Livsstil

Hur man kan bli av med smaklösa luktar i ett sovrum – 5 sätt att rensa luften

5views

Det finns inget värre än att vakna upp och det första du träffas av är en smaklös lukt. Helst vill vi vakna upp till lukten av färska lakan och ren luft för att börja dagen på höger fot.

Men vad orsakar unken lukt i sovrummet, och hur kan vi snabbt bli av med dem för att förbättra vår sömn?

Vi pratade med experterna för att lära oss de fem bästa sätten att bli av med unkna lukter i ett sovrum och få ditt sovrum att lukta bra för sömn igen.

Hur man kan bli av med smaklösa luktar i ett sovrum

Att bli av med unken lukt i ett sovrum är oftast enkelt – allt du behöver är några enkla städknep, försäkrar experterna.

1. Rengör sängkläder och möbler regelbundet

Det är inte banbrytande, men en sak som människor med väldoftande sovrum alltid gör är att städa – och städa regelbundet, börjar James King, verksamhetschef på Deluxepiga:

”Om du inte tvättar dina sängkläder ofta kan svett, olja och döda hudceller i kombination med fukt från svett och luftfuktighet skapa en unken lukt som du inte kan ignorera”, varnar han. ”Försök att inkludera dem när tvätta kläder minst en gång i veckan. Använd varmvatten i tvättcykeln för att döda bakterier och ta bort lukter”, tillägger han.

”Och det är inte bara sängkläder heller! Sovrumsmöbler med tyg och stoppning kan fånga damm, fukt och lukt. Mitt tips? Dammsug upp dem.

2. Arbeta med naturliga deodoranter

Ibland behöver vi göra mer än att tvätta sängkläderna och dammsuga. Mattor och madrasser i sovrummet behöver också uppdateras ibland för att hålla unkna lukter borta, säger Tina Priestly, expert på hemuppfräschning och VD för Redo, klar, uppfräschning, påminner oss. Hon rekommenderar att man använder naturliga deodoranter, t.ex. rengöring med bakpulverför att åtgärda kvardröjande lukter:

”Naturliga deodoriseringsmedel som bakpulver och vit vinäger är fantastiska för att absorbera och neutralisera lukter. För sovrum, strö bakpulver runt jämnt och låt det sitta i några timmar innan du dammsuger för att rengör mattor utan maskin och rena madrasser.’

3. Ventilera rummet

När vi sover andas vi ut bakterier och fukt i våra sovrum. Om du sover med stängda fönster och dörrar stängs detta inne i rummet med dig, vilket resulterar i en unken lukt. För att åtgärda detta föreslår Tina Priestly, en expert på hemuppfräschning, att du öppnar dörren för att sova eller öppnar ditt fönster varje morgon för att förbättra ventilationen.

”I sovrum kan det göra stor skillnad att öppna fönstren regelbundet. Frisk luftcirkulation hjälper till att minska fuktuppbyggnad och förhindrar att den unkna lukten sätter sig.

Du kan också lägga till en luftrenare till ditt sovrum för att förbättra luftkvaliteten under hela dagen och medan du sover, vilket ökar din sömnhygien.

4. Glöm inte dolda dammfläckar

Damm är mer än bara ett ont i ögat; det kan också vara orsaken till unken lukt i sovrummet. När städa ett sovrumkom ihåg att också damma och dammsuga de dolda platserna, till exempel inuti din garderob och under din säng och fåfänga.

Detta behöver inte göras varje gång om du behöver städa ditt rum snabbtmen det bör göras minst en gång i månaden, särskilt om du delar ditt sovrum med en annan person eller har husdjur.

5. Prova rumssprayer

Om du har städat ditt sovrum men en kvardröjande lukt kvarstår kan det vara bra att investera i en väldoftande rumsspray eller diffusor för att ersätta kvarvarande lukter, Kerry Kip, hemdoftexpert och grundare av MINOT ljus, rekommenderar.

”Rumsprayer är ett utmärkt sätt att snabbt fräscha upp ett unket utrymme när du inte har tid för en djup rengöring och du inte vill oroa dig för en ljusflamma runt husdjur eller småbarn. Bara två till tre sprayer cirka sex till åtta tum från sängkläder kan skapa den perfekta, jämna täckningen du behöver för aromaterapi lycka.

När du väljer en rums- eller linnespray, kolla efter bästa och värsta sovrumsdofter för sömn först för att säkerställa att du inte av misstag stör din REM-sömn.

Vanliga frågor

Varför luktar det illa i mitt sovrum trots att det är rent?

Om du har städat ditt sovrum noggrant men det fortfarande luktar unket, försök att lämna dörrar och fönster öppna i en timme eller så för att se om det bara är en kvardröjande lukt som behöver blåsas ut med lite frisk luft. Om detta misslyckas kan det vara värt att kontrollera dolda smutsiga ställen som under sängen och i garderoben för dammuppbyggnad eller mögeltillväxt (särskilt på vintern eller om du sover med stängda fönster och dörrar).

Hur ofta ska man städa ett sovrum?

För att hålla ett sovrum hygieniskt och förhindra unken lukt är det en bra idé att städa ditt sovrum minst en gång i veckan och djuprengöra madrasser och mattor ungefär en gång varannan månad. Veckouppgifter bör omfatta dammtorkning, desinficering av nattduksbord, byte av sängkläder och dammsugning, medan större djuprengöringsuppgifter bör omfatta rengöring av madrassen med bakpulver, rengöring av garderoben och dammsugning under sängen och andra möbler.


Du kanske märker en smaklös lukt i ett sovrum om du förlitar dig på sovrumsrengöringshack som inte fungerar för ofta. Om du städar regelbundet men fortfarande upplever en återkommande smaklös lukt, överväg att byta upp din rutin med några expert rengöringstips för att säkerställa att du når varje skrymsle och vrå och inte lämnar någon smuts efter dig.

Leave a Response