Tips för trädgården

Hur man odlar butternut squash framgångsrikt – från sådd av frön till skörd av frukt

51views

Butternut squash är en populär typ av vintersquash att odla och det är lätt att förstå varför. Plantorna är enkla att odla och produktiva, eftersom du kan få många läckra frukter från varje planta.

Jag har odlat butternutsquash i många år eftersom de är mycket omtyckta och mångsidiga. Jag odlade dem för kockar, sålde dem till besökare och odlar och skördar fortfarande butternut squash på mina hemmaplaner för att använda i många olika recept.

Om du vill odla butternut squash så är vi här för att hjälpa till. Denna guide till odling av butternut squash täcker allt du behöver veta, från sådd av frön till skörd och härdning av frukterna.

Vad är butternut squash?

Butternut squash är en typ av vintersquash som producerar en unik form av frukt, den har en lökformig ände och en lång hals. Skalet är en blek ljusgul färg när det är moget och det har djupt orange kött som har en söt och nötaktig smak när den tillagas.

Den kan användas på många olika sätt i köket, den rostas eller bakas ofta och kan användas för att göra butternut squash curry, soppa, lasagne och mycket mer.

Hur man odlar butternut squash från frön

Butternut squash är en enkel grönsak att odla från utsäde. För att odla squash från utsäde kan du antingen så inomhus eller utomhus. Vilket du väljer beror på ditt klimat och utrymme.

Att så frön inomhus gör att du kan få ett försprång på säsongen och är perfekt om du bor i ett svalare klimat där jorden värms upp senare på våren. Det här är den metod jag alltid har valt för att odla butternut squash eftersom det ger mer kontroll över odlingsförhållandena.

Butternut squashfrön är stora och lätta att hantera. Plantera grönsakerna inomhus i april i krukor fyllda med kvalitetsjord. Så två frön per kruka en tum djupt i jorden och var noga med att så butternutsquashfröet på sidan för att minska risken för att fröet ruttnar genom att vatten blir stående på det om det planteras platt.

Håll jorden fuktig, men inte vattendränkt, och vid en temperatur på 65-70 °F för stark groning. Ett växthus eller en varm fönsterbräda är de bästa platserna att välja mellan. Gallra plantorna när de ser ut att lämna en frisk ung butternut squashplanta per kruka.

Låt plantorna växa i en varm och skyddad miljö tills de planteras ut i köksträdgården från slutet av maj och framåt, efter en period av härdning, när risken för frost har upphört.

Alternativet till att börja odla grönsakerna inomhus är att så frön utomhus direkt i odlingspositionen när frosten är över för din plats och amerikanska härdighetszon. Förbered växtplatsen för sådd och plantera fröna när marktemperaturen har nått 65 ° F – du kan använda trädgårdsfleece eller cloches för att värma upp jorden och tidigarelägga planteringsdatumet.

Så två frön en tum ner i marken och placera sådderna 12 tum från varandra. Håll jorden fuktig och gallra plantorna efterhand som de utvecklas så att varje planta får minst en meters utrymme.

SHOPPA BUTTERNUT SQUASH FRÖN

Var och hur man planterar butternut squash

Att få rätt plats är viktigt för alla butternut squash, oavsett om det är en du odlade från utsäde eller köpt från ett trädgårdscenter, plantskola eller online. Växterna presterar bäst i solsken och helst där de kan sola i 6-8 timmars solljus varje dag.

Butternut squash vill växa i bördig och väldränerande jordtyp. Tillsätt organiskt material, t.ex. kompost eller välrötad gödsel, till odlingsplatsen för att berika jorden och tillföra näringsämnen så att butternutsquashen får en bra start på sin plats.

Växterna ger upphov till långa rankor som kan bli upp till 15 meter långa och behöver mycket utrymme för att sprida sig. Plantera varje butternut squash mellan tre och fem meter från varandra och tillsätt en handfull balanserad gödningsmedel med långsam frisättning till jorden när du fyller igen det stora planteringshålet. Många odlare kommer att plantera butternut squash i 18-tums höga kullar för att hjälpa till med dränering.

Växa butternut squash – viktiga vårdtips

Butternut squashplantor kan vara enkla att underhålla i vilken grönsaks trädgård som helst, men det finns några viktiga områden som du vill ägna stor uppmärksamhet åt.

Vattning

Butternut squash är storväxande växter som kräver mycket vatten under hela växtsäsongen. Det kan vara svårt att identifiera mitten av växten när rankorna kryper, så om du sätter en käpp vid varje när du planterar ut kan det hjälpa dig att se var du vill vattna.

Håll ett öga på när du ska vattna växter och håll jorden genomgående fuktig – butternut squash vill ha minst en tum vatten per vecka. Mulching runt växterna kan hjälpa till att hålla kvar fukten i jorden och minska konkurrensen från ogräs.

När det gäller hur man vattnar växter, försök att vattna basen av växten och inte bara blötlägga lövverket. Om man sprutar vatten på bladen minskar mängden fukt som kommer ner i jorden och som växten kan tillgodogöra sig. Det ökar också risken för svampangrepp, t.ex. mjöldagg. Det är bättre att vattna djupare och mindre regelbundet än lite och ofta och brist på vatten kan vara en viktig anledning till att squashbladen blir gula.

Utfodring

Förutom att butternutsquash kräver regelbunden vattning under hela sommaren är de också hungriga växter som mår bra av mycket näring.

Genom att börja med bördig jord som förstärks genom tillsats av organiskt material, tillsammans med lite balanserat gödningsmedel med långsam frisättning vid planteringen, får squashen en bra start – men de behöver mer näring under säsongen.

När butternutsquashplantorna börjar blomma är det dags att börja gödsla med ett flytande foder varannan eller var tredje vecka. Detta kommer att ge dem de näringsämnen som behövs för att utveckla och mogna frukter. En sådan produkt kommer att vara ett högt kaliumfoder, som ett tomatgödselmedel, tånggödselmedel eller ett hemlagat comfrey-gödselmedel.

HANDLA GÖDSELMEDEL FÖR BUTTERNUT SQUASH

Skadedjur

Håll ett öga på skadedjur som försöker äta dina butternut squashplantor. Unga plantor kan vara känsliga för skador från sniglar och sniglar och det finns flera metoder till ditt förfogande för att bli av med sniglar. Du kan plantera snigelavvisande växter för att kontrollera sniglar eller använda nematoder, koppartejp, ölfällor och grova ytor som äggskal eller grus.

Squash buggar kan vara ett problem för växter. De kan suga växtsaft från unga och blommande växter och få hela växten att vissna och i värsta fall dö. Squashbaggar är aktiva från sensommaren och framåt och om du ser några vissnande eller gulnande blad är det bäst att kontrollera under bladen om det finns ägg.

Äggen kan tas bort med en fuktig trasa och squashbaggar kan bekämpas med en hemmagjord insektsspray av varmt tvålvatten, eller så kan du köpa insektsdödande tvål som finns på Amazon.

Skörd

Butternut squash är en vintersquash som skördas på hösten, vanligtvis i september och oktober. Frukterna fortsätter inte att mogna från vinstocken och måste lämnas för att nå bästa mognad på växten, men vill skördas innan frosten kommer.

Tecknen på mogen butternut squash kommer att vara när huden blir en ljusgul färg och förlorar någon grönhet. Själva skalet blir hårt och det ska vara svårt att trycka in en nagel i det, medan vinstockarna kommer att dö tillbaka och stjälkarna blir hårda.

Skär av en butternutsquash från rankan med en vass kniv eller en ren och vass sekatör. Lämna cirka 3-4 tum av stammen fäst vid frukten, men plocka inte upp squashen vid stammen. Det kan vara ett misstag vid grönsaksskörden som kan skada frukten och påverka dess lagringstid.

Frukten ska förvaras i ett varmt och torrt utrymme för att härda i 1-2 veckor. Då härdas skalet ytterligare och butternutsquashen kan sedan lagras i upp till sex månader.

Hur man odlar butternut squash i en kruka

Även om de framkallar bilder av stora och spretande växter, kan du odla squash i behållare som en del av alla grönsaksbehållarträdgårdar. Det finns kompakta busktyper av butternut squash, till exempel Butterbush squash som finns på Burpee, mer lämpade för odling i krukor och mindre grönsaksgårdar. Dessa växter producerar vinstockar närmare 4-5 meter långa, snarare än 15 meter, och kommer att vara mycket enklare att odla i behållare.

Välj en stor behållare som är minst 20 tum bred och 12 tum djup för att ge växterna tillräckligt med utrymme för att utveckla ett bra rotnätverk. Alla behållare måste ha dräneringshål och vara fyllda med krukväxtjord av hög kvalitet. Regelbunden vattning och utfodring kommer att vara avgörande för framgång. Precis som med växter i marken ska du tillsätta ett balanserat gödningsmedel med långsam frisättning vid planteringen och byta till flytande gödning med några veckors mellanrum när växterna börjar blomma.

Vanliga frågor

Hur lång tid tar det att odla butternut squash?

Butternut squash har en lång växtsäsong och kan ta cirka 3-4 månader från sådd av frön till skörd av mogna frukter. Om du bor i ett svalare klimat visar det varför det är användbart att starta frön inomhus på våren för att få ett försprång så att du har unga friska växter redo att gå ut i trädgården när frosten har slutat.

Hur många butternut squash får du av en växt?

Butternut squash växter är produktiva och du kan förvänta dig att få 4-6 frukter av god storlek per växt. Det kommer att bero på sorten, vädret och hur du ta hand om växter, exakt hur många mogna frukter du får.


Medan butternutsquash är en vintersort som skördas på hösten och vanligtvis lagras, finns det massor av sommarsquash att odla som bäst äts nyskördade. Sorter som zucchini, patty pan, straight neck och tromboncino är alla sommarsquash att skörda unga och njuta av färska från vinstocken från midsommar och framåt.

Leave a Response