Förbered en utsökt och hälsosam chiafrödessert. Du kan göra det på några minuter
Hur bearbetar man chiafrön?
Näringsrika, smakneutrala. Så här skulle vi helt enkelt beskriva chiafrön. Chia passar utmärkt i sallader, men också i desserter, där de ger en intressant konsistens.
- Efter kontakt med vätska bildar fröna ett geléliknande skal runt sig själva, vilket förtjockar blandningen.
- Chiafrön är perfekta i t.ex. sallader, , , eller så kan du göra en stor chia pudding.
Beredning av chiapudding
Chiapudding är en söt efterrätt som du enkelt kan njuta av och . Dess största fördel är snabb och enkel tillagning. Tro det eller ej, pudding kan göras på fem minuter. Sedan låter man tiden göra jobbet, vilket förvandlar chiapuddingen till en briljant sötsak.
Du behöver 50 g chiafrön, 250 ml mjölk (t.ex. kokosmjölk är lämplig) och frukt.
- Häll först chiafröna i ett återförslutningsbart glas och häll sedan i cirka en kopp kokosmjölk. Alternativt kan du använda mandel- eller sojamjölk.
- Stäng burken, rör om och ställ in i kylen över natten.
Nästa dag tittar den färdiga chiapuddingen ut ur kylskåpet och kan garneras med säsongens frukter och smaksättas med honung eller din favoritsirap. Förutom grundreceptet kan du också prova eller .
Korrekt dosering är grunden
Även om chiafrön är bra för din hälsa, är det definitivt värt det om du inte överdriver det med doseringen.
- En frisk person bör helst konsumera två matskedar chiafrön per dag.
- Om du kämpar med högt blodtryck eller diabetes, är det bäst att undvika chiafrön.
O omtalas som aztekernas skatt eller 21:a århundradets supermat. Inte undra på, de är fullpackade med näringsämnen och nyttiga ämnen.
- Deras fördel är också högt innehåll av omega-3-fettsyrorsom har en positiv effekt på hjärt- och hjärnfunktionen.
- Samtidigt har chiafrön ett högt innehåll av fiber, protein och antioxidanter.
Källa: tidningen Apetit