hörnlist i matchande dekor; arkitekten har lagt stor omsorg vid liknande detaljer. De mörka plattorna, väggarna och taket ger en känsla av en trygg grotta och stör inte utsikten över den rogivande grönskan. Utsikten genom de ramlösa glasväggarna vetter åt tre håll, både mot den mer aktiva sydöstra delen med poolen och familjehuset och mot den lugna norra delen med blandskogen.

Arkitekten har designat en dämpad belysning som är dold bakom en svart diffusor i mellanrummen i det akustiska taket. Svarta lutande spotlights sänks ned från taket för att belysa den vackra stenfanéren. Badtunnan från USSPA, bastun från leverantören Dyntar och Kneippgången med massagestenar samt varmt och kallt vatten har separat belysning. Byggarna gjorde förresten också ett bra jobb med detta i samarbete med rörmokaren; det var ett ganska komplext element.

Fantastisk utsikt och akustik

I takets lamellstruktur med stenfanér är luftutsläppen inbäddade och riktade mot fönstren för att förhindra att glaset krossas. Arkitekten kunde själv testa deras funktionalitet kort efter projektet, under en fotografering för en tidning: “Luftkonditioneringen visade sig vara mycket nödvändig, för när systemet stängdes av immade fönstren igen av den bubblande bubbelpoolen så att fotografen inte helt kunde fånga utsikten över rummet.”

Med akustiktak är spaet en behaglig plats att lyssna på musik trots de andra ljudreflekterande materialen. Tack vare den minskade efterklangstiden uppstår inte de obehagliga “klapp-ekon” som är så typiska för simhallsmiljöer.

Skräddarsydda anläggningar

Entréns omklädningsrum är utrustat med galgar och en sittbänk med låda för varje familjemedlem. Ägarna och deras söner är långa, så arkitekten designade möblerna för att passa dem, alla något högre än standarden. Hon valde också ut all inredning, ända ner till småsaker som tvålpump och toalettpappershållare.

De inre dörrarna från det huvudsakliga spaområdet är skjutbara och glasade för att släppa in ljus, men ogenomskinliga för att upprätthålla integriteten vid omklädning och på toaletten. Det finns ett litet separat område bredvid bastun för vinförvaring, glasförvaring och för de nödvändiga rena handdukarna och lakanen.

I spaanläggningen finns ett tvättrum som är dolt bakom en vit dörr utan panel. Det är fullt av relaterad teknik och innehåller också en ismaskin, som tuffa människor gillar att lägga till i sin kyltub. För de mindre beslutsamma finns det en vattningshink i duschkabinen.

Information om projektet

 • Arkitekt: Lenka Bidermanová
 • Jakub Vojan
 • Bebyggt område: 84 m2
 • Asfalterat område med swimmingpool: 54 m2
 • Ytterväggskonstruktion: bärande konstruktion av tegel och stål med glasrutor
 • Byggnadens beklädnad: sten
 • Tak: platt och fackverkstak med svag lutning
 • Innerdörrar: skjutdörrar, glasade, ramlösa
 • Fönster: storformat, ramlösa med motoriserade skjutreglage
 • Skuggning: elektriskt manövrerade persienner för framfönster
 • Golv, terrass: keramiska plattor
 • Bastu, kakel och inbyggda möbler: cederträ
 • Tak: akustiskt med stenfanér
 • Uppvärmning och ventilation: värmepump, solfångare, golvvärme, luftkonditionering
 • Simbassäng och jacuzzi: USSPA
 • Bastu: Dyntar
Författare: Ing. Lenka BidermanováFokuserar på arkitektonisk design av hus och interiörer. Hennes projekt är resultatet av ett personligt förhållningssätt till investerare, samtidigt som de kännetecknas av exakt utförande, en känsla för proportioner, material och färger, allt på en hög professionell och teknisk nivå.

Denna artikel återfinns i tidskriften Dům&Zahrada nr 4/2024.

Relaterade artiklar