Tips för trädgården

7 perenner att skära ner i juni – upptäck fördelarna med att skära ner sommarblommande örtartade växter

21views

Det kan låta motsägelsefullt, men det finns verkliga fördelar med att klippa ner örtartade perenner tidigt på säsongen. I Storbritannien, där den årligen sammanfaller med RHS Chelsea Flower Show, kallas den ofta för ”The Chelsea Chop”, och det är en bra beskärningstaktik att skära ned i slutet av maj och början av juni.

Perenner växer snabbt på våren när temperaturen stiger och antalet soltimmar ökar. Risken med att helt enkelt låta dem växa orörda är att de kan bli beniga och så långa att deras svaga stjälkar faller ner när de blommar.

Det är därför det är en fördel att klippa ner sommarblommande perenner i rabatterna, eftersom det ger mer upprättväxande, prydliga och kompakta växter. De blir buskigare och får massor av sidoskott att blomma på. Det kan till och med minska behovet av att stötta upp växter under sommaren.

Hur mycket man ska hacka och varför

Du kan ta en ren och vass beskärningssax och klippa ner de örtartade perennerna med en tredjedel eller upp till hälften. När du klipper tillbaka perennerna, varför inte överväga att klippa vissa stjälkar men inte andra?

Antingen kapar du några stjälkar av en växt, men inte alla, eller så kapar du en växt och inte den andra om du har flera växter. Med hjälp av denna teknik kan du få en förskjuten och längre blomningsperiod.

Vi avslöjar 7 växter som lämpar sig utmärkt för att klippas ner den här månaden.

1. Rölleka

Rölleka, även känd som achillea, är en torktolerant flerårig vildblomma med lågt underhållsbehov som är ett populärt val för blomsterrabatter eller färgglada behållare. Den producerar kluster av små blommor med platta toppar som finns i en mängd olika ljusa färger, inklusive rosa, röd, gul och vit.

Rölleka är också ett bra val för trädgårdsidéer för vilda djur eftersom det är populärt bland pollinatorer, inklusive bin, fjärilar och svävare. När växten väl blommar kan du få en lång säsong med blommor genom att klippa bort rölleka. När du klipper rölleka, använd handskar och långa ärmar eftersom växten kan irritera människor med känslig hud.

2. Aster

Asters är också kända som Michaelmas daisies, på grund av deras prästkrageliknande utseende, och de ger färgstänk på sensommaren och hösten.

Det finns hundratals sorter i familjen aster, som kommer i nyanser av blått, rosa, rött, lila och vitt. Asters är härdiga i USA:s härdighetszoner 4-8 och växterna älskas av höstpollinatörer, och asters är dessutom utmärkta växter för fåglar.

Vissa typer av asters kan nå sex meter i höjd, så att hugga tillbaka dem hindrar dem från att bli för beniga och floppande senare på året.

3. Kotteblomma

Kotteblommor, som också är allmänt kända som echinacea, är en inhemsk amerikansk perenn som växer i klumpar och kan nå höjder på fyra meter varje år.

De är fantastiska växter för fjärilar och coneflowers kan också vara bra alternativ för en snittblomsträdgård. Många coneflower-sorter blommar under många månader, från tidig sommar till de första frostarna.

Om du kapar några av stjälkarna med en tredjedel på våren kan du förlänga säsongen, och det rekommenderas också att du regelbundet klipper bort dödhuvuden på solrosor för att få flest blommor.

4. Penstemon

Penstemon, eller skäggtunga, är mycket pålitliga och produktiva sommarblommande perenner som alltid imponerar med sina stora ax av rörformade blommor.

Det finns hundratals arter att välja mellan i en uppsjö av färger och olika storlekar – så det borde finnas en penstemon för varje rabatt eller kant.

Penstemon är fantastiska växter för pollinatörer, blommorna lockar kolibrier och är växter som lockar bin till en bakgård. Om du klipper ner så höga perenner kommer det att innebära massor av blommor som både du och bina kan njuta av.

5. Flox

Flox är en klassisk stugträdgårdsväxt som producerar massor av stjärnformade blommor varje sommar. Det finns många typer av flox att odla, men det är de större fleråriga kantfloxerna som gynnas av att hackas, i motsats till de ettåriga, alpina och krypande floxerna.

Gränsfloxerna är växter med lågt underhåll för trädgårdsgränser som är härdiga i USA: s hårdhetszoner 3-9, beroende på den specifika sorten. Om du skär ner floxen med en tredjedel på senvåren får du kompakta växter som kan blomma från sommar till höst.

Fortsätt att klippa bort deadhead från floxen under säsongen, så kommer antalet blommor att öka.

6. Svartögd Susan

Black-eyed Susans är också kända som rudbeckias och de får namnet från den mörka mitten av sina prästkrageliknande blommor. De är en annan växt som finns i ettåriga och fleråriga sorter, med den senare lämplig för att hackas.

Black-eyed Susans är mest kända för att ha gula blommor, men det finns en rad olika färger och du kan få sorter med orange, röda eller gröna blommor.

Black-eyed Susans blommar från sommaren fram till den första frosten, men en viktig fördel med att skära ner black-eyed Susans är att växterna förblir mer kompakta. Eftersom de kan bli mycket höga löper plantorna mindre risk att slå ut så att du kan njuta av blommorna, om än på kortare och buskigare plantor.

7. Nepeta

Nepeta är en blommande perenn som älskas för sitt aromatiska grågröna bladverk och sina lila blommor. Det är en fantastisk växt med lågt underhåll för gränser eftersom nepeta är torka och värmetolerant.

Växten, som också ofta kallas kattmynta, är känd för att vara populär bland bin, fjärilar och andra nyttiga insekter under sommar- och höstmånaderna.

Genom att klippa ner nepeta, antingen hela växten eller delar av den, kan du förse bin med en födokälla under de senare månaderna av växtsäsongen.

Verktyg för att klippa tillbaka örtartade perenner

Vanliga frågor

Kan jag Chelsea hugga salvias?

Om du odlar salvia, dessa perenner burk trimmas i slutet av maj eller början av juni och kommer snabbt att svara genom att sätta på en ny tillväxt. Etablerade fleråriga typer av salvia kan beskäras framgångsrikt på detta sätt för att få kompakta och buskiga växter som blommar senare på säsongen och ger mat till pollinatorer på hösten.

Kan du Chelsea hugga tusenskönor?

Du kan skära ner shasta prästkragar i maj och juni för att uppmuntra kompakt och buskig tillväxt och fler blommor. Deadheading shasta prästkragar under hela sommaren bör också ses som viktigt för att ge dig själv fler blommor under en längre period.


Har du många av de ovan nämnda perennerna i dina rabatter? Att göra-listan för den här månaden kan redan vara ansenlig, eftersom det finns grönsaker och perenna blommor att plantera i juni och även en rad växter att beskära i juni, men förbise inte fördelarna med att hugga tillbaka dessa perenner. Det kan vara snabbt och enkelt och kommer med påtagliga belöningar.

Leave a Response