Tips för trädgården

Vad ska man göra med en fredslilja efter blomningen – experter berättar hur man uppmuntrar till återkommande blommor som varar längre

11views

När du brinner för dina krukväxter och ser till att ge dem optimal vård kan det vara en oroande syn att se att deras bladverk och blommor inte ser så bra ut. Detta är dock inte nödvändigtvis något att oroa sig för eftersom många inomhusväxter har en tillväxtcykel som de går igenom.

Om du har en fredslilja kommer du att märka att efter flera månaders blomning kommer dess sofistikerade blommor att börja blekna. Som med andra blommande inomhusväxter är detta den normala livscykeln för fredsliljor och det betyder inte att de är döende och redo att kastas. Faktum är att det finns några saker du kan göra när din fredslilja har blommat färdigt för att uppmuntra återkommande, långvariga blommor.

Vi har talat med experter om vad man ska göra med en fredslilja efter blomningen och de delade med sig av tips för att få denna vackra krukväxt att blomma igen.

Vad man ska göra med en fredslilja efter blomningen

Få inte panik när dina fredsliljeblommor börjar blekna. Experter har delat med sig av några saker som du kan göra för att få dem att blomma igen.

Avblommade blommor

Som med andra blommande växter är det viktigt att döda alla bleka blommor på din fredslilja. Detta beror på att energin för att hålla den blommande har använts och att du nu vill omdirigera energi till lövverket som fortfarande växer.

”Genom att klippa bort de gamla blommorna omdirigerar växten sin energi från fröproduktion till att skapa nya blommor, vilket resulterar i förlängda blomningsperioder och potentiellt rikligare blomning”, säger Hösten Janus, växtexpert från Perfect Plants.

”Så deadheading tjänar inte bara ett estetiskt syfte genom att städa upp växten utan spelar också en viktig roll för att främja kontinuerlig blomning under hela växtsäsongen”, tillägger hon.

Du kan enkelt avtoppa fredsliljor genom att använda rena och vassa viktiga trädgårdsredskap, som dessa mikrospetsiga beskärningssaxar från Amazon.

Du kommer att veta att det är dags att få deadheading när din fredslilja hänger och blommor börjar missfärgas. Ta din beskärningssax och klipp vid basen av stammen för att ta bort de förbrukade blommorna.

Beskär bort alla döda bladverk

Du kanske också märker att dina fredsliljeblad blir bruna eller att dina fredsliljeblad blir gula tillsammans med att din växt inte blommar.

”Om det finns skadade eller gulnade blad ska du klippa bort dem för att bibehålla växtens hälsa”, säger Autumn.

Att ta bort skadade och döda bladverk hjälper till att uppmuntra ny tillväxt. ”Detta kan omdirigera växtens energi mot blomning”, tillägger Autumn.

Om missfärgningen av bladverket fortsätter efter att du har beskurit din växt kan det vara ett tecken på att din fredslilja behöver planteras om. En för liten kruka kan göra att din fredslilja blir krukbunden, vilket resulterar i ett kämpigt bladverk.

Fortsätt att ge optimal vård för din fredslilja

När du har fått din fredslilja i bättre skick måste du se till att den fortfarande sköts när den inte blommar.

”Växten kommer att blomma igen med tiden om du ger den rätt skötsel”, säger Anastasia Borisevich, växtexpert på Plantum. ”Allt du behöver göra är att ge din växt optimal vård och låta den fylla på sin styrka inför nästa blomningssäsong”, tillägger hon.

Detta inkluderar att uppfylla kraven på fukt och belysning. ”Håll ett konsekvent bevattningsschema och se till att växtens jord förblir lätt fuktig. Placera fredsliljan i indirekt ljus och håll den borta från drag eller extrema temperaturförändringar”, säger Autumn.

”Fredsliljor trivs också i hög luftfuktighet”, tillägger Autumn. Du kan öka luftfuktigheten för krukväxter på flera olika sätt, bland annat genom att använda den här luftfuktaren från Amazon eller den här luftfuktaren från Amazon.

Vanliga frågor

Ska man gödsla en fredslilja när den inte blommar?

Fredsliljor kommer blomma i några månader åt gången innan blommorna bleknar. Du borde fortfarande ge optimal vård för din fredslilja när det är inte blommande för att uppmuntra ny tillväxt. Du bör dock undvika att gödsla fredslilja när den inte växer aktivt. Detta beror på att det kan bränna rötterna och övermätta jorden, vilket leder till rotröta för krukväxter. När din fredslilja växer aktivt på våren och sommaren kan du gödsla den var 4-6 vecka.


Bara för att din fredslilja har blommat färdigt betyder det inte att det är dags att ge upp den. Med lite grundläggande skötsel kan du uppmuntra din fredslilja att blomma igen. Du kanske också är intresserad av att läsa om att odla fredsliljor utomhus om du vill ha ett sofistikerat tillskott till din utomhusplantering.

Leave a Response