Livsstil

Jag visar dig att om du stänger av din telefon innan du går och lägger dig kommer du att sova mycket bättre

5views

Visste du att om vi stänger av vår telefon innan vi går och lägger oss kanske vi kan sova mycket bättre?

Det är inte många som vet det, men även om den är avstängd kan den faktiskt påverka oss och särskilt vårt välbefinnande. Tänk bara på när vi sover, så kanske vi befinner oss i ett av de första och verkliga ögonblicken av total frånvaro från smartphones och teknik.

Eller så tror vi: det verkar faktiskt som att tekniken faktiskt fortsätter i någon mening att agera även när den är oanvänd och av just den anledningen gör vi klokt i att stänga av våra smartphones innan vi går och lägger oss för kvällen. Men varför och, ännu viktigare, vad kan konsekvenserna bli annars? För att ta reda på mer behöver du bara läsa vidare tillsammans med oss.

Så här kan du sova bättre

Jag visar dig att om du stänger av din telefon innan du går och lägger dig, så kommer du att sova mycket bättre (Inran.co.uk)

Men låt oss gå rakt på sak och prata om vilka effekter vår telefon kan ha om vi låter den vara påslagen under natten. Det är faktiskt inte många som är medvetna om detta, men de (liksom smartphones, surfplattor eller till och med datorer) avger ett blått ljus.

Just detta, även om det är oavsiktligt eftersom vi inte använder dem, kan påverka vår sömncykel. Ännu viktigare är att det också kan vara ett hinder eller en orsak till störningar i vår produktion av melatonin, det mycket viktiga och nödvändiga sömnhormonet.

Smartphone blått ljus, andra problem

I verkligheten är dock de konsekvenser vi kan ställas inför lite mer komplexa. För det första, och som redan nämnts, sker en hämning av melatonin: detta kommer att göra det allt svårare för oss att somna och särskilt att upprätthålla en djup och avslappnande sömn under natten. För det andra kan exponering för detta blå ljus förändra vår dygnsrytm: för dem som inte vet det är detta vår biologiska klocka som hanterar sömn- och vakenhetscykeln.

Dessutom verkar det som om den tid vi tillbringar framför skärmen precis innan vi somnar också har en effekt på den faktiska tiden för vår nattliga vila, vilket återigen är kopplat till sömnkvaliteten och natten. Men det slutar inte där: vetskapen om att vi har vår smartphone påslagen och till hands kan också göra oss rastlösa, och i ett ögonblick med lite sömn eller svårigheter att somna kan det vara extremt enkelt att sträcka ut handen för att bläddra som vanligt. Det har dock visat sig att användning av telefonen strax före insomnandet i själva verket bara ökar våra dåliga sömnvanor och framför allt också kan skapa ångesttillstånd hos oss. ofrivillig ångest och stress.

Leave a Response