Livsstil

Topp 10: De mest romantiska kärleksfilmerna genom tiderna

8views

Innehållsförteckning

För mig har romantiska filmer ibland en föråldrad image: de är snyftande, de är förutsägbara och man ser dem egentligen bara vid tillfällen eller i faser av livet då man absolut inte vill bli sedd av någon.

Ändå har filmer som går under etiketten ”romantisk film” redan gjort så mycket för mig: de har stärkt mig feministiskt, de har tvingat mig att tänka på mitt liv, mitt förhållande eller min vänskap. Och under tråkiga dagar har de transporterat mig till en annan, vackrare värld och fått mig på gott humör.

Jag insåg att det här inte bara gällde mig. Så jag ville hitta de vackraste romantiska filmerna genom tiderna, oavsett om de är klassiska eller moderna, och frågade vänner och kollegor. En del av svaren var förutsägbara, men en del var också mycket överraskande.

1. Kärlek behöver ingen semester

Det är vad det handlar om: Denna romantiska komedi handlar om Iris och Amanda, som träffas genom ett husbyte i olika länder. Båda kvinnorna går igenom personliga kriser, vare sig det handlar om hjärtesorg eller yrkesmässig stress. Under sin vistelse i det andra landet finner de överraskande ny kärlek och nya livsmöjligheter.

Linda (37): ”En film som alltid fungerar för mig och som glädjande nog sällan har snyftmoment eftersom den håller sig väldigt nära verkligheten. Men den fungerar också riktigt bra tack vare den toppbesatta rollistan och den fantastiska matchningen mellan Kate Winslet och Jack Black.

(Jack Black är normalt inte känd från romantiska filmer och han erkände till och med i en intervju att han inte ens minns ”Love doesn’t need a holiday” – vad synd!) Åh, och det viktigaste argumentet: Jude Law är helt enkelt rykande het.”

Skådespelare: Cameron Diaz, Kate Winslet, Jack Black, Jude Law

Du kan streama filmen här: Amazon Prime Video, Sky, RTL+, Apple TV

*

Emoji Film Frågesport

Vi har tagit fram ett roligt litet spel som du också kan testa med dina vänner i chatten. Vi har satt ihop en serie emojis som tillsammans utgör en känd film. Kan du gissa filmerna? Den första nivån är väldigt lätt, men det blir svårare och svårare ju längre tiden går! Ha kul med gissningen!

2. som en enda dag (The Notebook)

Det här är vad det handlar om: ”Like a Single Day” berättar kärlekshistorien om Noah och Allie, som möts i USA:s sydstater på 1940-talet. De två upplever en intensiv sommarromans, men skiljs åt av sociala skillnader och krig.

Flera år senare, när Allie redan är förlovad, korsas deras vägar igen. Filmen visar deras rörande och tidlösa kärlek och de utmaningar de måste övervinna för att slutligen komma samman.

Tors (31): ”Ryan Gosling rullar manligt upp armarna och bygger ett hus? Säg inte mer!”

Skådespelare: Ryan Gosling, Rachel McAdams, James Garner, Gena Rowlands

Du kan streama filmen här: Amazon Prime Video, Sky, Apple TV

Läs också:

3. Ödet är en usel förrädare

Det är vad det handlar om: Hazel och Gus är två okonventionella ungdomar som förenas i sin gemensamma kärlek till varandra. Trots sitt obarmhärtiga öde omfamnar de orädd sin relation.

Tillsammans förverkligar de Hazels stora dröm och reser till Amsterdam för att träffa författaren till hennes favoritbok. Denna resa kommer att förändra deras liv för alltid. Det är en gripande kärlekshistoria om mod, liv och kärlek samt om konsten att handskas med ödet.

Ashley (25): ”Jag tror inte att jag någonsin har gråtit så mycket på en film. Den slet verkligen ut mitt hjärta ur min själ.”

Skådespelare: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Nat Wolff, Willem Dafoe

Du kan streama den här: Amazon Prime Video, Disney+, Sky, Apple TV

Läs också:

4th Ghost – Meddelande från Sam

Det här är vad det handlar om: Molly och Sam har en lycklig kärleksaffär, men den får ett abrupt slut när Sam skjuts till döds under ett rån. Efter sin död är Sams själ fångad i ett slags mellanvärld. Även om han fortfarande är närvarande som ett spöke är han osynlig och ohörbar för alla.

Sam inser att han fortfarande har en viktig uppgift att utföra: Han måste rädda Molly från sin mördare. Han får oväntad hjälp av mediet Oda Mae Brown, som banar väg mellan denna värld och den efterföljande.

Leena (23): ”Patrick Swayze … det är allt jag egentligen behöver säga! Men lika mycket som jag älskar hela ensemblen, lika mycket grips jag av historien, som inte bara är snäll, utan också spännande. The Righteous Brothers’ Okedjad Melodi är bara det feta körsbäret på kakan, som i slutändan ger mig tårar i ögonen.”

Skådespelare: Patrick Swayze, Demi Moore, Whoopi Goldberg, Tony Goldwyn

Du kan streama den här: Amazon Prime Video, Sky, Apple TV, Magenta TV

5 Stolthet och fördom

Det här är vad det handlar om: Filmatiseringen av Jane Austens roman med samma namn utspelar sig i England i början av 1800-talet och fokuserar på kärlekshistorien mellan Elizabeth Bennet och Mr Darcy.

Elizabeth är en självständig och skarpsinnig ung kvinna, medan Mr Darcy är en stolt och reserverad gentleman. Trots inledande missförstånd och fördomar mellan de två utvecklas en djup romans under handlingens gång.

Luisa (35): ”Drömlik historia, drömlika kulisser och kostymer, drömlika landskap och drömlik röst av Matthew Macfadyen. Så se till att du ser den på originalspråket!”

Skådespelare: Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Donald Sutherland, Brenda Blethyn

Du kan streama den här: Amazon Prime Video, Sky, Apple TV

6. Kalla mig vid ditt namn

Det är vad det handlar om: Detta romantiska drama berättar historien om en sommarromans mellan 17-årige Elio och studenten Oliver. De två tillbringar sommaren på Elios familjs gods i Italien och utvecklar ett intensivt känslomässigt och fysiskt band. I slutet av sommaren tvingas dock de två älskande att skiljas åt…

Viola (33): ”Hur autentiskt kan man fånga den bitterljuva tristessen under en sommar – wow! Och den här historien om de två männen, jag älskar den!”

Skådespelare: Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg

Du kan streama den här: Amazon Prime Video, Netflix, Sky, Apple TV,

Läs också:

7. Dirty Dancing

Det är vad det handlar om: Kultfilmen från 1980-talet berättar historien om Frances ”Baby” Houseman, som åker på sommarsemester med sin familj. Där träffar hon den karismatiske dansläraren Johnny Castle. En passionerad romans utvecklas mellan de två, men kompliceras av sociala förväntningar, klass och fördomar.

Eva (45): ”Min första kärleksfilm, livsförändrande!”

Skådespelare: Patrick Swayze, Jennifer Grey, Jerry Orbach, Cynthia Rhodes

Du kan streama den här: Amazon Prime Video, Apple TV

8. Brokeback Mountain

Det här är vad det handlar om: ”Brokeback Mountain” berättar historien om Ennis Del Mar och Jack Twist, två cowboys som blir förälskade i varandra sommaren 1963 när de arbetar tillsammans som fårskötare i Wyoming. Trots att de båda lever i heterosexuella förhållanden utvecklar de en hemlig kärleksaffär.

Deras förhållande tyngs dock av såväl sociala normer som inre konflikter och rädslor. Filmen visar de två männens känslomässiga resa, deras kärlek till varandra och de tragiska konsekvenserna av deras hemliga relation.

Annika (32): ”En perfekt rollbesättning från början till slut. Landskapen och den lugna berättarstilen gör resten för ett långsamt fräsande kärleks- och familjedrama.”

Skådespelare: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Michelle Williams, Randy Quaid

Du kan streama den här: Amazon Prime Video, Sky, Apple TV

9. Två på en dag

Det är vad det handlar om: Denna romantiska tragikomedi berättar historien om Dexter och Emma. De två träffas den 15 juli 1988, dagen då de tar sin collegeexamen.

Filmen följer deras liv under 20 år och visar bara den 15 juli varje år. De två lever i sina egna vänskapsband, relationer och livssituationer, men trots sina olika personligheter håller de kontakten och fortsätter att påverka varandra genom åren.

Jana (36): ”Jag bara älskar Anne Hathaway i den här filmen! Plus: stämningen, miljön, bakgrunderna – allt är precis rätt här.”

Skådespelare: Anne Hathaway, Jim Sturgess, Patricia Clarkson, Tom Mison

Du kan streama den här: Amazon Prime Video, Netflix, Apple TV

Läs också:

10. Bruden är sig själv

Det är vad allt handlar om: Den framgångsrika chefredaktören Margaret Tate är på väg att deporteras till Kanada när hon övertalar sin assistent Andrew att gifta sig med henne för att få behålla sitt uppehållstillstånd. Medan de båda försöker övertyga myndigheterna om att deras förhållande är äkta, utvecklar de oväntat verkliga känslor för varandra.

Tobias (28): ”Varje kärleksfilm med Sandra Bullock är helt enkelt underbar för mig. Filmen visar på ett underbart sätt hur svårt det kan vara att återgälda kärlek och att känna den överhuvudtaget. Det handlar inte ens om kärleken till en partner, utan mycket mer om kärleken i sig – till andra människor, men framför allt till sig själv.

Fullspäckad med härlig humor och med en helt fantastisk Betty White, som svingar dansbenet och aldrig är för bra för en replik, blir mina ögon aldrig torra. Duon Sandra Bullock och Betty White är en av mina favoriter i TV-historien, delvis för att filmrollen ledde till en genuin vänskap mellan kvinnorna. Hur många gånger har jag inte sett filmen? Låt oss säga så här: jag kan ”tala” den vid det här laget.

Skådespelare: Sandra Bullock, Ryan Reynolds, Mary Steenburgen, Craig T. Nelson

Du kan streama den här: Amazon Prime Video, Disney+, Sky, Apple TV

Är det allt? Det saknas fortfarande…

Det måste erkännas: Denna lista över de 10 vackraste romantiska filmerna är mycket ofullständig och vilt blandad. Från romantiska dramer till romantiska komedier, allt är representerat, men det finns garanterat en film för varje läsare. Och nästa gång ska vi se till att nämna filmer som ”Love Actually”, ”Pretty Woman”, ”What the Heart Desires”, ”Borta med vinden”, ”*”, ”Harry och Sally” och så vidare…

>> Vill du ha fler streamingidéer? Då kommer du att hitta .

Affiliate länk*

Leave a Response