Livsstil

Utan kemikalier: hur man befriar gräsmattan från allt ogräs

6views

Ogräs kan inte undvikas, inte ens på den mest välskötta och vackra gräsmatta. Detta beror på att ogräsfrön kan komma in i din trädgård genom själva matjorden eller genom vinden. Beroende på vilken typ av ogräs det är kan det vara mycket svårt att bekämpa det. Uttrycket ”växer som ett ogräs” är ingen slump.

Ogräs på gräsmattor sprider sig också mycket snabbt. Förutom krypande ogräs, som täcker marken med breda utlöpare, är rotogräs ett underjordiskt problem, eftersom de i princip gör det svårt för gräsmattan att utvecklas.

Vilka ogräs sprider sig i gräsmattan?

Till de ovälkomna rotogräsen hör svinmålla, bredbladig groblad, fingerborgsblomma, knölsmörblomma, men också de välkända prästkragarna och maskrosorna. Skogssyra och vitklöver är krypande ogräs som växer ovan jord.

Brännässla, gåsört, åkertistel och det vanliga svinmållan är t.ex. fröogräs.

Läs också:

Skuggiga gräsmattor är särskilt mottagliga för ogräs. Vattendränkning och tät, tung eller kvävefattig jord skapar också idealiska förhållanden för ogräs att växa.

4 tips mot ogräs i gräsmattan

För att få kontroll på ogräset i gräsmattan bör du framför allt göra en sak: agera snabbt. Här får du veta vad du kan göra för att få bort ogräset från din gräsmatta.

Tips #1: Rensa ogräs på din gräsmatta

Om det bara är några få områden som är drabbade av ogräs är den första och mest effektiva lösningen att rensa bort det. Det bästa sättet att göra detta är att skära bort ogräset helt från jorden, inklusive rötterna, för att förhindra att det sprider sig ytterligare.

Lästips:

Tips #2: Kokande vatten

Kokande vatten är också ett bra knep mot ogräs. Genom att hälla kokande vatten över växten förstör du bladens cellstruktur. Växten kan då inte längre ta upp näring och dör. Efter några dagar kan den sedan enkelt tas bort med händerna.

Tips #3: Klippning av gräsmattan

I allmänhet är det bästa sättet att förebygga ogräs att klippa gräsmattan regelbundet, helst minst en gång i veckan under våren och sommaren. Efter den första klippningen är det viktigt att gödsla gräsmattan.

En gräsmattegödsel med ogräsmedel är särskilt effektiv. *

Tips #4: Scarifiera gräsmattan

Förutom att klippa gräsmattan bör du inte försumma vertikalskärning. Markberedning är ett effektivt sätt att bekämpa ogräs i gräsmattan eftersom jorden får bättre syretillförsel. Det innebär att gräsmattan vertikalskärs för att lufta jorden bättre.

Efter markberedningen behöver gräsmattan några veckor på sig att återhämta sig. Du bör därför inte nödvändigtvis vertikalskära om du vill använda gräsmattan intensivt efteråt.

Läs också om detta:

Men jag har ett sista tips. I allmänhet behöver du inte se varje ogräs som något negativt. Tusenskönor, maskrosor och ängsskum är också vackra att titta på.

En äng med vilda blommor är också bra för insekter. Så varför inte helt enkelt skilja av en del av trädgården och låta den växa vilt. Det sparar arbete och gör något bra för naturen.

*

Leave a Response