Tips för trädgården

Så här stöter du bort boxelderbaggar från din trädgård – experttips för att hålla dessa bladätare borta från dina växter

20views

Alla trädgårdsmästare känner till utmaningen med att bli av med skadedjur som kan skada växterna. Boxelderbaggar är inget undantag, eftersom dessa små svarta och röda insekter gillar att livnära sig på trädens blad och frön.

Precis som att bli av med zigenarmalens larver och avvärja cikador kan det vara en bra idé att avvärja boxelderbaggar för att skydda dina bladväxter. Om du inte vidtar rätt försiktighetsåtgärder kan det hända att växterna skadas av boxelderbaggar som äter av dem. Experter säger dock att dessa insekter inte orsakar någon omfattande skada på växternas hälsa.

Vi talade med experter för att ta reda på mer om boxelderbaggar och vad du kan göra för att hålla dem borta från din trädgård.

Vilken skada orsakar boxelderbuggar på växter?

Som namnet kan indikera, boxelder buggar lockas till boxelder träd – och deras matvanor kan påverka ny tillväxt och utseendet på dessa träd.

”Boxelderträd är den primära värden för boxelderbaggar där de livnär sig på frön och blad”, säger entomolog David Price.

”Olika arter av lönnträd och, mer sällan, vissa fruktträd som äpple och plommon kan också vara värdar för dessa insekter”, säger Ryan Fowley, expert på skadedjursborttagning på Excel Pest Services.

Det är dock viktigt att notera att den skada som dessa insekter orsakar inte är betydande på lång sikt.

”De flesta av skadorna på växterna har att göra med deras utseende men påverkar vanligtvis inte växtens hälsa”, säger David.

Den andra risken med boxelderbaggar är att de kan ta sig in i ditt hem genom att tränga sig in genom sprickor i byggnader. Lyckligtvis finns det också många sätt att bli av med boxelderbaggar från ditt hem.

Hur man stöter bort boxelderbaggar

Boxelderbaggar kommer att livnära sig på växter i din trädgård om du inte vidtar försiktighetsåtgärder för att skydda dem. Det är därför det kan vara en bra idé att avvärja boxelderbaggar, och experter har delat med sig av de bästa metoderna för att göra det.

1. Ta bort boxelderträd från din trädgård

Det låter kanske självklart, men den första åtgärden för att förhindra att du får insektsangrepp i din trädgård är att inte odla de växter som insekterna dras till.

”Det mest effektiva är att ta bort eller undvika att plantera kvinnliga boxelderträd nära hemmet, eftersom dessa lockar till sig insekterna”, säger Ryan.

Genom att ta bort matkällor för boxelderbaggar gör du din trädgård obeboelig och oattraktiv för dem. Detta innebär att du istället för att odla boxelders bör försöka välja de bästa träden med lågt underhåll för en bakgård som fortfarande kommer att lyfta ditt utomhusutrymme och hålla det fritt från dessa kryp.

2. Spraya tvålvatten runt växter

Du kan skapa en tvålvattenblandning som ett naturligt avstötningsmedel för boxelder buggar. Detta är också en bra lösning för att bli av med eventuella angrepp.

”Blanda några matskedar flytande tvål med vatten i en sprayflaska och spraya direkt på boxelderbaggarna”, säger David. ”Den kvarvarande doften från tvålen kan också avskräcka dem från att komma tillbaka”, tillägger han.

Använd helt enkelt en sprayflaska, som de här sprayflaskorna från Amazon, och lite flytande tvål, som den här flytande diskmedlet från Walmart, för att göra en hemmagjord insektsspray. Du bör sikta på att spraya runt basen av mottagliga växter för att skapa en avstötande barriär.

3. Lägg till doftande växter i din trädgård

Liksom ormavvisande växter och musavvisande växter finns det starkt doftande växter som kommer att avvisa boxelder buggar. Att plantera en doftande trädgård är därför ett bra sätt att naturligt avskräcka dessa buggar från din trädgård.

”Det finns vissa örters dofter som kan hjälpa till att skrämma bort boxelderbaggar, som lavendel eller salvia”, säger David.

Att plantera en rabatt med aromatiska örter och odla lavendel, salvia med mera runt de träd som du vill skydda kan vara en effektiv lösning för att hålla boxelderbaggar borta från din trädgård. ”Vissa blommor, som krysantemum, innehåller också ett naturligt insektsmedel”, säger David.

Du kan hitta örtstartplantor på stormarknader, som den här rosmarinplantan från Walmart och den här myntaplantan från Walmart.

Vanliga frågor

Avvisar vinäger boxelder buggar?

Liksom många skadedjur, boxelder buggar är känsliga för starka dofter och kan vara naturligt avskräckas av dem. Vinäger kan vara ett effektivt naturligt avstötningsmedel, som ett resultat. Du bör dock vara medveten om att de sura egenskaperna hos vinäger kan skada vissa växter. Om du väljer att använda vinäger för att avvärja boxelderbaggar eller andra skadedjur kan det vara en bra idé att göra en utspädd spray med vatten. Du bör inte heller enbart förlita dig på ättika för att hålla boxelderbaggar borta. Den mest effektiva metoden för att hålla dem borta är att undvika att odla deras värdväxter i din trädgård.


Även om de inte orsakar allvarliga skador på växternas hälsa kan boxelderbaggar livnära sig på vissa träd och störa deras utseende och tillväxt. Genom att vidta vissa försiktighetsåtgärder för att avskräcka boxelderbaggar kan du hålla dina växter säkra.

Du bör också se till att göra dig av med boxelderbaggar utanför ditt hus om du märker några eftersom de har en tendens att ta sig in i huset genom sprickor.

Leave a Response