Livsstil

Vilka är de bästa tygerna för utemöbler? Formgivare delar med sig av sina toppval – lika snygga som funktionella

6views

Sommarmånaderna är nästan i full gång och att göra i ordning trädgården för eftermiddagar i solen och middagar utomhus står på de flesta av våra att-göra-listor.

Att fräscha upp din uteplats med utemöbler är ett av de bästa sätten att skapa en bekväm miljö för att få ut det mesta av de långa nätterna och varma temperaturerna, och genom att noggrant välja rätt tyger för dessa möbler kan du se till att du prioriterar hållbarhet lika mycket som estetik.

Men vilket är det bästa tyget för utemöbler? Vi frågade inredningsarkitekter vilka tyger de rekommenderar när de köper utemöbler. Om du vill förhöja ditt utomhusutrymme i sommar återspeglar dessa idéer de senaste tygtrenderna samtidigt som de står emot vädret hela sommaren.

Bästa tyget för utemöbler

”Vi ska inte behöva kompromissa när vi använder tyger utomhus”, säger David Harris, Design Director på Andrew Martin. ”Tiden med hala nylonkuddar och -överdrag är sedan länge förbi: nu finns det en mängd lyxiga och väldesignade tyger som kan användas.

1. Tyger med prestanda för utomhusbruk

Att välja väderbeständiga tyger som tål regn och sol under sommarmånaderna är det viktigaste att tänka på när du väljer tyger till dina utemöbler. Det är ett måste för designers att välja ett material med hög prestanda för utomhusbruk, som förhindrar blekning, fläckar och allmänt slitage.

”När du handlar utemöbler ska du alltid välja dynor och kuddar som är klädda i tyger som är särskilt avsedda för utomhusbruk”, säger inredningsarkitekten Kathy Kuo.

När vi frågade designers om deras rekommendationer för de bästa tygerna med hög prestanda, var det ett varumärke som dök upp mer än de flesta: Sunbrella.

”Sunbrella-tyger är det självklara valet för utemöbler, eftersom de utan ansträngning skapar en balans mellan stil och hållbarhet”, förklarar inredningsarkitekten Kari Bennett, grundare av EDGEiD. ”Dessa tyger har en anmärkningsvärd förmåga att stå emot utomhusbrukets påfrestningar samtidigt som de behåller sitt estetiska tilltal. Sunbrella-tygerna är också mögelresistenta, vilket gör dem idealiska för fuktiga klimat eller nära vattendrag.

I det här lugnande vardagsrummet utomhus, designat av Marina Hanisch, som ingår i New York Design Centers Access to Design-program, kan du se att tyger för utomhusbruk kan vara lika snygga och sofistikerade som de du använder i ditt hem.

2. Lösningsfärgade akryltyger

När man letar efter tyger med specifika prestanda rekommenderar designers lösningsfärgade akryltyger som är kända för sin slitstyrka.

”Jag använder uteslutande lösningsfärgade akryltyger till utemöbler”, säger designern Mark Cravotta, grundare av Cravotta Interiors. ”Några varumärken som är bra på att få akryltyger att se ut och kännas som exklusiva inredningstyger är Perennials Fabrics, Great Outdoors by Holly Hunt och Link Outdoor.

”Leta efter tyger som är vävda med lösningsfärgad akryl”, säger Andrew Uihlein, VD för Casa Branca. I den här uteserveringen har Casa Brancas Giardino Palma Performance-tyg använts på stolarna i en lugnande blå och vit färgskala.

Innan du väljer det bästa utomhustyget för din trädgård rekommenderar Andrew att du ”begär memon när det är möjligt” eftersom ”touch and feel varierar avsevärt mellan olika varumärken”. Dessutom bör du ”ha kul med kontrasterande paneler, rör och lister med lekfulla mönster” för att se till att ditt utomhustyg inte drar sig för att visa upp en tilltalande design.

3. Vävnader för utomhusbruk och eko-digitala tryck

Om det är viktigt att dina utomhustyger bleks av solen rekommenderar David Harris på Andrew Martin att du väljer vävar för utomhusbruk och eko-digitala tryck.

”Vävnader för utomhusbruk och eko-digitala tryck har alla ett otroligt bra skydd mot ljus och blekning, och de tål även en dusch eller två”, säger David.

Dessutom rekommenderar David att du väljer mönster som återspeglar ditt hems inredningsstil för att få ett sammanhängande utseende.

”Vi ser utomhusutrymmen som en förlängning av din interiörestetik, och det har bara betonats igen i år. Välj stilar som passar in i det övergripande utseendet och känslan i ditt hem, för att skapa ett sammanhang.

4. Ljusa tyger

Det är viktigt att tänka på färgtrenderna för dina utomhustyger också. Att välja en ljus design snarare än något för mörkt kommer att reflektera solen och kan bidra till att skapa en mer bekväm sittmiljö utomhus, särskilt när temperaturen stiger.

”För utemöbler brukar vi välja ljusa, neutrala färger, eftersom de tenderar att dämpa värmen bäst”, säger designern Laetitia Laurent från Laure Nell Interiors. ”Detta gör också att det visuella fokuset kan ligga på kontrasterande naturliga färgelement, som poolen eller landskapselementen.

”Det finns en mängd olika lösningsfärgade akryltyger att välja mellan”, fortsätter Laetitia, som föredrar att inreda med neutrala färger i utomhusmiljöer. ”Vi gillar naturliga ytbehandlingar med några plyschelement för komfort.


Nedan kan du se några av våra favoritalternativ för utemöbler från Wayfair, som har de högt rankade Sunbrella-tygdynorna.

Leave a Response