Livsstil

Professionella städare avslöjar sina bästa tips för att diska – halvera tiden för dina sysslor

6views

Diskning görs vanligtvis på två sätt, antingen för hand eller genom att använda en diskmaskin. Även om tanken på att ladda och tömma diskmaskinen kan verka som en enkel lösning, finns det ett antal saker du kan försöka förbättra renheten och tiden som läggs på att handdiska smutsig disk till ren.

Här har experter förklarat hur du kan diska lättare, både för hand och med din diskmaskin, så att denna dagliga syssla blir mindre tråkig.

Hur man gör det lättare att diska

Det finns flera metoder för att göra det enklare och effektivare att diska:

1. Förberedelse är nyckeln

Det första steget är att skapa ett särskilt område för diskning med alla nödvändiga tillbehör inom räckhåll. Detta inkluderar diskmedel, en svamp eller skrubbborste, ett torkställ eller en ren handduk och handskar om så önskas. Att organisera allt effektiviserar processen och är ett bra sätt att genväg för rengöring för att spara tid.

Hoppa sedan över försköljningen. Det bästa sättet att ta bort de flesta matrester är att använda en kvalitets diskskrapa från Amazon. Den sparar vatten samtidigt som den minskar mängden fett som spolas genom avloppet och potentiellt täpper till det.

För att maximera utrymmet i din köksvask, Eliana Coca, ägare till E.C. House Cleaning, föreslår att man staplar disken efter skrapning. Detta bidrar också till att maximera vattenflödet vid diskning och förhindrar stopp i avloppet och underlättar rengöringsprocessen.

2. Använd varmt vatten och diskmedel av hög kvalitet

Fyll diskbänken med varmt vatten och tillsätt en skvätt diskmedel av hög kvalitet. Varmt vatten hjälper till att lösa upp fett och matrester mer effektivt, medan en bra diskmedel skapar mycket lödder för grundlig rengöring.

Rengöringsprodukter och verktyg av hög kvalitet kommer att kunna göra jobbet med maximal effektivitet samtidigt som de är skonsamma mot din disk och dina köksredskap. Välj miljövänliga produkter, t.ex. Metod diskmedel från Amazon, fri från starka kemikalier som kan lämna rester eller orsaka hudirritation.

Börja med de mindre smutsiga föremålen som glas, koppar och bestick innan du går vidare till tallrikar, skålar och köksredskap. Om du använder diskmaskinen för att diska ska du använda det varmaste vattnet som diskmaskinen tål. Detta förhindrar korskontaminering och säkerställer att renare föremål förblir orörda till slutet.

3. Anta ”Tvätta, skölj, torka”-metoden

Ahmad Jamal, städexpert på CleanersAdvisor, rekommenderar att man använder ett systematiskt tillvägagångssätt som ”tvätta, skölj, torka”-metoden. Tvätta varje föremål noggrant med tvål och vatten, skölj sedan bort eventuella tvålrester under rinnande vatten innan du placerar det i torkstället eller på en ren handduk för att lufttorka.

För mycket smutsig disk, särskilt kastruller och stekpannor med inbakad mat, kan du också prova att blötlägga dem. Fyll fatet eller pannan med varmt tvålvatten och låt det stå i 15-20 minuter. Det här fungerar så bra eftersom det faktiskt hjälper till att lossa smuts som fastnat på pannan, vilket hjälper till att förhindra att man får hål i pannan när man skrubbar senare.

Envisa matfläckar eller inbakade rester kan också hanteras med skrubbverktyg som en nylonborste eller en icke-slipande skrubbdyna. Dessa verktyg ger extra skrubbkraft utan att repa känsliga ytor som glas eller non-stick köksredskap.

4. Underhåll din diskmaskin

Om du använder din diskmaskin ofta för att diska, se till att du regelbundet rengör din diskmaskin för att säkerställa bästa resultat. Detta innebär att du rengör filtret efter användning, kontrollerar sprutarmarna för att ta bort blockeringar och kör diskmaskinens rengöringscykel med en specialrengörare för att ta bort ansamlingen av matbitar och annat skräp. Vi gillar Finish Dual Action Dishwasher Cleaner från Walmart.

5. Överväg lufttorkning

Även om det kan verka motsägelsefullt är det mer hygieniskt och effektivt att torka disken i luften än att använda en diskhandduk. Bakterier älskar fuktiga trasor, och om du fortsätter att vika om en fuktig handduk (vilket folk ofta gör) så kommer du snart att ha en inkubator för mögel!

Låt din disk torka i ett rent diskställ. För bestick, en redskapsburk med dräneringshål, som den här Korg för torkställ för köksredskap från Amazon, är ett bra sätt att torka redskap och samtidigt spara utrymme.

Vanliga frågor

Vilken är den mest hygieniska metoden för att diska?

Om du diskar i ett rum som har två handfat är det att föredra att ett av handfaten används för att diska tallrikarna medan det andra handfatet används för att skölja dem med rent vatten efteråt.

Att använda två olika diskbänkar gör det också lättare att diska och skölja, eftersom man undviker återkontaminering med tvål eller att lägga tillbaka ren disk i smutsigt vatten.


Slutligen, gör det till en del av din rutin att diska omedelbart och inte förhala. För det första staplas disken på hög, och när du ser det enorma berget av disk att diska verkar uppgiften skrämmande. För det andra är lukten som ackumuleras på grund av odiskad disk outhärdlig efter en dag.

Att diska direkt är ett smartare beslut istället för att dra ut på det så ofta du kan vara för upptagen för att städa. Försök att lyssna på musik när du diskar så att det blir en mer avslappnande aktivitet.

Leave a Response