Tips för trädgården

Hur och när man skördar kålrabbi – den perfekta tiden för bästa smak och konsistens

6views

Kålrabbi är en grönsak som ser unik ut, men denna udda kålväxt blir alltmer populär bland trädgårdsmästare som letar efter en utsökt och mångsidig gröda att odla och skörda.

Jag odlade både vita och lila sorter av kålrabbi för kockar, och det var viktigt att skörda grödan när den var som bäst. Detta beror på att smaken kan bli seg och bitter om de får utvecklas för länge i grönsakslandet.

Kålrabbi är snabbväxande jämfört med de flesta brassica-växter och grödan kan vara redo att skördas inom sju veckor efter sådd av fröna. En sådan snabb utveckling innebär att kålrabbi kan ha en mycket lång skördesäsong, särskilt om du gör successionsplantering.

Olika typer av kålrabbi att odla och skörda

Du kan välja mellan många olika sorter att odla. I första hand finns det kålrabbisorter med lila eller vitt skal, även om båda har vitt kött, och sådana som utvecklar en rundare eller plattare formad stjälk.

Det kan också finnas variationer när det gäller storleken på stjälken. För att hjälpa dig att skörda framgångsrikt, låt oss ta en titt på när och hur man skördar kålrabbi.

När är kålrabbi redo att skördas?

Kålrabbi är en snabbväxande grönsak så du behöver inte vänta länge på läckra festmåltider. Om du odlar blomkål eller brysselkål måste du ha tålamod, men lyckligtvis är kålrabbi en brassica som sätter igång snabbt.

Grödan odlas för den svullna stjälk som den utvecklar. Eftersom varken färgen eller strukturen på stjälken förändras när kålrabbin mognar, hur vet man då när kålrabbin är redo att skördas? Sättet att berätta kommer från storleken på den förstorade stammen.

De exakta dagarna till mognad beror på vilken sort av kålrabbi du odlar. Läs alltid på fröförpackningen för att få en allmän vägledning om hur lång tid det bör ta från sådd till skörd.

Beroende på vilka sorter du väljer, och om du väljer att successionsså kålrabbi, kan du skörda från maj till november. Grödan tenderar att vara redo att skördas 50-70 dagar efter sådd, vanligtvis när stammen når en diameter på 3-4 tum. Den ideala storleken för de flesta sorter är när de svullna stjälkarna är ungefär lika stora som en cricketboll.

Du kan få jättestora kålrabbisorter, t.ex. superschmelz giant white som finns på True Leaf Market, och dessa sorter skördas bäst när de når 8-10 tum i diameter.

Även om det är OK att låta dessa sorter utveckla superstora stjälkar, skulle det vara ett misstag vid grönsaksskörden att låta alla kålrabbityper nå dessa storlekar. Att låta icke-jättestora sorter växa sig för stora innebär att stjälkarna blir träiga och smaken blir obehaglig, mycket mer seg och bitter än du vill ha.

Hur man skördar kålrabbi

Nu när du vet när det är rätt tid att plocka kålrabbi när den är som störst, är nästa viktiga steg att förstå hur du skördar stjälkarna för att säkerställa att de når köket utan att skadas eller fläckas.

Lyckligtvis är det enkelt att skörda kålrabbi och det krävs bara grundläggande trädgårdsredskap – en ren och vass sekatör eller en vass kniv.

Jag har alltid tyckt att det är bäst att dra upp hela plantan vid skördetid och skaka bort så mycket jord som möjligt från rötterna. Jag använde sedan min sekatör för att ta bort rötterna från botten av stammen och klippte försiktigt bort alla skott och blad.

Det alternativa sättet att skörda kålrabbi är att skära den förstorade stammen från plantans bas med hjälp av din sax eller kniv. Basen kan lämnas kvar i marken för att växa igen om du vill spara ditt eget frö för att använda under kommande år.

Efter skörden måste kålrabbin rengöras noggrant och skalas innan den kan ätas. Grödan kan antingen ätas rå i sallader eller tillagas på liknande sätt som du skulle göra med en kålrot eller kålrot.

Verktyg för att skörda kålrabbi

När ska man skörda kålrabbi blad

Det är inte bara stjälken som kan ätas, även kålrabbins blad är ätliga. De flesta människor odlar grödan enbart för stjälken, men det är slöseri eftersom kålrabbibladen också är fulla av vitaminer och mineraler.

Stjälkarna kan klippas av från växten när de når en användbar storlek. Det är alltid bäst att skära av dem i stället för att dra av bladen, vilket kan riskera att dra upp hela plantan ur marken. När du skördar ska du inte ta bort mer än en tredjedel av bladen eftersom växten behöver bladen för att ge energi till den växande kålrabbistammen.

Kålrabi måste tvättas före konsumtion. Mindre blad kan ätas råa i sallader, men större blad är bäst kokta och kan användas på samma sätt som spenat eller grönkål.

Vanliga frågor

Växer kohlrabi tillbaka efter skörd?

Ja och nej: kålrabbi är en tvåårig växt, så det gör det kommer tillbaka ett andra år om du lämnar basen i marken för att övervintra under milda förhållanden. Den kommer dock bara tillbaka för att sätta frö, inte för att växa mer svullna stjälkar. Så det är goda nyheter om du vill odla kålrabbi för att samla frön – men om du vill ha fler grödor måste du se till att du sår mer, kontinuerligt, under en långvarig period. Med det sagt, glöm inte att du kan fortsätta skörda bladen när lökarna har tagits.


Kålrabbi, liksom alla andra kålväxter, bör skyddas med nät från en rad skadedjur som dras till växterna. Den värsta boven i dramat för kålväxter är kålviveln, vars larver kan mumsa sig igenom plantorna och orsaka stora skador.

Insektsnät är det bästa alternativet för att hålla larver borta från en grönsaksodling och skydda dina brassica-växter från dessa besvärliga skadedjur. Ett exempel på en sådan produkt att använda är detta insektsnät, tillgängligt på Walmart.

Leave a Response