Tips för trädgården

Så här fördubblar du dina dahlior – och får riklig blomning utan att köpa fler plantor

3views

När jag tänker på en blomma som jag aldrig skulle kunna vara utan i min rabatt, så är det utan tvekan dahlior. Det finns så många underbara sorter av dessa magnifika blommor, vissa som bildar perfekt symmetriska pom pom-sfärer, och andra, sorter med enstaka kronblad med härligt mörkt bladverk.

Det finns några praktiska tips för framgångsrik dahlia-odling. Det handlar bland annat om att döda blommor under växtsäsongen för att förlänga blomningen, övervintra dahlior och förvara knölarna på rätt sätt för att plantera om dem nästa vår. Och ett annat mycket användbart trick för att se till att du får mer blommor för pengarna från dessa sommarblommande favoriter är att nypa ut deras odlingstips.

Jag har odlat dahlior – både i rabatter och krukor – i nästan ett decennium, och ända sedan jag lärde mig knepet med att nypa ut har jag kunnat producera fler blommor på varenda en av mina plantor. Här delar jag med mig av mina bästa tips för att få ut mer av dessa härliga trädgårdsblommor.

Vad är att nypa ut?

Utpinkling är när vi tar bort växtspetsen från en växt för att uppmuntra sidoskott att växa. Genom att nypa ut växter är målet att skapa större, buskigare växter med fler blommor och grödor på dem, som förhoppningsvis kommer att blomma ännu längre under säsongen.

Det kan kännas väldigt kontraintuitivt när du först försöker dig på att nypa ut, särskilt när en planta ser ut att växa så det knakar. Varför skulle du klippa av toppen på den? Jag minns tydligt att jag var tvungen att tvinga mig själv att göra det i början, men när du väl ser resultatet och förstår hur det gynnar växternas tillväxt kommer du att bli helt övertygad.

När ska man klämma ut dahlior växter

Du måste vänta tills dina dahliaplantor har minst tre par blad som kommer från den centrala stammen innan du börjar nypa bort de växande spetsarna. Detta kommer att ha gett din dahlia tillräckligt med tid att etablera sig och växa starkt och hälsosamt grundbladverk.

Beroende på vilken dahliasort du odlar är detta vanligtvis när plantan är 10 tum lång – eventuellt mer.

Så snart du ser tre friska bladpar kan du nypa bort den centrala växtspetsen. Något tidigare och du kommer att påverka dess framtida tillväxt. Varje planta behöver dock tillräckligt med tid under växtsäsongen för att återhämta sig och producera sidoskott, så låt det inte gå för mycket senare heller.

Hur man klämmer ut dahlior

Använd alltid rena och vassa beskärningsverktyg för jobbet så att du får ett skarpt snitt och inte riskerar att överföra några sjukdomar till dina växter.

Du kan helt enkelt använda fingrarna för jobbet om dina växter inte är för stora, men jag föredrar alltid det rena snittet som du får från snipor som dessa, från Amazon, och de är så lätta att använda.

Ta en titt på din planta och identifiera den centrala knoppen. Detta bör vara lätt att se, eftersom det kommer att växa högst upp på huvudstammen. Du kan vara säker på att du tittar på den centrala stammen eftersom alla andra blad växer ut från den.

Ta din sekatör och klipp försiktigt bort spetsen, precis ovanför en uppsättning blad. Detta kommer att uppmuntra växten att avleda sin energi och för sidoskott att gro. För varje uppsättning blad på plantan får du ytterligare två stjälkar, vilket motsvarar upp till fyra gånger fler blommor från varje dahliaknöl.

Så nu kan du helt enkelt titta på när dina blommor förökar sig. De nya, laterala stjälkarna bör utvecklas på så lite som två dagar. Utklämningsprocessen gör att blomningstiden förskjuts med en vecka eller så, men det förlänger också säsongen, eftersom du kommer att ha så många fler blommor på varje växt som blommar vid olika tidpunkter.

Vanliga frågor

Vad händer om jag inte klämmer ut mina dahlior?

Om du inte nyper ut dina dahlior kommer de fortfarande att växa och blomma vackert, men du kommer vanligtvis bara att få två eller tre blommor högst upp på din växt. Det här är helt bra, men om du vill ha fler blommor på dina växter, nypa ut för att uppmuntra dessa sidoskott.

Kan nypa ut skada dahlior?

Klämma ut gör det inte skada dahlior, eller några andra växter du använder den här tekniken på. De enda farorna är nypa ut för tidigt, vilket skulle kunna äventyra växtens framtida hälsa och inte skära på rätt plats.

Du kan också nypa ut lite för sent, när den växande spetsen har blivit mycket bredare. Eftersom dahliastjälkar är ihåliga kan detta orsaka skador om för mycket vatten eller skadedjur tar sig in i stjälken.


Att få mer blommor från sina växter är ett mål för alla trädgårdsodlare, och genom att använda denna enkla, kostnadsfria teknik kan du verkligen få ut det mesta av dina dahlior. Om du vill ha fler tips om skötsel och förökning av dahlior kan du läsa våra guider om hur man skördar dahliafrön och hur man planterar dahliaknölar.

Leave a Response