Livsstil

Hur man sötar kaffe utan socker – råd från nutritionister och barista

10views

Om du börjar dricka ditt kaffe med en sked socker är det lätt hänt att en sked blir till två och sedan två till tre. När det gäller att skära ner kanske du vill ha lite hjälp med hur du kan söta kaffe utan socker, för det är en konstform. Jag har svaren åt dig.

För ett tag sedan gjorde jag en stor djupdykning i hur man får fort att smaka bättre när man inte gillar kaffe. Hemligheten ligger i att söta kaffe så naturligt som möjligt, oavsett om det är att investera i en annan typ av kaffebryggare, de bästa kaffebönorna och veta hur man gör kaffe ordentligt.

Jag frågade baristor och nutritionister om deras tips på hur man får kaffet att smaka sötare naturligt och utan ansträngning. Här är vad de sa.

Bönorna

Varje kaffe börjar med bönor. Beroende på var dina bönor har odlats kommer de att ha olika smakprofiler. Den allmänna uppfattningen bland baristor är att Arabica-bönor har en sötare och mildare smak jämfört med Robusta-bönor.

Genevieve Kappler, Director of Coffee på Roasting Plant, säger att den perfekta koppen kaffe beror på ”de viktiga, färska rostade kaffebönorna”. Hon säger att hennes favoritbönor är ”Uganda Rwenzori eller andra djupt chokladiga, karamelliga, kryddiga kaffebönor, som har en fylligare kropp”. Genevieve rekommenderar att man tillreder dem i en fransk press för att få ”en djupare, rikare och tyngre munkänsla”.

Jag skulle också rekommendera Liberica-bönor, som dessa från Amazon, eftersom de har den sötaste smaken. De är dock mer av en nyhet än ett rimligt val för regelbundet drickande på grund av deras knapphet. Arabica-bönor är de näst sötaste, och sockret bevaras bäst vid en medelhög rostning. Hennes generella regel är att ”ju högre upp i landet kaffebönorna odlas, desto sötare är bönorna”. Detta innebär att andra populära alternativ för söta bönor är platser som Colombia, Kenya, Guatemala, Panama och Etiopien. Se bara till att köpa Fairtrade och ekologiskt där det är möjligt också. Jag skulle alltid rekommendera Union eller Origin kaffe.

Malningen

Det är av största vikt att du köper dina bönor hela om du vill ha ett sötare kaffe. Att mala hela bönor själv innebär att du kontrollerar malningsstorleken och hur bönorna utsätts för syre. När malda bönor oxiderar smakar de bittert och gammalt. Om du kan mala dem precis innan de ska användas smakar de mycket fräschare och sötare. Peter Conroy, hälso- och kaffeexpert, gick in på detaljerna kring malning med mig. Han sa att ”malningsstorleken påverkar extraktionshastigheten och balansen mellan smakerna under bryggningen. Finare storlekar möjliggör snabbare sockerextraktion utan att riskera överextraktion och bitterhet.

Fina malningar passar inte alla metoder, så du vill matcha en fin malning med en espressomaskin eller häll över. Jag ska gå in på metoderna mer i detalj, men om du inte äger en kvarn hemma finns här de bästa på marknaden.

Metoden

Gång på gång betonade baristorna ”blooming”. Det är när du fuktar dina malda bönor i 30 sekunder för att frigöra CO2 från kaffesumpen. CO2 gör att kaffet smakar surt, så du vill ”blooma” kaffesumpen för att få en sötare smak.

När du har bryggt ditt kaffe tar du bort crema. Det här är hasselnötsskummet som du ser ovanpå alla bra espresson. Att ta bort det från din dryck är ett splittrat ämne i kaffegemenskapen; crema balanserar smakerna i din kopp kaffe perfekt. Men i professionella kaffeprovningstävlingar tar experter bort crema, eftersom den har en riktigt stark askig och bitter smak som kan överväldiga resten av drycken.

Sättet du brygger kaffe på kommer också att ge mycket olika resultat. Som nämnts är det mer sannolikt att en fin malning och snabb extraktion ger en sötare brygd. Därför är de metoder som är bäst lämpade för sötare koppar kaffe snabba, högtrycksmetoder. En espressomaskin är utformad med denna uppgift i åtanke. Att dra en espresso är det snabbaste sättet att få ett sötare kaffe. Men om du inte vill ha en stor maskin kan du använda en pour over- eller mokakanna som ger ett lika sött och delikat resultat. Kallbryggt kaffe har en annan smakprofil än vanligt kaffe, eftersom det utvinns under andra förhållanden. Det är mycket sötare, så du kan följa vår guide om hur man gör kallbryggt kaffe om du vill blanda upp din kaffestil.

Jag skulle till exempel undvika en fransk press, som kräver en grov malning och längre bryggtid, vilket resulterar i en surare brygd. Nedan finns testade och beprövade kaffebryggare som ger dig en sötare kopp kaffe.

Det är inte bara bryggningen som gör ditt kaffe sött, det är också vilken typ av kaffe du dricker. Att tillsätta mjölk i ditt kaffe ger sötma, oavsett om det är växtbaserat eller mejeri. Om du har en kapselmaskin eller en automatisk kaffemaskin kan du därför välja några sötare kaffetyper, till exempel en cappuccino, latte eller till och med en mokka. Det här är de maskiner som vi rekommenderar att du provar:

Nutritionist tips

Baristorna var fulla av tekniska tips, men jag vet att du kanske vill ha lite mer konkreta tips. Nutritionister och hälsoexperter var fulla av innovativa sätt att naturligt söta ditt kaffe. En av de vanligaste rekommendationerna var att ersätta socker med stevia eller monkfrukt. Dessa har inte det kontroversiella aspartam som finns i andra sötningsmedel, men är inte heller samma sak som raffinerat socker.

Den legitimerade dietisten Trista Best förklarar att ”munkfrukt har använts i medicinska syften i århundraden och får sin sötma från de antioxidanter som den innehåller, snarare än från de naturliga fruktsockren glukos och fruktos. Dessa verkar i kroppen för att motverka skador orsakade av fria radikaler som leder till sjukdomar och ohälsa. Det innebär att sötningsmedel av munkfrukt kan bidra till att förebygga cancer, balansera blodsockret och vara naturligt antiinflammatoriskt. Det här är ett bra alternativ om du har svårt att avstå från att lägga till en sked socker. Det förändrar dock inte ditt sug efter socker, så det kanske inte hjälper dig i det långa loppet.

Deniz Efe, grundare av Fitness Equipped, med en bakgrund inom molekylär och medicinsk bioteknik, har några naturliga tips för att tillsätta sötma. ”Ett sätt att söta kaffe naturligt är med kanel, som ger en subtil sötma och en exotisk smak”. Han rekommenderar att du strör den i kaffet tillsammans med muskotnöt, kardemumma och ingefära. Ibland tillsätter han också mandel- eller vaniljextrakt i sitt kaffe. Han säger att ”båda är utmärkta alternativ för att ge en lätt söt smak till ditt kaffe utan att överväldiga det. Du kan också prova att tillsätta kokosmjölk eller mandelmjölk som ett alternativ med en antydan till sötma som inte gör avkall på den krämiga konsistensen.

Vanliga frågor

Vad är det hälsosammaste sättet att söta ditt kaffe?

Vi har konstaterat att raffinerat socker inte är bra för dig när det konsumeras i stora mängder. Att söta ditt kaffe utan det gör det därför hälsosammare. Det finns inte ett enda hälsosamt sätt att göra det på, så experimentera med malningsstorlek, bryggmetoder och sedan kulinariska tillsatser, från vanilj till kanel.

Vad kan du använda i kaffe istället för socker?

Det finns oändliga möjligheter till smaker som naturligt kommer att söta ditt kaffe. Jag fick många rekommendationer för mandel- och vaniljextrakt samt kanel och andra söta kryddor. Om du är tillräckligt äventyrlig kan du prova salt. Mineralerna balanserar kaffeoljorna och förstärker smakerna, vilket gör att blommiga och fruktiga toner sticker ut mer.

Vilken är den sötaste bryggningsmetoden för kaffe?

Jag skulle rekommendera att använda en espressomaskin eftersom ditt kaffe bryggs snabbt och finmalt. Detta minimerar hur mycket ditt kaffe kommer att oxidera och så kommer ditt kaffe att smaka naturligt sötare. Vissa maskiner, som Breville Barista Pro, kan förinfusera kaffegrunden med vatten, vilket frigör ännu mer CO2, så att din kopp smakar ännu sötare.

Vilken är den sötaste typen av kaffe?

Bortsett från en mocha eller affogato, som har tillsatt socker, är en cappuccino eller latte sötare. Allt kaffe som du tillsätter mjölk i blir naturligt sötat av sockret i mjölken. Experter rekommenderar ofta laktosfri mjölk eller mjölkfri mjölk eftersom molekylkedjorna är kortare, vilket gör att de smakar sötare, men jag skulle rekommendera att du provar några olika innan du bestämmer dig.


Det finns mycket du kan göra för att få en sötare kopp kaffe. Många av dessa metoder är naturliga och hälsosammare än min ursprungliga blandning av tung grädde och sockerpåsar. Jag tror att du kommer att upptäcka att du får ut mycket mer av din kopp när du börjar låta den tala för sig själv. Om du vill göra något riktigt vilt kan du prova att tillsätta salt. Det låter kontraintuitivt, men du kommer aldrig att gå tillbaka. Jag lovar och svär.

Kom ihåg att använda filtrerat vatten och att experimentera med förhållandet mellan kaffe och vatten som du använder. Det här är grunderna för kaffe, men som du har sett kan det göra stor skillnad när du justerar grunderna.

Leave a Response