Livsstil

Så här gör du kallbryggt kaffe som på ditt favoritkafé (enligt baristorna som jobbar där)

8views

Kallbryggt kaffe är (ganska ironiskt) det hetaste och mest populära sättet att dricka kaffe just nu. Även om du förmodligen har hållit dig till att beställa ditt från en barista, om du vet hur man gör kallbryggt kaffe hemma, kan du njuta av denna läckra dryck samtidigt som du sparar mycket tid och pengar också.

Att göra kallbryggt kaffe börjar med antingen en fransk press eller en dedikerad kaffebryggare för kallbryggning. Sedan behöver du en kvarn med grov inställning, eller en trevlig barista som kan mala ditt kaffe åt dig. Bara dessa två saker, blandat med lite filtrerat vatten och lite tålamod är allt du behöver för att göra kallbryggkoncentrat.

Det är grunderna i att göra kallbryggt kaffe, som jag kommer att ge dig mer detaljer om nedan. Men om du har varit på Blank Street har du sett grapefrukt kallbryggda spritzdrycker såväl som karamell kallbryggning och mer. Jag har alla deras hemligheter så att du kan ta reda på hur man gör kallbryggt som experterna.

Vad är kallbryggt?

Låt oss prata om skillnaden mellan kallt och varmt bryggkaffe. Hot brew använder extrema förhållanden för att snabbt extrahera kaffeoljor från dina kaffebönor. Oavsett om det är höga temperaturer, högt tryck eller en kombination av båda, så går det snabbt och det är rasande. Som ett resultat kan varmbryggt kaffe smaka lite mer surt och bittert.

Den kalla bryggprocessen använder en mycket långsammare infusion. Du maler dina kaffebönor till en något större, grövre textur och brygger dem genom att låta kaffesump dra i vatten i minst 12 timmar. Dessa mildare förhållanden skapar en jämn och nästan söt smak, tillräckligt för att konvertera de mest övertygade anti-kaffedrickarna. Detta innebär också att kallbryggning kan vara mycket billigare än att köpa en ny kaffebryggare.

Hur man gör kallbryggt med en fransk press

Vi har testat några av de bästa franska pressar på marknaden. Om du inte redan äger en, rekommenderar vi att du använder Espro P7 fransk presseller för ett budgetalternativ, Espro Bodum Chambord. Om du redan äger en fransk press kan du börja göra kalla brygder redan nu. Det är låg kostnad och riktigt enkelt. Jag pratade med Heather Calatrello, ägare och huvudroster på ShedLight Coffee Roasters. Hon har gjort kallbryggt kaffe i flera år, så hon har massor av expertråd om hur man finjusterar den här processen.

Hennes första råd är att arbeta med ett kallbryggningsförhållande på 1:5. Ta en kopp kaffebönor och använd din kaffekvarn för att mala bönorna till en grov havssaltstruktur. Placera det i botten av din karaff. Häll sedan upp fem koppar filtrerat, rumstempererat eller kylt vatten och häll det långsamt över kaffegrytan i en cirkelrörelse.

Heather berättade att det kalla vattnet bör filtreras, så att eventuella föroreningar inte stör kaffesumpen. Hon varnar också bryggare för att röra om i malningen: det är därför vi häller i en cirkelrörelse. Om man rör om i kaffesumpen kan det leda till ojämn extraktion eftersom kaffesumpen utsätts för olika mängder vatten och därför extraheras i olika takt. Om kaffesumpen inte är helt nedsänkt kan du använda baksidan av en metallsked för att försiktigt trycka ner den flytande kaffesumpen nära toppen. När alla grunder har nedsänkts, placera locket på den franska pressen för att försegla karaffen, men dyk inte ner den.

Låt kaffet dra i rumstemperatur i minst 12 timmar. Om du vill fördröja processen kan du placera din franska press i kylskåpet. Du kan justera hur länge du brygger i upp till 24 timmar.

När du har bryggt, doppa den franska pressen mycket långsamt. Vänta i 30 sekunder och stressa inte. Detta låter malningen sätta sig och eliminerar risken för en grumlig, sur kallbrygd. Ta ett filter och placera det i en tratt eller sil. Häll din kalla brygd genom filtret och sikten i en förseglad behållare. På så sätt får du bort kaffesumpen, som du kan använda som kompost i trädgården. Den kalla brygden kan förvaras i kylen i upp till två veckor.

”Om brygden är för sur”, säger Heather, ”är det troligt att kaffet inte har extraherats tillräckligt. Det kan bero på en för kort bryggtid eller en för grov malning. Omvänt säger hon att ”om din kalla brygd är bitter eller platt beror det på överextraktion. Detta händer när malningen är för fin, så du måste justera din kvarn till en grövre inställning. Naturligtvis beror detta steg på dina preferenser och du kan experimentera för att få malningen exakt som du vill ha den. En sista anmärkning som Heather betonade var att dina kalla bryggresultat är i en mycket koncentrerad form. Cold brew är tänkt att spädas med vatten eller mjölk eller båda, hon rekommenderar ett förhållande 1:1, men återigen säger hon att detta är personberoende.

Hur man kallbrygger med ett filter

Om du inte har en fransk press är detta det näst bästa alternativet. Det kan göras med nästan ingen förberedelse, så det är en bra metod om du inte vill investera i kallbryggningsutrustning. Allt du behöver är en kanna, kaffekvarnar och några filterpapper, som dessa oblekta filter på Amazon.

Tom Saxon, medgrundare av Batch Coffee, gav mig sitt personliga recept för kallbryggning hemma. Processen är enkel. Han lägger grovmalt kaffe i botten av en karaff, kanna, burk eller kanna. Tillsätt sedan arton gånger så mycket vatten. Som med den franska pressen måste du hälla i en cirkulär rörelse och använda baksidan av en sked för att sänka ner alla malningar. Försegla behållaren och låt den stå i kylen i 12-24 timmar. När du vill dricka den placerar du ett pappersfilter i en sil eller tratt och häller din kalla brygd genom filtret och dränerar den i en annan behållare. Toms tips är att blötlägga filtret med vatten först, så att det omedelbart kan filtrera din kalla brygd. Han rekommenderar också att du tömmer din behållare långsamt så att du inte stör malningen, eftersom det kan överextrahera dina kaffebönor.

När du har tömt behållaren kan du dricka din kalla brygd över is, med vatten eller en skvätt mjölk. Tom säger: ”Du kan känna smaken av några av de subtila och komplexa smaknoterna som du ser på påsen. Han rekommenderar särskilt etiopiska och kenyanska kaffebönor, eftersom dessa tenderar att ha fruktiga och blommiga toner. Hans sista tips för den perfekta bryggningen är att mala kaffet färskt, välja en lätt eller medium rostning och leta efter naturligt bearbetade kaffebönor. Dessa torkas vid ursprunget med kaffekörsbäret fortfarande intakt, så de har mycket fruktiga smaker.

Även om det är enkelt är det exakt den här metoden som Starbucks använder. Om du vill bli mer teknisk kan du investera i ett Cold Toddy System. Detta är en speciell, kannliknande behållare som rekommenderas av ett antal experter på kallbryggning. Processen är densamma, men du slipper att hälla mellan karaffer och muggar – kannan och filterpapperet är i en och samma enhet.

Hur man kallbrygger med en maskin

Det finns två alternativ för att göra kallbryggning med en maskin. Det första alternativet är i en specialiserad kaffebryggare för kallbryggning. Vissa av dessa gör din kalla bryggning på 20 minuter, men andra kräver fortfarande en lång, 18-timmars bryggningsprocess. De är mindre mångsidiga än franska pressar, men du får de bästa och smidigaste resultaten från dem. Jag har lagt mina tre favoriter nedan.

Ditt andra alternativ är att undersöka i en automatisk kaffebryggare som levereras med integrerade inställningar för kallbryggning. Dessa tenderar att vara dyra, men de är ett enkelt sätt att göra kallbryggning. Jag hade de bästa resultaten i De’Longhi Eletta Utforska, som kan göra kallbryggt kaffe på tre minuter. Smaken är fortfarande len och söt, men du behöver inte vänta hela dagen eller natten för att uppnå den. Du väljer helt enkelt inställningen för kallbryggning och maskinen gör resten åt dig. Det kunde inte vara enklare eller snabbare, men den här bekvämligheten kostar dig mer än $ 1500.

Experttips och serveringstricks

För att få dina smaklökar att pirra talade vi med en Cordon Bleu-kock, Casey Bumpsteed. Hon är ett proffs på smakpaletter och berättade för oss att den bästa kallbrygden börjar med bönorna. Som alltid ska du köpa kvalitet och mala grovt till en konsistens som liknar havssalt. Efter att ha drivit ett kafé i Sydafrika gav Casey oss några av sina extra speciella tips. ”På mitt kafé tillsatte vi ofta en aning rostad kokosnöt, en gnutta kanel eller till och med en vaniljstång i bryggprocessen. Kan du föreställa dig hur fantastiskt det smakar?

Casey fick mig också att lova att försöka tillsätta lite grädde i min kalla brygd. Den redan söta, sammetslena smaken kompletteras av den mjuka och fylliga gräddkonsistensen. Det är mycket mycket drickbart, nästan ökenliknande.

Vanliga frågor om kallbryggning

Varför gillar folk kallbryggt?

När vädret blir lite varmare är det skönt med en uppfriskande kall dryck, och kallbryggt kan ge uppfriskande svalka tillsammans med koffein. Det gör också kallbryggt perfekt för att tillsätta i cocktails som espressomartinis. Dessutom kan du göra en stor sats kallbryggd dryck som du kan förvara i kylen. Om du har ont om tid på morgonen, eller bor i ett hushåll som du inte vill väcka med en kaffemaskin, kan du göra och förvara din kallbrygd i upp till två veckor.

Kan jag dricka kallbryggt varmt?

Du kan värma upp kallbryggt genom att fylla på koncentratet med kokande vatten från en vattenkokare. Det här är det bästa sättet att värma upp brygden eftersom du kan kontrollera temperaturen och koncentrationen i brygden. Alternativt kan du använda en spis eller mikrovågsugn. Fortsätt bara att värma upp den tills den har den temperatur som du vill dricka den vid.

Vad kan jag lägga till i min kallbrygd?

Det fina med kallbryggt är dess enkelhet. Börja med att tillsätta vatten eller mjölk, eller en blandning av båda. Om du vill ha en stark, fyllig dryck kan du tillsätta lite grädde. Du kan blanda den i en cocktail med negroni, tequila eller någon annan dryck som du tycker passar profilen. Casey rekommenderar att du brygger din kaffegrund med vanilj eller kanel för att ytterligare förhöja din kallbryggningsupplevelse.

Vilka bönor ska jag använda för kallbryggt kaffe?

Detta är en fråga om preferens. Jag har fått rekommendationer från baristas som sträcker sig från mörk till medium till ljus rostning. Det beror verkligen på vad du föredrar. Tom Saxon, från Batch Coffee, rekommenderade att använda fruktiga smaknoter, eftersom de passar den sötare, mjukare kallbryggningsprofilen.

Finns det koffein i kallbryggt kaffe?

Ja, det är trots allt fortfarande kaffe. Koffeinet extraheras fortfarande från kaffebönorna, processen är helt enkelt långsammare. Resultatet av din kallbryggning är ett kaffekoncentrat, så det är viktigt att du späder ut det, annars får du en mycket stark dryck.

När blir kallbryggt kaffe dåligt?

Du kan förvara din kalla bryggning i en förseglad behållare i kylen i upp till två veckor. Det här är en av anledningarna till att många gillar kallbryggt kaffe; du kan göra mycket kaffepreparat på en gång och du kommer inte att göra mycket ljud på morgonen. Efter två veckor är det ändå osannolikt att du har någon kallbrygd kvar.


Du behöver inte göra några stora investeringar innan du börjar med kallbryggning. Du kan börja med en burk och ett filterpapper, och om du verkligen blir förälskad kan det vara värt att uppgradera till en kaffemaskin. När man talar med baristor och kockar som älskar, lever och andas kallbryggt kaffe, behöver man bara investera i grunderna. Använd filtrerat vatten, se till att dina bönor är av god kvalitet och grovmalda, och ha tålamod.

Leave a Response