Tips för trädgården

Hur man avvisar fästingar i din trädgård – 5 expertmetoder för att förhindra att de kommer in

9views

Det är alltid en bra idé att lära sig hur man stöter bort fästingar i din trädgård, främst så att du kan skydda dig själv och husdjur från otäcka bett. Vissa åtgärder kräver mycket lite arbete, till exempel att plantera fästingavvisande växter, och kan göra stor skillnad. Fästingar kan vara mycket talrika i milda klimat med hög luftfuktighet och utgör ett problem både i USA och Storbritannien.

Det finns olika sätt att döda fästingar i din trädgård, och även om de kan utgöra en hälsorisk får vi inte glömma att de också spelar en roll i ekosystemet. Fästingar utgör föda för andra djur och ger forskare en bra indikation på hur den lokala miljön mår (till exempel innebär många fästingar att det sannolikt finns många andra mindre däggdjur, som kaniner och ekorrar).

Vi försöker alla hitta en balans mellan att låta naturen sköta sitt och att avvärja skadedjur som är besvärliga. Om du vill stoppa fästingar i deras spår har du några alternativ, från naturliga och butiksköpta avstötande sprayer till smarta landskapsarkitekturtrick.

Hur man stöter bort fästingar i din trädgård

Skadedjursexperter har delat med sig av sina beprövade och sanna tekniker nedan för att hjälpa dig att hålla fästingarna borta, så att du kan njuta av dina utomhusutrymmen till fullo.

Vad är fästingar?

Fästingar är ryggradslösa djur som tillhör klassen Arachnida, samma klass som spindlar, skorpioner och kvalster. Dessa små insekter är som mest aktiva under årets varmare månader och livnär sig på blod från däggdjur, fåglar och ibland reptiler och amfibier.

”När dessa opportunistiska jägare hittar en värd gräver de in sina huvuden i huden och suger blod från dem”, säger Matt Smith, delägare i Green Pest Management. ”Fästingar bär på borrelia, som är en riktigt otäck sjukdom som kan påverka din hälsa för resten av livet.

Det finns många skadedjur som kan förstöra växter, men fästingar använder bara växter för att sitta på och väntar på att en värd ska komma förbi innan de fäster sig på dem. Här är fem saker du kan göra för att hålla dem borta.

1. Plantera fästingavvisande växter runt gångvägar

En av de främsta orsakerna till att det finns fästingar i din trädgård är att de har burits in av ett annat djur. Det är därför fästingar gillar att hålla till i utkanten av landskap, där människor och andra djur kommer att gå igenom.

Om du har gångar eller övergångsställen i din trädgård föreslår skadedjursexperten Matt Smith att du gör några ”strategiska planteringar” för att förhindra att fästingar tar sig in i din trädgård.

Fästingar undviker växter och örter som rosmarin, lavendel, pepparmynta och ringblommor, så överväg att lägga till dessa vackert doftande skadedjursavvisande växter på stigar eller runt kanten av din tomt för att avvärja dem.

För experttips om odling av rosmarin och odling av lavendel kan du gå till våra guider. Ringblommor används ofta som följeslagare och håller insekter borta och ger en varm, livlig färg till din trädgård.

2. Håll gräset kort

Om du vill förebygga fästingar är det också viktigt att hålla din trädgård väl underhållen. ”Regelbunden gräsklippning, trimning av buskar och borttagning av lövskräp är avgörande”, säger landskapsarkitekten Scott McLeod. Fästingar gillar fuktiga områden med högt gräs och ogräs, så om du håller ordning på trädgårdsunderhållet och gräsmatteskötseln kommer fästingarna att ha färre ställen att ta vägen.

Se till att nedfallna löv verkligen tas bort eller samlas upp i stället för att bara kratta dem i utkanten av trädgården, eftersom fästingar gillar att hitta ett hem bland nedfallna löv. Att rensa upp i trädgården och förvara ved på en torr plats kommer också att bidra till att minska fästingarnas potentiella gömställen.

3. Skapa fysiska barriärer

På samma sätt som du kan använda en cirkel av krossade äggskal för att bli av med sniglar som tuggar sig igenom dina hostor, kan du skapa en större fysisk barriär för att avvärja fästingar.

”Att skapa en 3 fot bred barriär av träflis, grus eller liknande material mellan din gräsmatta och eventuella skogsområden kan hjälpa till att avskräcka fästingar från att komma in i din trädgård”, säger Scott McLeod. Dessa varma och torra ytor kommer att stoppa fästingar i deras spår. Du kan också använda torr kompost för att skapa en barriär.

4. Prova fästingavvisande sprayer

Du kan också avskräcka dem med doftande sprayer. Entomologen David Price från Mosquito Joe förespråkar att man använder naturliga fästingavvisande sprayer med cederträ-, eukalyptus- eller neemolja. Dessa ämnen stöter effektivt bort fästingar och kan appliceras både på huden eller sprayas runt gården.

En hemmagjord insektsspray är definitivt praktisk att ha under de varmare månaderna, och du kan göra dem ganska billigt med hjälp av saker du har hemma.

5. Använd lösningar som du köper i butik

Om problemet kvarstår kan du behöva använda starkare lösningar som du köper i affären. Naturligtvis rekommenderar vi alltid att du först försöker med naturliga, miljövänliga metoder och att du använder bekämpningsmedel som en allra sista utväg.

David Price rekommenderar att man använder kiselgur, som också används för att bli av med jordgetingar och myror på gräsmattor. Detta pulverformiga ämne torkar ut fästingar vid kontakt och dödar dem inom några timmar.

När det gäller köpta alternativ säger David att DEET-baserade repellenter och de som innehåller permetrin kommer att vara de mest effektiva mot fästingar.

Vanliga frågor

Vilken tid på dygnet är fästingar som mest aktiva?

Vissa experter säger att fästingar är som mest aktiva på morgonen och kvällen, men de kan dyka upp när som helst på dygnet. Det beror också på vilken fästingart det är, det finns till exempel två huvudtyper, ”hårda” fästingar och ”mjuka” fästingar. Vuxna fästingar är mer aktiva på morgonen, och om temperaturen når upp till cirka 50 grader är det troligt att alla fästingar är aktiva.


Den bästa åtgärden är att prova ett par förebyggande åtgärder och även boka in professionell fästingkontroll. Fästingar kan vara ett problem året runt, särskilt om du bor i ett område med höga temperaturer och hög luftfuktighet, så det är klokt att vara vaksam.

Glöm inte att rådjur också ofta bär på fästingar, så genom att hålla rådjur borta från växter förhindrar du också att fästingar tar sig in.

Leave a Response