Livsstil

Vilken färg ersätter beige? Det här är den färg vi föredrar att använda istället för beige 2024, säger designers

7views

Tack vare trenden för tyst lyx har beige varit i framkant på vår inredningsagenda under de senaste åren, men idag strävar både designers och inredare efter en varmare och mer smickrande färgpalett istället. Så vilken färg ersätter beige? Vad är den ”nya” beigefärgen i inredningsvärlden?

Tja, inredningsarkitekter säger att det är en annan neutral färg som har haft sin tid men som nu är tillbaka på modet. Innan du ryggar tillbaka i skräck vid tanken på att dekorera med brunt, kasta ut alla förutfattade meningar om de bruna rummen du kanske har sett tidigare. Denna en gång testade färg är tillbaka och bättre än någonsin. Denna mångsidiga och förvånansvärt eleganta nyans gör comeback i färgtrender och ersätter nu beige som den neutrala.

Här avslöjar designers, inredare och färgexperter varför brunt ersätter beige 2024, och hur man inreder med en vacker brun färgpalett för ett sublimt system varje gång.

Vad är den nya beiga inom inredningsdesign?

Brunt, särskilt taupe, är den nya beige i inredningen, och det är lätt att se varför. Den mellanbruna taupefärgen påminner om sammetslen kakao och är en slående färg för alla rum. Beroende på vilka möbler och accentfärger som används kan den variera från att se snygg och skräddarsydd ut till mjuk och välkomnande.

”Taupe är en vacker färg och en underbar utgångspunkt, men den kan vara lite tråkig så jag rekommenderar alltid att man skapar en kontrast”, säger Paolo Moschino, Paolo Moschino for Nicholas Haslam.

Inredningsarkitekten Henriette Von Stockhausen, creative director på VSP Interiors, delar Haslams förkärlek för taupe.

”För mig är neutrala färger som taupe väggfärger som ger en grund”, säger hon. ”Det är viktigt att komma ihåg att en klassisk inredning ibland är helt rätt: lugna färger, mjuka mönster, traditionella möbler och antikviteter – inga mönsterkrockar, inga stora färgklickar, bara komfort och ett lugnt utrymme att koppla av i.

Är beige omodernt 2024?

Beige försvinner inte helt från vårt färgmedvetande, istället värms den upp med jordnära bruna färgaccenter.

Den här säsongens inredning är inspirerad av den globala resenärens expeditioner, med en rik palett av muskotnöt, kanel, ingefära och ockra som ger värme och djup till interiören. Jordbrunt, som anses vara en mörk neutral färg, är jordnära men har också en verkligt sofistikerad elegans. Den är mångsidig och kan vara slående på egen hand eller låta andra nyanser framträda.

Om du behöver mer övertygelse så är brunt också förvånansvärt mångsidigt och kan fungera som den perfekta matchningen till befintliga möbler och tillbehör. Edward Bulmer, inredningsarkitekt och grundare av Edward Bulmer Natural Paint, håller med: ”Eftersom brunt är polykromatiskt passar det till allt, men i djupare, mycket rika nyanser är det särskilt bra på att smickra vackra, vältecknade mönster.

Vad kan jag måla väggarna med istället för beige?

Ta inspiration från naturens säsongsbetonade spektrum av jordnära toner för att skapa ett varmt och välkomnande utrymme. Den bruna färgpaletten erbjuder en mängd varma nyanser som sitter harmoniskt tillsammans och är älskad av designers för sin förmåga att skapa avslappnade, jordade utrymmen med bestående överklagande.

”Tidlösa neutrala färger lämpar sig för historiska fastigheter och skapar en varm bakgrund för originaldetaljer”, förklarar Louise Wicksteed, designchef på Sims Hilditch. ”När du väljer en neutral nyans på väggar och tak, var lekfull med dina mjuka möbler och överväg att dra stänk av färg och mönster genom tyget som används för dina spridda kuddar.

Det finns så många spännande sätt att använda taupefärg på, säger Doris Lee, grundare av Doris Lee Design Studio. ”Måla hela rummet, inklusive väggar, tak och träverk, i denna varma färg för att skapa en neutral bakgrund. Lägg sedan till en extra stor linnesoffa, ett rustikt soffbord i trä och en ullpläd för att skapa den ultimata vintertillflykten.

Ett annat sätt att inreda med taupe, enligt Patrick O’Donnell, varumärkesambassadör för Farrow & Ball, är att balansera brunt och grönt, eller andra två färger som finns i naturen.

”Taupe är en fantastisk färg för en matsal, särskilt i en högre glans som äggskal eller helglans”, säger han. ”Tänk på den som en mellanneutral färg snarare än en färg, eftersom den kompletterar en uppsjö av kontrasterande nyanser från bränd orange till grönt och blått.

Hur inreder man med brunt

Ett brunt rum behöver inte betyda tråkigt – låt ditt rum sjunga ut med en tonal färgpalett. Så här gör experterna för att få det rätt…

1. Hur man använder brunt i ett kök

Att välja komplementfärger är en konstform, och brunt går vackert ihop med grönt.

”Folk känner sig nervösa när de ska kombinera brunt och grönt, men jag tycker att det är en perfekt kombination”, säger Tricia Guild, grundare och creative director på Designers Guild. ”Tänk dig bara landskapet – den fylliga, jordiga marken mot en grön och behaglig mark. Det är en klassisk kombination som framkallar välbekanthet och komfort. Gör den mer dynamisk genom att introducera en oväntad färg.

Rött har förmågan att lyfta vilket rum som helst. Det är ett underbart sätt att få ett kök att se dyrt och lyxigt ut.

2. Hur man använder brunt i ett vardagsrum

Brunt, som är en behaglig och förvånansvärt mångsidig färg, växer i popularitet, och inte minst i vardagsrummet.

”Bruna och honungsfärgade färger tar åter sin rättmätiga plats i våra interiörer. Nyanser av honung, karamell och choklad kommer att ge värme och komfort i våra hem och skapa mysiga omslutande utrymmen”, säger Ruth Mottershead.

För det här intima lilla vardagsrummet hämtade designern Heidi Caillier inspiration från en svunnen tid. Det här tidlösa vardagsrummet i eklektisk stil skulle kunna vara hämtat från vilket decennium som helst under de senaste 50 åren. De lugnande tonerna av brunt, taupe och sand har valts för sina jordande och avslappnande egenskaper.

3. Hur man använder brunt i ett sovrum

Detta är ett modernt sovrum men användningen av rika toner, former och detaljer skapar en koppling till naturen som gör att den verkar nästan tidlös. Det sofistikerade bruna i detta schema är starkt och varmt och respekterar andra färger i rummet och lyckas inte överväldiga de fina möblerna och accenterna.

”För det här husprojektet i Chelsea använde vi oss av ett urval naturinspirerade ytbehandlingar med en stark preferens för jordnära terrakotta och gröna och blå nyanser, som bryts mot eleganta svarta detaljer”, säger Irene Gunter på designbyrån Gunter & Co. Irene beskriver rummet som ”en härlig, mysig form”, som förstärktes av den ”varma, omslutande” handvävda texturen på väggbeklädnaden – Casablanca från Altfield.

4. Hur man använder brunt i ett badrum

Skönheten i höstpaletten är att tonerna fungerar underbart skiktade tillsammans, men kompletterar också naturligt timmer och sten som förekommer i hemmet. När du inreder för att skapa värme och komfort är färg ett viktigt verktyg, men se till att även använda mycket textur och belysning.

Badrum är en plats där du kan njuta av djupa, mörka färger utan att störa flödet i din övergripande inredning. För att skapa en lyxig oas att varva ner i kan du överväga att investera i marmor med bruna ådror och skåp och fåfänga i taupe.


Shoppa looken

Målarfärg är inte det enda sättet att införa härliga taupe-, kastanje- och umbra-toner i ditt hem. Istället kan några få viktiga möbler, inredningsdetaljer och accessoarer sätta stämningen.

Leave a Response