Tips för trädgården

Hur man odlar blödande hjärta – den skuggtoleranta perennan med slående blommor

5views

Blödande hjärta är en växt som inte liknar någon annan. Hjärtformade blommor hänger ner från bågformade stjälkar i en display som verkar nästan för romantisk för att vara verklig. Tidigare känd som Dicentra spektabilis, blödande hjärta, sedan omklassificerad som Lamprocapnos spectabilis, är en iögonfallande växt som kommer att dra till sig uppmärksamhet var den än odlas.

Denna halvskuggiga perenn kommer ursprungligen från Asien och växer i utkanten av skogsområden i Kina, Korea och delar av Sibirien. Tidigt på våren skjuter denna lövfällande växt ut ny tillväxt, med blommor som blommar under de första månaderna av växtsäsongen.

Trots sin diminutiva och känsliga natur är blödande hjärtväxter hårda perenner och kan hjälpa till att ge intresse för skuggiga områden i trädgården. Här ger trädgårdsexperter råd om hur man bäst odlar denna unika och slående växt så att den kommer tillbaka och blommar år efter år.

Hur man odlar blödande hjärta

Denna perenn anses ofta vara en av de bästa skuggväxterna och kan hjälpa till att ge intresse och färg till knepiga platser i trädgården och fylla luckor i gränser under etablerade buskar och träd. Med ovanliga blommor som lockar bin är blödande hjärtväxter ett måste om du är angelägen om att locka vårpollinatorer till din tomt.

Saker att veta om blödande hjärta

Blödande hjärtväxter är ett utmärkt val för dem som bor i svalare zoner. ”Den här växten, som härstammar från Kina och Nordkorea, är en skogsväxt som föredrar halvskugga”, säger Dr Ross Bayton, direktör på Heronswood Gardens i Washington.

”Även om den kan växa i full skugga bör den här växten inte placeras i full sol”, tillägger Ross, eftersom för mycket direkt solljus kan skada bladverket. ”Bleeding heart är mycket tålig”, säger Ross, ”och kan odlas i USA:s härdighetszon 3 till USA:s härdighetszon 8.

”Den här växten kommer upp tidigt på våren”, fortsätter Ross, ”och blommar för fullt i slutet av maj. Stjälkarna dör tidigt på säsongen, så växten kommer nästan att försvinna i augusti.

Som sådana är blödande hjärtväxter perfekta utfyllnadsperenner i trädgårdsrabatter, som täpper till luckor och överbryggar perioden mellan våren och högsommaren.

”Denna örtartade perenn kommer gradvis att bilda större klumpar men sprider sig inte snabbt”, säger Ross, så trädgårdsmästare behöver inte oroa sig för att blödande hjärta ska sprida sig kraftigt.

Blödande hjärtväxter finns att beställa online från Nature Hills.

Odlingsråd för blödande hjärta

  • Jordmån: Blödande hjärtväxter föredrar fuktig men väldränerad jord. Jag skulle föreslå att du lägger till , till dina sängar och gränser varje år. Detta kommer att förbättra och ge näringsämnen för att dina växter ska trivas. ”Hjärtblödare kan odlas i krukor, men med tanke på den ganska korta blomningsperioden är det mer meningsfullt att odla i marken, där senare blommande perenner kan täcka luckan som den lämnar på sommaren”, säger Ross.
  • Ljus: Den här växten trivs bäst i halvskugga, men kan växa fint – om än med färre blommor – i full skugga. Den perfekta platsen är under ett träd eller en buske, där växten kan njuta av fläckigt ljus. Undvik att plantera i direkt sol, eftersom detta kommer att skada lövverket och leda till att den fleråriga går in i tidig vila.
  • Vattning: Vattna ditt blödande hjärta regelbundet under det första året efter plantering och håll koll på jorden under torra perioder på våren och sommaren. ”När den här vårblomman väl har etablerat sig får den i allmänhet tillräckligt med vatten från vårregnen”, tillägger Ross, ”men den bör vattnas under ovanligt torra perioder.
  • Gödsling: ”Förutsatt att jorden är rik och välmullad, vilket skogsmark ofta är, är gödselbehovet minimalt”, säger Ross. Även om jag inte skulle rekommendera att använda gödningsmedel om du inte behöver det, kan en liten mängd gödningsmedel hjälpa din växt att växa och blomma. Om din jord är av dålig kvalitet kan utfodring ske på våren.
  • Beskärning: Om du undrar , detta kan göras i mitten av sommaren. Vanligtvis, efter att din växt har blommat färdigt i maj och juni, kommer blödande hjärtblommor och lövverk att blekna och dö. Eventuella kvarvarande gulnande eller bruna stjälkar kan skäras till basen i augusti och kommer att skjuta igen nästa vår.

Vanliga frågor

Kan du odla blödande hjärta i en behållare?

Medan du kan växa blödande hjärta växter i krukor, det rekommenderas inte. Detta beror på att denna fleråriga har en relativt kort växande period, som dyker upp i mars och april och dör tillbaka i juli och augusti. Att plantera i marken är en bättre idé, eftersom andra växter kommer att ge blommigt intresse när blödande hjärtväxter bleknar.


Växande blödande hjärtväxter är ett utmärkt sätt att lägga till unika blommor i trädgården under våren. Med sådana ovanliga och tilltalande blommor är det svårt att inte bli kär i denna växt.

För en annan skuggtolerant perenn, se vår guide om hur man odlar liljekonvalj, för läckra vita blommor som kommer att ge effekt till de mörkare områdena i din trädgård.

Leave a Response