Tips för trädgården

Hur man vattnar en jadeplanta – och varför undervattensvattning kan vara bättre för dess hälsa

131views

Jadeplantor är kända för att vara en av de bästa inomhusväxter att ha i ditt hem. De är relativt lätta att att ta hand om eftersom de egentligen bara behöver vatten och ljus för att blomstra. Jadeväxter, vetenskapligt kända som Crassula ovataär suckulenter som kräver ett mindre praktiskt tillvägagångssätt jämfört med andra krukväxter.

Jadeplantor har förmågan att lagra vatten i sina blad, vilket gör att de inte torkar ut så lätt. Detta innebär att de behöver vattnas mer sällan och kan överleva utan vatten och, ärligt talat, ignoreras mycket längre.

Att veta hur och när du ska vattna din jade-växt korrekt kan bero på några specifika element, till exempel om din jade växt tappar löv eller ändrar färg. Det finns ett antal sätt att se om det är dags för en drink.

När ska man vattna en jadeväxt

Vi bad krukväxtspecialister om deras bästa tips och tricks när det gäller att veta hur och när du ska vattna din jadeväxt hemma.

Kontrollera jorden

Många inomhusväxter älskar att växa i fuktig jord, men jadeväxter är en av de få som inte gillar dessa förhållanden, råder Kayla Gajdascz, grundare av Mental Houseplants.

”Detta beror på att bladen på dessa växter är tjocka och de innehåller stora vattentankar, så du tycker ofta att det är bättre att undervattna dessa växter snarare än att övervattna dem.

Enligt Kayla bör vattning av din jadeväxt göras försiktigt för att undvika att drunkna växterna, och bevattning bör göras när åtminstone den översta tummen av jorden är torr.

Ett sätt du kan testa detta är genom att gräva fingret i jorden upp till den andra knogen; om det känns torrt är det dags att vattna din växt.

Observera bladen

Ett annat sätt att se om din jadeväxt är törstig är att titta på bladen. Om det är i stort behov av vattning kommer kanterna att få krusningar och ytan blir sönderriven. I vissa fall av extrem undervattensbehandling kommer bladen att vissna helt.

När du märker att bladen börjar slå ut på din jadeväxt flyttar du den till en fönsterbräda eller någonstans med mer naturligt ljus och börjar stegvis öka dess vattenintag. Det är viktigt att du gör detta över tid och inte ger den för mycket vatten på en gång eftersom växten naturligt föredrar torrare markförhållanden.

Hur man vattnar en jadeväxt

Det finns flera sätt du kan vattna en jadeväxt hemma, se bara till att du inte ger den för mycket att dricka på en gång.

1. Blötlägg och torka

Professionell trädgårdsmästare Matthew Wilson föreslår blötläggnings- och torrmetoden, även känd som toppbevattning, när det gäller jadeväxter eftersom det är det enklaste sättet för vatten att färdas genom jorden och nå rötterna.

Häll vatten långsamt på markytan tills det rinner ut ur botten, när du gör detta placerar du ett litet krukfat, som t.ex. Truedays växtfat från Amazon, under din växtkruka för att undvika fläckar. När vattnet börjar sippra ner i detta fat vet du att vattnet har nått plantans rötter och att den är tillräckligt vattnad.

På så sätt undviker du att vatten stagnerar på rötterna eftersom växten har dragit vatten och näringsämnen genom sitt system. Töm helt enkelt ut fatet, och försök att inte lämna stillastående vatten i fatet för länge eftersom det kan utsätta växten för fuktloggning. För att vara exakt, se till att nästa vattning sker när jorden börjar hårdna.

Dessa lerkrukor från Amazon skulle fungera bra med toppvattningsmetoden eftersom vattnet lätt kommer att rinna genom jorden och ut ur dräneringshålen. Att välja rätt kruka för din jade-växt kan hjälpa till att upprätthålla rätt dräneringsnivåer, vilket gör det lättare att hantera dess vattningsschema.

2. Långsamt och stadigt

En annan metod för vattning av jadeväxter är den långsamma och stadiga metoden. Detta fungerar vanligtvis bäst för växter i små krukor som inte har några dräneringshål. I detta fall bör växten vattnas runt markytan med en långsam och stadig ström tills matjordslagret är fuktigt.

Försök att inte fokusera för mycket vatten på bladen eftersom det kan leda till svampsjukdomar.

3. Vattna från botten

Alternativt kanske du vill prova metoden för bottenvattning. Denna metod gör att vattnet går direkt till roten och det är där jadeplantorna behöver det som mest.

För att bottenvattna din jadeväxt fyller du helt enkelt upp en bricka, skål eller till och med din diskbänk med några centimeter vatten och ställer växtens kruka i den – se bara till att du har gott om dräneringshål för att vattnet ska rinna igenom.

Låt din växt suga upp vattnet i en halvtimme eller så. När den har druckit ordentligt, låt eventuellt överflödigt vatten droppa bort innan du sätter tillbaka växten på dess favoritplats.

Vanliga frågor

Gillar jadeplantor kranvatten?

I vissa fall jade växter kan vara känsliga för salter i kranvatten, så försök att vattna med filtrerat eller destillerat vatten, tillgängligt från Amazon om ditt kranvatten orsakar en negativ reaktion. Du kan vanligtvis se om din växt reagerar bra på den typ av vatten du ger den bara genom att titta på den.

Ska jag vattna en jadeväxt mindre på vintern?

Mindre vatten krävs i vinter när växten är vilande. De vattning bör vara minimal, så sällan som en gång per månad, och ännu mindre om klimatet där du bor är särskilt varmt. Som ersättning för vattning kan du dimma växten då och då på vintern, vilket håller den tillräckligt hydrerad och undviker risken för övervattning på vintern.


När du vattnar din jadeväxt är nyckeln att undvika övervattning, vilket kan leda till rotröta. Kom ihåg att övervattning har att göra med vattningsfrekvensen, inte mängden vatten du ger den vid varje given tidpunkt.

Leave a Response