Livsstil

Himmelsk glädje: lågkolhydrat-cheesecake utan bas och utan mjöl

20views

Innehållsförteckning

Läckra kakrecept som går snabbt att blanda ihop och som gör det mesta av jobbet i ugnen är riktiga all-time-favoriter. Tårtrecept utan mjöl är särskilt populära.

Efter , , och , har vi ett nytt recept för dig idag: mjölfri cheesecake! Den smakar underbart fluffigt och behöver ingen bas. Detta sparar dig mycket arbete under förberedelserna.

Flourless cheesecake: enkelt snabbrecept utan bas

I det klassiska cheesecake-receptet förtjockas kvargblandningen med lite mjöl. För mjölfri cheesecake ersätts mjölet med vaniljsåspulver och semolina. Båda innehåller den nödvändiga stärkelsen för att ge kakan sin fasthet.

Du behöver dessa ingredienser för mjölfri cheesecake:

 • 1 kg mager kvarg med låg fetthalt
 • 5 msk mannagryn
 • 6 ägg (storlek M)
 • 2 dospåsar vaniljsåspulver
 • 1 tsk bakpulver
 • Ekologisk citron (skal och saft)
 • 250 g smör
 • 250 g socker
 • 2 påsar vaniljsocker
 • Springform (26 cm)
 • lite smör eller olja för smörjning

Så här gör du för att förbereda den:

1. Öppna ugnen 170 grader över-/undervärme Förvärm ugnen. Smörj en 26 cm stor springform ordentligt med smör eller olja. Skölj sedan den ekologiska citronen med varmt vatten och riv den gula delen av skalet med ett fint rivjärn. Pressa saften från citronen i en behållare.

2. Smält smöret i en kastrull eller i en täckt skål i mikrovågsugnen på låg effekt. Blanda det smälta smöret med socker och vaniljsocker och låt svalna något.

3 Under tiden, i en stor skål, blanda den magra kvargen med gryn, ägg, vaniljpulver, citronskal och citronsaft tills den är slät. Häll i den avsvalnade flytande smör- och sockerblandningen, tillsätt saltet och rör om allt.

4. Häll cheesecakesmeten utan mjöl i den smorda formen och grädda på mellersta falsen i 170 graders över-/undervärme. 50 minuter baka. Cheesecaken ska ha en gyllengul färg.

Tips och råd: Om du är orolig för att springformen ska läcka och att kaksmeten ska rinna ut kan du göra en slags droppskål av aluminiumfolie och placera under kakformen. På så sätt håller du ugnen ren! Alternativt kan du helt enkelt placera formen på ett bakplåtspapper.

Tips och tricks för cheesecake: hur man gör den perfekt

Receptet på cheesecake är enkelt. Ändå finns det några fällor som lurar i bakningsprocessen. Det kan t.ex. hända att kakan är gyllenbrun på ovansidan men inte genomgräddad på insidan. Ett annat missöde: cheesecaken har stigit fint i ugnen, men kollapsar helt när den svalnar.

Med några enkla knep kan du undvika båda och trolla fram den perfekta cheesecaken med eller utan mjöl!

Hur vet jag om cheesecaken är klar?

Du kan avgöra om cheesecaken är genomgräddad på insidan med ett fingertest. Det gör du genom att trycka lätt på kakan med fingret. Om kakan känns fast och bara ger efter lite är den färdiggräddad. Om fingret sjunker in eller om du fortfarande har mjuk deg på fingret måste kakan tillbaka in i ugnen i minst 5 minuter.

Som en allmän regel: Det är bättre att baka cheesecake längre vid en lägre temperatur än kort vid för hög värme. Lyssna på mormors råd: cheesecake behöver torka, inte bakas. Om kakan utsätts för för mycket värme kommer den att mörkna på ovansidan och fortfarande vara rinnig inuti. Låt den svalna länge efter gräddningen, först då stelnar cheesecaken ordentligt och du kan ta bort kakformen på ett säkert sätt.

Kredit: Getty Bilder

Hur förhindrar jag att cheesecaken kollapsar?

Det finns flera metoder för att förhindra att en cheesecake som har jäst perfekt i ugnen tyvärr faller ihop efter gräddningen. Min mormor låter till exempel cheesecaken svalna i den fortfarande varma ugnen efter gräddningen istället för att ta ut den direkt.

För att göra detta stänger du helt enkelt av ugnen och lämnar Öppna ugnsluckan en aning, så att det mesta av värmen kan komma ut men cheesecaken inte drabbas av en temperaturchock och kollapsar i chock. Låt cheesecaken stå kvar i ugnen, fortfarande varm men inte längre het, och svalna tills den inte längre känns varm vid beröring.

En annan metod som många amatörbagare svär vid: Baka cheesecaken i två steg. Baka först normalt i 35 minuter, ta sedan ut kakan och låt den stå i 10 till 15 minuter. Sätt sedan tillbaka den i den förvärmda ugnen under den återstående gräddningstiden, dvs. ca 15 minuter.

Om du bakar en cheesecake med mjöl och botten finns det ett annat knep för att förhindra att cheesecaken kollapsar eller sjunker ihop för mycket.

Det gör du genom att ta ut cheesecaken med klassisk botten ur ugnen efter halva den angivna gräddningstiden och dra en vass kniv längs med formen så att formen och cheesecaken glider isär något. Låt cheesecaken stå i 5 minuter och grädda sedan färdigt i den fortfarande varma ugnen under den återstående tiden.

Vi hoppas att du gillar vårt recept och att du tycker om att laga, baka och smaka på det! Skriv gärna till oss på eller på : Vi är alltid glada att få förslag och receptförfrågningar!

Leave a Response