Livsstil

Hur man gör DIY bladlussprayer – 5 sprayer för att skaka av irriterande skadedjur

5views

Om du har en ivrig grön tumme och älskar att fylla ditt hem med krukväxter, kommer du att känna smärtan av att upptäcka att bladlöss också har flyttat in.

Även om vi skulle kunna vända oss till kemiska lösningar finns det några fantastiska DIY-insektssprayer som kan hjälpa till att utrota dessa irriterande skadedjur innan de sprider sig runt din samling. Och de använder föremål som du troligen redan har i ditt hem.

Här delar skadedjursexperter och växtproffs sina favoritrecept för att göra DIY bladlussprayer och förklarar hur dessa gröna lösningar fungerar för att bli av med bladlöss på krukväxter.

Hur man skapar en DIY bladlusspray

Bladlöss förökar sig snabbt. Detta i kombination med hur små de är innebär att du kan utveckla en ganska stor angrepp innan du ens är medveten om det.

Om de finns inomhus beror det sannolikt på att de av misstag har tagit sig in genom små sprickor eller luckor runt fönster och dörrar, eller att dina inomhusväxter har ett angrepp av bladlöss. Lyckligtvis är bladlöss mjuka och ganska lätta att döda och avskräcka.

1. Neemolja spray

Ett av de mest populära naturliga sätten att bekämpa bladlöss och andra vanliga skadedjur på krukväxter är att använda neemolja på växterna. Neemolja är ett naturligt förekommande bekämpningsmedel som finns i Neem-trädets frön, vilket gör det till ett helt säkert, kemikaliefritt alternativ för inomhusväxter.

För att göra en insektsspray med neemolja för att bli av med bladlöss, kombinera två teskedar neemolja, en tesked mild flytande tvål och en liter vatten, instruerar Tony O’Neill, trädgårdsexpert på Simplify Gardening. ”Neemoljan stör bladlössens livscykel och hindrar dem från att äta och föröka sig”, förklarar han.

”Använd var sjunde till tionde dag tills bladlössen är under kontroll.

2. Alkohol- och vattenspray

Ett annat vanligt sätt att bekämpa bladlöss är att skapa en spray med sprit. Den höga alkoholhalten i dessa sprayer torkar ut bladlössens mjuka kroppar och utrotar skadedjur som kan förstöra växter.

För att göra en alkoholspray, blanda en del rengöringssprit och tre delar vatten tillsammans i en sprayflaska. Spraya sedan direkt på bladlössen ungefär en gång i veckan tills angreppet är under kontroll. Var dock försiktig med ömtåliga växter eftersom alkohol ibland kan orsaka skador genom att torka ut bladen, särskilt om växten står i direkt solljus.

Om du är osäker, använd mer känslig neemolja istället.

3. Vitlök och vattenspray

Vitlök är välkänd för att vara en av de bästa skadedjursavvisande växterna, så det är vettigt att utnyttja dess krafter för våra krukväxter. Även om vi förmodligen inte vill odla vitlök inomhus, kan vi använda dess doft för att avskräcka dessa irriterande skadedjur innan de etablerar ett hem.

Det vanligaste sättet att göra denna spray är att blanda två vitlöksklyftor med en liter vattensila blandningen och tillsätt några droppar flytande tvål. Alternativt rekommenderar Samuil Iliev, en permakultur- och landskapsdesigner: ”Sätt en krossad vitlöksklyfta i ett glas varmt vatten. När vattnet har svalnat, sila vätskan och tillsätt några droppar diskmedel.’ Häll upp i en sprayflaska och applicera direkt på de drabbade områdena.vAnvänd var sjunde till tionde dag vid behov.

4. Tvål- och vattenspray

Det kanske inte är så märkvärdigt, men diskmedel är ett fantastiskt verktyg för skadedjursbekämpning. Det gör ytan på dina växter svår att hålla fast vid och kan kväva små insekter som bladlöss, förklarar Tony O’Neill, trädgårdsexpert. Han föreslår att man kombinerar en till två teskedar mild flytande tvål och en fjärdedel vatten.

”Blanda tvål och vatten i en sprayflaska. Spraya lösningen direkt på bladlössen. Tvålen bryter ner bladlössens skyddande yttre beläggning, vilket gör att de torkar ut och dör”, förklarar han. ”Applicera var fjärde till sjunde dag tills bladlössen är under kontroll.

5. Spray med eterisk olja

Om du inte är så förtjust i att få ditt hem att lukta som sprit eller vitlök finns det goda nyheter. Det finns flera väldoftande dofter som trädgårdsskadegörare hatar och som är effektiva mot bladlöss samtidigt som de får ditt hem att lukta gott.

Hemligheten är att använda potenta, rena eteriska oljor. Blanda till exempel fyra till fem droppar rosmarin-, kryddnejlika-, ceder-, apelsin- eller pepparmyntsolja (eller skapa din egen blandning av varje) och en kopp vatten i en sprayflaska och applicera rikligt från blad till rot. Vi rekommenderar att du investerar i detta PURA-kit med eteriska oljor, från Amazon.

Eteriska oljor är naturligt motbjudande för bladlöss, så alla insekter som blandningen inte dödar kommer att ha bråttom att lämna. Eteriska oljor är inte bara helt säkra, utan de fungerar också som ett behagligt doftande insektsmedel.

Späd alltid ut dina oljeblandningar, eftersom överflödig olja som lämnas kvar på bladen kan bränna din växt. Använd var fjärde till femte dag, och när populationen har minskat, applicera sprayen varannan till var tredje vecka för att förhindra återangrepp.

Hur man använder DIY bladlusspray

När du använder naturläkemedel för att hantera skadedjur i krukväxter som bladlöss måste du arbeta med förebyggande såväl som ett botemedel för att förhindra att de hoppar från en växt till en annan.

”Jag rekommenderar att du sätter de drabbade växterna i karantän i ett område där det inte finns någon risk för att bladlössen sprider sig till omgivande krukväxter, och att du sedan verkligen spolar ner de delar av växten där det finns synliga bladlöss med den här sprayen”, säger Brett Bennett, Director of Operations, PURCOR Pest Solutions. ”Upprepa så ofta som behövs tills du inte längre ser några tecken på aktivitet.

”Kontrollera regelbundet dina inomhusväxter för tecken på bladlöss, särskilt på undersidan av blad och nytillväxt, och använd en spray med eterisk olja för att hindra dem från att komma tillbaka”, tillägger han.

Det är också värt att notera att eftersom bladlöss nästan uteslutande attraheras av ny växtlighet, är ett annat bra sätt att bli av med bladlöss inomhus att helt enkelt klippa bort ny växtlighet och kasta den tillsammans med de bladlöss som följer med. Att fysiskt ta bort kraftigt angripna blad minskar populationen snabbt.

Vanliga frågor

Hur identifierar du bladlöss?

Bladlöss är ganska lätta att identifiera. De är små insekter med mjuk kropp som livnär sig på växtsaften och orsakar skada genom att suga ut växtvätskor. De kan få bladen att gulna, krulla sig eller falla och de lämnar ofta efter sig en klibbig rest som kallas honungsdagg, vilket kan leda till tillväxt av sotig mögel.


Det bästa sättet att behandla bladlöss är att applicera sprayer och förebyggande åtgärder så snart du ser tecken på dem. Övervaka regelbundet dina växter för tecken på bladlöss, såsom vita skinn, honungsdagg och myraktivitet, och applicera dessa sprayer efter behov för att hålla dina inomhusväxter friska och bladlusfria.

Leave a Response