Tips för trädgården

7 biennala blommor att plantera i juni – med råd om frösådd från en professionell trädgårdsmästare

9views

Juni är månaden då du kan njuta av frukterna av ditt arbete. All den tid du har ägnat åt att rensa ogräs, beskära och få liv i dina växter har lönat sig och dina rabatter kommer att vara fyllda av färg och doft. Det finns fortfarande mycket att göra i trädgården, men framför allt rekommenderar jag att du tar en stund att luta dig tillbaka och njuta av försommarens rikedomar.

Nu är det dags att bryta upp. Juni är den perfekta tiden att så tvååriga frön. Om du undrar vad en biennal är, så är en biennal helt enkelt en växt som har en tvåårig cykel. Såning av tvåårigt frö den här månaden möjliggör groning och tillväxt före slutet av sommaren. Under hösten och vintern kommer biennalerna att gå in i ett vilande tillstånd innan de fortsätter att växa och blomma nästa år. Även om detta kan verka som en omständlig process, kommer en liten ansträngning nu att ge massor av vackra blommor nästa år.

Så om du funderar på vad du ska plantera i juni är det en bra idé att lägga till 1, 2 eller fler biennaler på din sålista. Här delar jag med mig av mina favoritbiennaler att plantera den här månaden, som jag har sått och odlat i trädgårdar där jag har arbetat, både i kulturarvsträdgårdar i Storbritannien och i herrgårdsträdgårdar i Italien.

Biennaler att plantera i juni

Juni är en hektisk månad i trädgården. Det finns många jobb på checklistan för sommarträdgården, inte minst vattning, utfodring och att välja vilka fleråriga blommor som ska planteras i juni.

Den här månaden är den perfekta tiden att så tvååriga frön, och ditt framtida jag kommer att tacka dig för det. Det är en bra idé att så biennala frön i brickor eller moduler och placera dem i ett växthus, kall ram eller fönsterbräda. Jag skulle rekommendera att du använder en återanvändbar frötråg, tillgänglig från Walmart, vilket ger dina frön den bästa chansen och kan användas igen för mer utsäde nästa år.

1. Rävhandskar

Fingerborgsblommor är ett slående tillskott till vårträdgården, med vertikala blomställningar som kan bli upp till 1,5 meter höga. När man funderar på hur man odlar fingerborgsblommor kan dessa biennaler sås i juni innan man planterar de små pluggarna i trädgården i slutet av augusti eller september.

Min erfarenhet är att ju längre tid du kan ge dina biennaler i rabatterna före vintern, desto större är chansen att lyckas. Ju mer tid de har på sig att etablera sig innan det kalla vädret slår till, desto bättre.

Fingerborgsblommor anses vara en av de bästa självsådda blommorna, så om du undrar vad du ska göra med fingerborgsblommor efter blomningen, lämna de bleka stjälkarna så att de kan producera frön.

Du kanske redan har några fingerborgsblommor i trädgården, så varför inte samla in frön och så i tråg den här månaden? Så fröna tunt, eftersom groning och tillväxt förbättras om plantorna har tillräckligt med utrymme för att utvecklas.

Frön från fingerborgsblommor kan köpas online från Walmart.

2. Arktiska vallmo

En ovanlig biennal, men absolut en av mina favoriter, är den arktiska vallmon, eller Papaver radicatum, ger fina, citrongula blommor.

Den arktiska vallmon, som härstammar från de alpina regionerna i Europa, Nordamerika och Asien, är en av de nordligaste blommande växterna i världen. En riktig bedrift.

När man överväger hur man odlar vallmo liknar denna art de flesta andra vallmo genom att den föredrar torr, stenig mark, så det är ett bra växtalternativ om du söker idéer om grästrädgårdar. Som en frost- och kallhärdig växt bör trädgårdsmästare i svalare amerikanska hårdhetszoner överväga att lägga till denna biennal i sin trädgård.

3. Ärlighet

Ärlighet, Lunaria annua, är en av de mest populära stugträdgårdsväxterna, känd för sina långblommande blommor. Honesty är också uppskattad för sina frökapslar, som verkar genomskinliga och ofta används av blomsterhandlare när de dekorerar med torkade blommor.

Denna tvååriga växt är en bra växt att lägga till på din såningslista i juni, så att plantorna får tillräckligt med tid att växa och etablera sig före vintern. Dessa växter kommer sedan att blomma nästa vår i nyanser av lila eller vitt, beroende på vilken sort du väljer att odla.

En av mina favoritsorter är Lunaria annua ’Corfu Blue’, som producerar rika, djupt lila blommor – ett slående tillskott till alla rabatter. Honesty-frön finns tillgängliga från Burpee.

4. Smyrnium

Om du söker idéer för blomsterbäddar i år, Smyrnium perfoliatum är en ovanlig och livlig växt att odla, som producerar limegröna blommor på våren och sommaren.

Jag har tidigare odlat den här tåliga självsådden i halvskugga, och om något kan den ofta växa för bra och behöva gallras ut med några års mellanrum. Så Smyrnium-frön den här månaden för ett överflöd av limegröna blommor nästa år, som passar bra ihop med skogsväxter, inklusive ormbunkar och hostor.

Oroa dig inte om du inte har ett växthus, seed-starter-kit, som finns på Walmart, är ett bra alternativ och kan placeras ljust i ditt kök.

5. Förgätmigej

Om du letar efter idéer för en stugträdgård är förgätmigej den perfekta växten att använda längs kanterna på gångar och uteplatser. Dessa biennaler är självsådda växter, så när du väl har några klumpar på gården kommer de tillbaka år efter år och växer ofta under buskar och träd.

Denna tvååriga växt blommar under våren och försommaren och kan spela en stödjande roll i trädgårdsrabatterna och komplettera vårens tulpan- och påskliljeuppsättningar. För blå blommor finns det ingen växt som är lättare att odla än den enkla förgätmigejen.

Fröpaket med förgätmigej finns att köpa online från Walmart.

6. Isländsk vallmo

Det finns många olika typer av vallmo, men den isländska vallmon, eller Papaver nudicaule, är en praktfull blomma som kan odlas i en rad olika färger.

Jag brukar tycka att vallmo är något svårare att transplantera än andra plantor, så en bra idé är att gro frön i biologiskt nedbrytbara krukor, som dessa från Amazon, som kan planteras direkt i trädgården utan att störa rötterna.

Dessa vallmor föredrar en öppen, solig plats i trädgården med fritt dränerande jord. När den planteras på rätt plats blommar den här vallmon från maj till september. Frön av isländsk vallmo finns att beställa online från Walmart.

Som med andra vallmoarter är denna art självsådd, så var noga med att lämna bleka blommor ifred så att frön kan produceras och spridas.

7. Väggblommor

Väggblommor kräver full sol och väldränerad jord. De blommar vanligtvis under långa perioder under växtsäsongen och är kända för att vara populära växter för pollinatörer.

Dessutom finns det ett stort utbud av sorter att välja mellan, som blommar i alla möjliga färger. Till exempel är blommorna på ”Bowles’s Mauve” purpurblå, medan ”Night Skies” blommar med brända umbra och gula nyanser.

Plantera om plantorna till trädgårdsrabatter på sensommaren och knipsa bort växttopparna i detta skede för att uppmuntra en buskig och kompakt tillväxt. Engelska wallflowerfrön finns att köpa från Walmart.

Vanliga frågor

Behöver du ett växthus för att så biennala frön?

Nej, du behöver inte ett växthus för att odla biennala frön. Fröbrickor kan placeras på en fönsterbräda eller i ett ljust läge inomhus, övervaka jorden och vattna vid behov. När dina plantor är tillräckligt stora för att hantera, kruka dem i enskilda behållare och flytta dem ut till en skyddad, skyddad plats senare under säsongen.


Juni är en hektisk månad för trädgårdsmästare, men om du lägger lite tid på att så tvååriga frön kommer du att se till att nästa års blomsterprakt blir bättre än någonsin. För mer trädgårdsinformation om jobb att göra den här månaden, se vår guide om grönsaker att plantera i juni.

Leave a Response