Tips för trädgården

Bästa översvämningståliga växter – 12 expertval som trivs i vattendränkt jord

34views

Att känna till de bästa översvämningsbeständiga växterna för din trädgård kan spara tid, kontanter och hjärtsmärta, särskilt om din plats är lågt liggande. På grund av klimatförändringar och ökad stadsutveckling blir vädermönstren mer oförutsägbara, och fler hem utsätts för plötsliga skyfall och långvariga kraftiga regn.

Många av våra favoritväxter klarar helt enkelt inte av att ha sina rötter i vatten. Istället kommer de snabbt att kvävas och ruttna bort och lämna gapande hål i våra omsorgsfullt skötta rabatter och krukor. För att hantera detta överskott av ytvatten är det viktigt att välja växter som kan hjälpa till att stabilisera jorden och trivas under vattendränkta förhållanden.

Att förstå hur du gör din trädgård motståndskraftig mot översvämningar är viktigt för att framtidssäkra din trädgård, så vi talade med experter, inklusive landskapsarkitekter, trädgårdsodlare och branschfolk, för att få deras bästa växtrekommendationer.

12 av de bästa översvämningståliga växterna för din trädgård

Om du upplever ihållande kraftigare regn än under tidigare år är inte allt förlorat – det handlar bara om att lära sig att anpassa sin trädgård. Dessa växter älskar att vara i eller nära vatten och trivs i sumpigare förhållanden.

1. Astilbe

Astilbe är en viktig del av många myrträdgårdar och poolkanter och känns omedelbart igen på sina livfulla plommonliknande blommor.

Dessa luftiga blommor i vita, rosa eller röda nyanser kommer under sommaren och sitter på upprätta, smala stjälkar som är mellan 30 och 120 cm långa. Dessa perenner är idealiska för att lysa upp skuggiga platser och trivs i rik, fuktig jord.

Astilbes är klumpbildande och delas bäst vart fjärde år. En uppgift som bäst utförs under våren, före blomningen, de är relativt enkla att dela och kan lätt planteras om.

2. Kanelbräken

Den här lövfällande ormbunken är lättskött, trivs både i utsatta och skyddade lägen och är framför allt dramatisk. Den är perfekt för att ge höjd och form under träd, buskar eller i rabatter med många växter.

Djupt skurna, blågröna blad växer upp till 1,5 m (4-5 fot) varje sommar och sprider ut sig som en fjäderboll runt de centrala, bruna plymerna.

Liksom de flesta skuggälskande ormbunkar älskar dessa kanelormbunkar – tillgängliga från Nature Hills- våta, rika jordar, vilket gör dem perfekta för vattendränkta platser. De ser bäst ut om gammalt, trött lövverk klipps bort varje vinter.

3. Amsonia

Denna perenn, även kallad blåstjärna, är en underskattad pärla.

”Det här är min favoritväxt någonsin. Med underbara blå blommor i nyanser från is till mörkt, som dyker upp på senvåren och försommaren, ser de ännu mer spektakulära ut mot det livfulla nål- och pilliknande bladverket”, Irene Kalina-Jones är partner på Outside Space NYC. ”Den bildar en fantastisk fallande klump och bladen blir lysande orangegula på hösten.

De når en höjd av ca 50 cm (19 tum) och föredrar en plats i ljus skugga till full sol och skapar en fantastisk kontrast till andra gräs och växter med större blad som älskar fukt, t.ex. iris, kärrfibbla och kandelaberprimula.

Amsonia illustris är väl värd att hålla utkik efter, med sina nästan svarta, raka stjälkar och fina stjärnlika blommor, medan Amsonia ’blue ice’ har en molnliknande massa av djupblå blommor.

4. Carex

De är perfekta för att ge textur och rörelse i en kruka eller rabatt – men visste du att Carex också är översvämningstoleranta?

Det finns över 2 000 olika typer av detta tåliga, inhemska gräs och de finns i alla nyanser av blågrått, mörkgrönt, bronsfärgat, purpurfärgat och gräddgrönt. Det är lätt att skilja Carex från andra gräs eftersom bladen har ett triangulärt tvärsnitt med skarpa kanter, i stället för att vara släta, runda och ihåliga.

”Carex har ett gräsliknande utseende och tål både skugga och sol”, säger Irene Kalina-Jones. ”Det är också en bra ersättning för japanskt skogsgräs i skugga och kan fungera för många olika utseenden.

Sorter som särskilt älskar att få våta fötter inkluderar Carex grayi – tillgänglig på Nature Hills – med sina distinkta spikgröna fröhuvuden, frodigt gröna Carex muskingumensis (aka Muskingum sedge) och Carex secta med sina kalkfontänliknande klumpar färgade av brunt.

5. Krypande Jenny

Ge skogsträdgårdar, skuggiga stigar eller stenmurar en gnutta solsken med denna vintergröna markälskare.

Creeping Jenny är täckt av små men livfulla limeblad. De långa stjälkarna slingrar sig fram genom sprickor och skrevor och bildar snabbt en tät matta av bladverk som kröns av gyllene koppformade blommor från juli till augusti.

Den mattliknande växten blir bara 10 cm hög och skapar en lysande livsmiljö för nyttiga insekter och klarar med glädje plötsliga skyfall och vattendränkta förhållanden.

Även om den behöver lite underhåll för att trivas kan du klippa av äldre stjälkar på hösten för att uppmuntra till ny tillväxt nästa vår och en snyggare form.

6. Lady’s Smock

Charmigt känd som gökblomma, majblomma och mjölkflickor, Kardamin pratensis (för att ge den dess botaniska namn) bär känsliga, blek lila blommor på smala, upprättstående stjälkar.

Dessa krävande växter är 50 cm höga och älskar fuktiga, lågt liggande eller vattendränkta områden och kan hittas runt dammkanter och flodstränder.

Denna fleråriga växt är rik på nektar och är en favoritmatkälla för bin, nattfjärilar och fjärilar, så det är det perfekta valet när du skapar en damm eller trädgård för vilda djur. De mörka, marknära bladen är ganska diskreta, vilket får blommorna att verka ännu mer magiska eftersom de verkar sväva i luften.

7. Vattenmynta

Snabbväxande och pålitligt tålig – som resten av menthafamiljen – är vattenmynta ett utmärkt blomval för områden som är benägna att drabbas av översvämningar eller plötslig vattenmättnad. Den är en av de bästa vattenväxterna i trädgården och dess kraftiga massa av krypande stjälkar bildar en tät, mattliknande struktur som hjälper till att förankra det utsökt aromatiska skrynkliga bladverket som toppas med mjuka, tuviga lila blomhuvuden.

De nektarrika blommorna, som blommar mitt i sommaren i juli-augusti, är magneter för pollinerare och ger också viktig skugga och skydd för vilda djur runt dammkanter. Håll denna kraftiga skönhet under kontroll genom att regelbundet klippa ner vildväxande stammar. All tillväxt kommer att dö tillbaka på hösten innan den dyker upp igen nästa vår.

Denna krypande växt är härdig i USDA-zonerna 8-11 och når höjder på 30-60 cm (12-24 tum) och sprider sig runt 1 m (3,2 fot).

8. Kamassia

Älskar du lökarnas lättskötta natur men har en översvämningsbenägen tomt? Då är kamassia eller vildhyacinter ett bra val. Till skillnad från många andra blomsterlökar tål dessa stjärnbeströdda blomspiror fuktig jord till en viss gräns, men ruttnar om de lämnas i vattendränkta förhållanden.

De lila-blå eller vita blommorna blommar från april till juni och ser fantastiska ut planterade i stora grupper, inbäddade i långt gräs bland andra gräsmarksskönheter som gullvivor, gullviva och lite mer utsmyckade allium.

Dessa sfäriska lökar planteras bäst på hösten på ett djup av cirka 12 cm (5 tum) och 23 cm (9 tum).

Fascinerande sorter att hålla utkik efter är bland annat Camassia leichtlinii ’Sacajawea’ med sina något större gräddfärgade blommor och gräddfärgade blad, plus den kortare Camassia quamash med sina mörkblå blommor.

9. Ninebark

En seg lövfällande buske, Physocarpus opulifolius ’Diabolo’ behöver lite uppmärksamhet och klarar sig bra under många olika förhållanden, från full sol till halvskugga. Den är ganska tolerant mot vattendränkt jord – det är ett klokt val för områden som ibland översvämmas eller drabbas av kraftiga regn – men i allmänhet föredrar denna skönhet att sänka ner sina rötter i fuktig, humusrik och sur jord.

’Diablo’ är en slående sort med sina rosavita sommarblommor som sticker ut mot det bläckfärgade, djuplila bladverket.

Den är perfekt att odla mitt i rabatten eller i en stor kruka och är särskilt vacker på vintern när de nakna stjälkarna och den flagnande barken kommer fram. Blomklasarna följs av glansiga röda fröställningar på hösten.

10. Knappnålsbuske

Den här indianen trivs bäst i våta eller sumpiga förhållanden snarare än i torr jord och är ett supersnyggt val för knepiga platser.

Knappnålsros Cephalanthus occidentalis – är en nordamerikansk buske som trivs i våta jordar och uppvisar exceptionell tolerans för översvämningar. Dess naturliga anpassning till våtmarksförhållanden gör att den kan överleva perioder av översvämning, vilket gör den till ett värdefullt tillskott till översvämningsbenägna trädgårdar.

Denna lövfällande buske är härdig i USDA-zonerna 5-10 och blir 90-121 cm (3-4 fot) hög och bjuder på en spektakulär höstshow med sina vinröda toner.

11. Pittosporum tobira

Pittosporum tobira – även känd som japansk pittosporum – är en fantastisk buske med täta läderartade blad och klasar av krämfärgade doftande blommor på senvåren. Perfekt för solitärplantering i krukor eller som bas i en rabatt, den ger struktur året runt, men vissa sorter kan vara mer robusta än andra.

”Att hitta översvämningståliga växter är svårt nog, men för trädgårdsmästare som bor nära kusten innebär saltvatten en helt ny nivå av komplexitet när kraftiga stormar eller orkaner orsakar översvämningar”, säger Linda Vater, trädgårdsexpert för Southern Living Plant Collection.

”Lyckligtvis kan den täta och bländande Mojo Pittosporum tackla dessa tuffa förhållanden med sin överlägsna salttolerans. Med ett brokigt bladverk i nyanser av smaragdgrönt och ljusgulgrönt är denna dvärgväxt en attraktiv häck eller grundplantering som blir 3′ hög och bred när den är mogen.

Denna buske trivs i USDA-zon 7-10 i halvskugga till skugga.

12. Hemerokallis

Denna solälskande perenn har praktfulla gyllene blommor som tillsammans varar i flera månader och är en topprestation, men den är också förvånansvärt tolerant mot ändrade förhållanden.

”Denna vintergröna version av Stella de Oro daglilja klarar både torka och översvämningar, vilket gör den till det perfekta valet för knepiga platser med dålig dränering som kan dra nytta av riklig blomning och gräsgrönt bladverk”, säger Linda Vater.

”Denna blomma som kräver lite underhåll ger fyra säsonger av färg med sitt vintergröna bladverk och återblommande gyllene trumpetblommor, och ger dessutom fördelar som erosionskontroll och attraherar pollinatörer.

Denna blomma är härdig i zonerna 4-10 i full sol och blir 10-12″ hög och bred när den är mogen.

Vanliga frågor

Vilka växter är bra för översvämningsbenägna områden?

Vissa växter är bättre på att hantera förändrade klimat än andra, och när det gäller att hantera tillfälliga översvämningar är det värt att veta exakt vilka dessa är så att du kan plantera i enlighet därmed.

Träd som Amelanchier, Black Elder, Swamp cypress och Sweetgum mår bra av att ha våta rötter och kommer att ge höjd och dramatik till vilken trädgård som helst. Dogwood, med sitt spektrum av färgglada stammar, trivs förvånansvärt bra i sumpiga områden medan blommande perenner som geum, camassia och fjäderformad astilbe också tillför en gnutta charm.


Att framtidssäkra sina planteringar för att klara av oförutsägbara regn är ett klokt drag och fullt möjligt att göra utan att helt kompromissa med trädgårdsdesignen. Det finns många fantastiska och lättanpassade växter att välja mellan, inklusive känsliga blomningar från myrträdgårdar, taktila gräs till robusta buskar och träd. Om du är inspirerad att planera framåt är det värt att utforska dessa idéer för plantering i torka för rabatter och krukor.

Leave a Response