Tips för trädgården

Hur man tar hand om fuchsior i en hängande korg – proffstips om vattning, plats och mer

8views

F: Jag vill plantera några fuchsior i hängande korgar för att lysa upp min veranda. Finns det några speciella överväganden jag behöver tänka på för att hjälpa dem att trivas?

A: Med sina ballerinaliknande blommor i ett spektrum av rött, lila, rosa och vitt är fuchsia utan tvekan en av de bästa växterna för hängande korgar. Men för att säkerställa att din visning förblir vacker under hela sommaren måste du ta hänsyn till några saker i underhållsrutinen.

För att få reda på detta har vi pratat med experter på växtvård. Nedan delar de med sig av sina bästa tips för att ta hand om dessa blommande buskar högt upp, liksom deras rekommenderade sorter.

3 tips om hur man sköter fuchsia i amplar

Innan du går in på skötseln är det viktigt att du ser till att planteringen av din ampel görs på rätt sätt.

Fyll din korg med en högkvalitativ, väldränerande krukväxtblandning, som Kiersten Rankel, en expert från växtvårdsappen Greg, rekommenderar. ”Fuchsior älskar en jord som är rik på organiskt material, så var inte rädd för att blanda i lite kompost”, tillägger hon. ”Plantera din fuchsia tillräckligt djupt för att täcka rotklumpen och ge den en rejäl skvätt vatten för att hjälpa den att komma till rätta.

Det bästa tipset: Om du behöver fodra din planteringskärl för att förhindra att jorden faller ut kan du överväga dessa kokosfiberfoder från Amazon. De finns i olika storlekar och kan hjälpa till att hålla kvar fukten.

1. Vatten ofta

Jessica Mercer från Plant Addicts säger: ”Fuchsior som planteras i hängande korgar kan torka ut snabbt på grund av den begränsade jordvolymen och exponeringen för torkande vindar. Dessa växter kommer att sluta blomma om jorden torkar ut för mycket, varnar hon.

Kiersten säger: ”Under högsommaren kan du behöva vattna din korg dagligen, särskilt om den står på en solig plats. En bra tumregel är att kontrollera jorden med fingret – om den översta centimetern känns torr är det dags att ge din fuchsia en drink.

Den här vattenstaven från Green Mount på Amazon gör det enklare att vattna amplar.

Fuchsias är också tunga matare och kräver regelbundna gödningsapplikationer, som Jessica påpekar. Detta gör att de kan fortsätta växa och blomma hela säsongen. Du kan använda kompostte eller comfrey-te för ett högkvalitativt organiskt alternativ, tillägger hon.

2. Var försiktig med direkt solsken

Jessica säger att tåliga fuchsior växer bäst i full sol, men de ömtåliga, släpande typerna (som passar bättre i hängande korgar) föredrar lite mer skydd. För de senare, häng korgen på en plats som får morgonsol eller sol sent på dagen, råder hon. ”Om bladverket visar tecken på att bli bränt ska du flytta korgen till en mer skuggig plats.

Å andra sidan kan svag och spinkig tillväxt vara ett resultat av för lite ljus, påpekar Kiersten. Håll ögonen öppna och justera placeringen om det behövs.

Undvik också att placera dem på blåsiga platser, betonar Autumn Janus från Perfect Plants Nursery. Annars kan de ömtåliga blommorna skadas, varnar hon.

3. Ta bort huvudskott och beskär

Jessica rekommenderar att du klipper av blommorna, vilket kan förlänga blomningssäsongen. Kiersten håller med: ”Det är bara att nypa av eventuella blommor och se till att ta bort hela blomstjälken. Detta uppmuntrar din växt att lägga sin energi på att producera fler blommor i stället för frön.

”Beniga växter kan uppmuntras att bli buskigare genom att man nyper av tillväxtspetsarna”, tillägger Jessica.

Bästa tipset: Även om det kan vara bra för många sommarblommande växter att ta bort utblommade blommor, är det värt att bekanta sig med de vanligaste misstagen för att få bästa resultat.

Vanliga frågor

Behöver man plantera om fuchsior i hängande korgar?

Du kan behöva repot din hängande fuchsia senare under säsongen. Jessica Mercer från Plant Addicts förklarar: ”Fuchsiaplantor växer kraftigt och kan fylla en hängande korg i mitten av sommaren. Vissa plantskolor säljer tre till fem plantor i en korg, så det kan bli ganska trångt.

Om du märker att vattnet rinner snabbt genom krukan kan din växt vara rotad och i behov av en större korg, säger hon. ”Välj en hängande korg eller en behållare som är några centimeter större och plantera om växten. Se till att lossa rötterna på en rotbunden växt innan du planterar om den.

Vilka är några bra sorter av fuchsias för hängande korgar?

Många fuchsia sorter är efterföljande växter perfekt för hängande korgar. Kiersten Rankel, en expert från växtvårdsappen Greg, säger att du inte kan gå fel med ’Swingtime’ som har röda och vita blommor.

För spektakulära bladverk, prova fuchsian ’Autumnale’, som föreslås av Jessica Mercer från Plant Addicts. De chartreusefärgade bladen skiftar till lila och kopparorange vid midsommar, säger hon, medan de klassiskt röda blommorna kommer från tidig sommar till höst.

Trädgårdsexperten Rebecca Sears rekommenderar fuchsiasorten ’Bella Maria’, som finns att köpa hos Ferry-Morse. Den är känd för sina eleganta, hängande blommor som visar upp en härlig blandning av rosiga och lila nyanser, säger hon.

Om du vill locka kolibrier till din trädgård kan du överväga ’Gartenmeister Bonstedt’. Den har lysande orange rörformade blommor och mörkt bladverk. Trots sin mer upprättstående form ser den fortfarande underbar ut planterad högt upp.


Letar du efter fler sätt att hålla dina hängande korgar i toppskick? Vår guide om hur du håller petunior blommande kan också komma till nytta.

Leave a Response