Tips för trädgården

Människor lägger mynt i jorden – och det är inte i hopp om att odla ett pengaträd. Men ska du skynda dig att hoppa på den här trenden?

3views

Växtknep kommer och går, vissa beprövade och testade, andra inte så mycket. Det senaste på marknaden är att placera mynt i jorden för att öka näringsämnena. Men hur effektivt är det egentligen?

En frisk jord är otroligt viktig för att förse växter med näringsämnen som hjälper dem att trivas och växa. Det är därför du ser siffror på växtgödselmedel som visar hur mycket kväve, fosfor och kalium som finns i växtnäring att tillsätta i din jord.

Koppar är verkligen ett av de näringsämnen som är bra för jord och växter, men fungerar det verkligen att lägga småpengar i jorden? Vi har frågat experter om denna senaste trend och de avslöjade allt om huruvida pennies är bra för jorden.

Är pennies bra för jorden?

Kort sagt, svaret är nej. Även om experter erkänner fördelarna med koppar för växttillväxt, placera pennies i jord är inte ett effektivt sätt att förse växter med näringsämnen eller förhindra svampsjukdomar.

Medan experter hjälper till att avliva denna myt, delar de också med sig av var pennies i jorden faktiskt kan vara fördelaktiga.

Otillräckliga nivåer av koppar i pennies

Koppar är känt för att stödja växter på ett antal sätt och det behövs verkligen för att öka jordens näringsämnen. Det hjälper till med olika växtprocesser, bland annat att producera klorofyll som krävs för fotosyntesen och ger bladverket dess gröna färg. En kopparbrist i jorden kan göra växterna mer immuna mot sjukdomar, orsaka missfärgning och påverka tillväxten.

Experter säger dock att den koppar som finns i pennies inte är tillräcklig för att göra skillnad för markhälsan.

”Även om det finns påståenden om att pennies långsamt kan frigöra koppar i jorden och fungera som ett naturligt gödningsmedel, har jag inte hittat några bevis som stöder denna uppfattning”, säger Hösten Janus, växtexpert från Perfect Plants.

”Moderna pennies är tillverkade av kopparpläterad zink, och kopparhalten i en enda penny är ganska liten”, tillägger hon.

Därför menar experterna att det skulle ta mycket lång tid för ett mynt att göra någon skillnad i mängden koppar i jorden. ”Du skulle behöva lämna pennies i jorden förmodligen på obestämd tid, eftersom det finns så lite koppar i dem”, säger Julie Bawden-Davis, expert på inomhusväxter på Healthy Houseplants.

Men om du letar efter metoder för snigelkontroll kan pennies bara vara tricket.

”Koppar fungerar som ett effektivt avskräckningsmedel för sniglar, de känner en liten stöt när deras hud kommer i kontakt med koppar”, säger Autumn. ”Om du har äldre mynt med högre kopparhalt kan du delvis gräva ner dem i utkanten av din trädgård för att skapa en barriär som kan hindra sniglarna från att komma in”, föreslår hon.

Var dock noga med att inte enbart förlita dig på denna metod, eftersom det brukar vara mycket mer effektivt att plantera snigelavvisande växter.

Förbättra markhälsan i din trädgård

Vanliga frågor

Hur kan jag tillsätta koppar i jorden?

Koppar är ett viktigt mikronäringsämne i jorden som bidrar till växternas allmänna tillväxt och hälsa. Brist på koppar i jorden kan leda till att växterna blir mer mottagliga för sjukdomar, att klorofyllproduktionen minskar och att tillväxten uteblir. Du kan tillföra koppar till jorden på flera olika sätt. Detta inkluderar att lägga till organiskt material som är rikt på koppar i din jord och använda kopparbaserade gödselmedel.


Att lägga pennies till jord kan bara vara en annan av de växthack som inte fungerar så bra i praktiken. Även om det är sant att koppar är en utmärkt resurs för växter, är det osannolikt att placering av pennies i jorden kommer att göra en väsentlig skillnad för den övergripande markhälsan.

Om du letar efter fler DIY-lösningar för att förbättra kvaliteten på din jord kan du läsa vad experter har att säga om kaffesump är bra för växter och upptäcka några ovanliga kompostingredienser som du kanske har liggande.

Leave a Response