Tips för trädgården

Hur man tar hand om en zebraväxt – experttips för att hålla dessa fantastiska krukväxter friska

8views

F: En vän gav mig nyligen en krukväxt zebraväxt, även känd som Aphelandra squarrosa. Jag har redan en hel del krukväxter men har aldrig sett en av dessa förut. Jag är inte säker på hur jag ska ta hand om den – har du några tips?

A: Aphelandra squarrosa är mindre kända än klassiska inomhusväxter som monsteras, pothos och fikonblad, men de är väl värda att lägga till i en inredningsplan. Deras vanliga namn kommer från bladverket, som har slående vita ådringar mot glänsande grönt. Och om du har tur och förhållandena är de rätta kan du få se en gul blomma eller två.

För att få dessa tropiska inomhusväxter att trivas måste du skapa den perfekta odlingsmiljön. Nedan delar experter på krukväxter med sig av sina råd om luftfuktighet, plats och mycket mer.

3 bästa tips för skötsel av zebraväxter

Zebraväxter lyser upp vilket rum som helst, oavsett om du letar efter en sovrumsväxt eller en köksväxt.

Kiersten Rankel från växtvårdsappen Greg säger att de ser fantastiska ut i en mängd olika planteringar – från eleganta, moderna krukor till boho-hängande korgar. ”Deras iögonfallande bladverk passar vackert ihop med andra färgglada, mönstrade växter som calatheas eller crotons, eller så kan du låta dem lysa ensamma som ett statement”, tillägger hon.

1. Ge tillräckligt med ljus

Kiersten säger att zebraplantor föredrar starkt, indirekt ljus. ”En plats nära ett fönster i öst- eller västläge är perfekt, där de kan njuta av några milda strålar utan att brännas av direkt sol.

”Om du märker att ränderna på bladen bleknar är det ett tecken på att de behöver mer ljus”, tillägger hon.

Paris Lalicata från The Sill tillägger att du kan använda en odlingslampa om den naturliga belysningen inte räcker till. Vi gillar utseendet på dessa dimbara LED-lampor från Amazon som kan fästas på ett bord eller skrivbord.

2. Håll luftfuktigheten uppe

Kiersten påpekar att luftfuktigheten är avgörande för dessa djungelväxter och rekommenderar därför att de placeras nära en luftfuktare eller på en stenbricka.

Du kan också spraya dem regelbundet med en växtbehållare, som den här glasbehållaren från Amazon som har ett vintageutseende.

På tal om H2O säger Kiersten att dessa växter vill att jorden ska hållas konstant fuktig, men inte blöt. Autumn Janus från Perfect Plants Nursery understryker farorna med övervattning: det kan leda till rotröta och bladfall, varnar hon. ”Se till att jorden är ordentligt dränerad för att förhindra vattendränkt jord”, säger hon.

Kiersten rekommenderar att man vattnar när den översta centimetern av jorden känns torr vid beröring. De gillar inte hårt vatten, så använd om möjligt filtrerat eller skördat regnvatten för att undvika bruna bladspetsar, tillägger hon.

3. Se upp för skadedjur

Enligt Paris är zebraväxten ganska lättskött, men den kan vara mottaglig för spindelmider.

Kiersten säger: ”Om du ser några nät eller prickar på bladen, ge din växt en dusch och behandla den med en insektsdödande tvål. Du kan till exempel prova Garden Safe färdig att använda insektsdödande spray från Amazon, som har många bra recensioner.

Andra skadedjur i krukväxter, inklusive mjölkfåglar, kan också dyka upp. Håll utkik och behandla dem snabbt om du upptäcker dem.

Vanliga frågor

Ska du beskära zebraplantor?

Kiersten säger beskärning är ett bra sätt att hålla din zebraväxt ser bäst ut. ”Klipp gärna bort gulnande eller skadade blad efter behov, och nyp tillbaka benig tillväxt för att uppmuntra en fylligare, buskigare form”, instruerar hon. Om du gör det senare, säger Paris att du ska klippa vid en internod (ett mellanrum mellan två blad), där du vill att växten ska börja förgrena sig igen.

Använd alltid vassa och rena beskärare för att undvika att skada din växt. Observera att växtsaften kan orsaka hudirritation, så använd trädgårdshandskar för denna uppgift.

Hur förökar du zebraplantor?

Kiersten säger, om du känner dig äventyrlig, du kan sprida din zebra växt genom att ta stamsticklingar. ”Klipp helt enkelt av en frisk stam, ta bort de nedre bladen och placera den i vatten eller fuktig jord tills rötterna utvecklas.

Paris tillägger: ”När de har rotat sig kan du antingen plantera tillbaka sticklingarna i samma behållare för att ge den befintliga växten mer fyllighet, eller så kan du plantera dem i separata krukor.

Precis som vid beskärning bör du använda handskar när du förökar zebraplantor för att skydda huden.

Bästa tipset: Du kan också föröka pothos- och jadeväxter från stamsticklingar, liksom många andra populära inomhusväxter.


Letar du efter fler blommande krukväxter för att följa med din zebraväxt? Lättskötta fredsliljor, orkidéer eller afrikanska violer är vackra alternativ.

Leave a Response