Livsstil

Finns hos Rossmann: Hur gott smakar vattnet från den luftburna dricksflaskan?

6views

Innehållsförteckning

Är det för tråkigt för dig att dricka kranvatten? Då kan du naturligtvis krydda det för att få det att smaka bättre. Till exempel med teblandningar, brustabletter, frukt, grönsaker eller örter. Eller så kan du helt enkelt använda dricksflaskan från air up. I flaskan förblir vatten helt enkelt vatten. Men det smakar fortfarande av citron, apelsin eller körsbär.

Anledningen: Smaken skapas enbart av doften. För detta svarar så kallade pods, som placeras på dricksflaskan. Vi förklarar exakt hur detta fungerar och har även testat dricksflaskan.

I videon: Hur mycket vatten kroppen verkligen behöver

Finns hos Rossmann: Hur gott smakar vattnet från dricksflaskan air up?

Hur fungerar dricksflaskan Air Up?

Vid första anblicken ser dricksflaskan air up ut som en vanlig dricksflaska. Den är tillverkad av BPA-fri plast, Tritan för att vara exakt, har ett silikonmunstycke och ett integrerat sugrör. Det finns dock en komponent som skiljer produkten från andra: På air up-flaskan är en så kallad pod fäst vid munstycket. Det är en liten plastring som är fylld med fiberduk som innehåller en specifik smak.

Dessa pods, som finns i mer än 25 olika smaker, ser till att vattnet i flaskan inte bara smakar vatten, utan t.ex. apelsin, lime, skogsfrukt, iskaffe eller gurka.

Vi smakar vad vi luktar

Skidorna kommer inte i kontakt med vattnet. Ändå smakar vattnet smaksatt. Hur kommer det sig? Är det magi? Nej, det finns en enkel förklaring. Den kallas ”retronasal olfaktion”. Vi kan uppfatta lukter inte bara genom näsan (ortonasal lukt), utan också genom munnen och halsen.

När du drar i sugröret på en air up-dryckflaska för att dricka skapas ett sug. Då transporteras inte bara vattnet, utan även luft från utsidan genom doftkapseln in i munnen. Den smaksatta luften når luktcentrum i näsan via halsen, där den uppfattas av hjärnan som smak. Enkelt uttryckt: vi smakar det vi luktar. I princip tror vi bara att vi dricker smaksatt vatten, men det gör vi faktiskt inte.

Läs också:

Så här ser dricksflaskan ut i Classic Edition

air up Classic Botte i färgen Ocean Blue

Kapslarna finns för närvarande i mer än 25 olika smaker. Bland dessa finns standardvarianter som körsbär, persika, citron och mango-passionsfrukt, men även mer ovanliga smaker som bubble bum, choklad-orange och iskaffe.

Vi har testat dricksflaskan air up

Lukt påverkar vår smak. Det är därför maten inte smakar lika bra som vanligt när vi är förkylda, till exempel. Retronasal lukt, ortonal lukt – inget av detta är nya vetenskapliga rön. Ändå har dricksflaskan med luft i inte funnits så länge. Att skapa smak genom doft – ibland tänker man: varför kom jag inte på den här idén själv, eller hur?

Man kan berätta många historier… Vatten smakar citron eller hallon bara för att doftkapseln sitter på dricksflaskans munstycke och jag kan känna smaken? Fungerar det verkligen? Jag fick testa dricksflaskan från och kan säga direkt: Ja, det fungerar verkligen.

Men, låt oss börja från början och steg för steg. Applikationen är enkel. Fyll flaskan med vatten (antingen kolsyrat eller stilla), placera doftkapseln på munstycket, dra upp den lite för att aktivera den och sug på sugröret. Mycket viktigt, annars fungerar inte effekten. För övrigt tyckte jag att det tog lite tid att vänja sig vid det här i början, eftersom jag hela tiden ville tippa flaskan automatiskt. Men vattnet smakar inte längre bara vatten utan, i mitt fall, som skogsfrukt, lime eller apelsin-passionsfrukt. Fantastiskt. Jag hade inte trott att det skulle fungera så bra.

När jag jämför smaken av air up-vatten med ett vanligt smaksatt vatten från en PET-flaska är det skillnad. Eftersom dessa vanligtvis innehåller socker, sötningsmedel och artificiella smakämnen smakar de naturligtvis mycket intensivare. Men i gengäld är de inte lika hälsosamma.

Tips: Du bör använda doftkapslarna snabbt när du har öppnat dem. Jag testade först kapslarna och förvarade dem sedan i förpackningen igen. Efter en vecka var smaken mycket mindre intensiv.

Min slutsats: Enkel princip, smart genomförd. Systemet med dricksflaskan air up är ett bra alternativ för den som tycker att vanligt vatten är för tråkigt men ändå vill undvika socker & Co. Flaskan är också bra för att uppmuntra barn att dricka tillräckligt med vatten.

Liten nackdel: Behållaren på 650 ml är lite otymplig för små barnhänder. Flaskan borde vara smalare. Locket är inte heller så lätt för barnen att öppna. Det innebär att de behöver hjälp vid påfyllning.

Vilka är skillnaderna mellan air up Gen 2 och air up Classic?

Vid första anblicken ser Classic-flaskan och Gen 2-flaskan från air up relativt likadana ut. Men det är de inte. Om man tittar närmare på dem kan man dock se både visuella och funktionella skillnader.

air up Classic Edition, Lavendel, 1000 ml Kredit: luft upp/gofeminin

Den viktigaste skillnaden är munstycket. Medan Classic-varianten har ett så kallat ”PullUp-munstycke” kallas munstycket på Gen 2-flaskan för ”ActiveOn”. Konkret innebär det att för att aktivera smaken på Classic-flaskan måste du dra kapseln uppåt innan du dricker. Med Gen 2-flaskan aktiveras munstycket direkt när du öppnar locket. För att avaktivera det drar du det försiktigt uppåt.

Vad som också är annorlunda: adaptersystemet. För att fylla på flaskan behöver du inte längre skruva av locket och ta bort munstycket och sugröret. Med Gen 2 Bottle sitter locket och munstycket kvar, men flaskan kan också skruvas loss vid halsen. Detta är snabbare och enklare.

Air up Gen 2 Bottle finns också i två olika storlekar – med en kapacitet på 600 ml och 1000 ml. Classic-modellen finns endast i en storlek på 650 ml.

Vårt utlåtande: Den som har vant sig vid ”tekniken” att aktivera doftkapseln och inte tycker att den är irriterande eller obekväm kommer att trivas utmärkt med den klassiska flaskan och behöver därför inte nödvändigtvis köpa den nya modellen. Det som däremot är bra är det extra skruvlocket för påfyllning. Det innebär att du inte behöver ta bort munstycket och sätta på det igen för att fylla på med nytt vatten. Mycket praktiskt för barn och mycket enklare att hantera.

Förresten..: Air Up finns också i en stålversion. Denna version är tillverkad av rostfritt stål och sägs hålla dryckerna svala i upp till 14 timmar. Flaskan finns i två storlekar, 480 ml och 800 ml. Adaptersystemet är detsamma som för Gen 2-flaskan.

Vilka fördelar har jag med air up-flaskan?

Behöver jag den här? Om du gillar att dricka smaksatt vatten, letar efter ett hälsosamt alternativ utan socker och inte har lust att själv tillsätta frukt och grönsaker i ditt vatten, kan du överväga att köpa en air up-flaska. Här är en översikt över fördelarna.

  • Vattnet har smak. Men du dricker rent vatten, utan socker, kalorier eller andra tillsatser.
  • Du kan idag välja mellan mer än 20 olika smaker och sätta ihop dina egna personliga favoriter.
  • Du kan när som helst byta ut kapslarna. Vattnet är drickfärdigt direkt och smaken behöver inte utvecklas först, vilket är fallet med t.ex. infusionsvatten.
  • Dricksflaskan är lätt att rengöra med ljummet vatten och lite milt diskmedel. Dessutom kan det inte bildas några avlagringar, t.ex. från citrusfrukter, på behållarens vägg.
  • Konceptet med dricksflaskan är hållbart och miljövänligt. Den återanvändbara flaskan är påfyllningsbar och doftkapslarna i plast är enligt tillverkaren 100% återvinningsbara. Eftersom kapslarna dessutom är mindre och lättare än konventionella PET-flaskor som fylls med smaksatt vatten, minskar plastavfallet. Kapslarnas låga vikt och volym minskar också CO₂-utsläppen under transport.

Hur länge håller en doftkapsel?

Fyll flaskan med vatten, placera valfri doftkapsel ovanpå, dra upp, drick och njut. Helt enkelt. Men hur länge håller en doftkapsel egentligen? ”Air Up”-teamet uppger att en doftkapsel ska smaksätta minst 5 liter vatten. Det innebär att en doftkapsel räcker till cirka åtta fulla dricksflaskor (650 ml).

Förresten: Du kan byta ut doftkapslarna då och då. Lägg helt enkelt tillbaka dem i förpackningen, som kan förslutas lufttätt.

Också intressant:

Hur mycket kostar systemet med vattenflaskor?

Air up startset Classic finns från 30 euro, även hos Rossmann. Det innehåller en dricksflaska och tre doftkapslar. Inköpspriset kan först verka högt. Men man ska komma ihåg att det handlar om ett engångsköp. Dricksflaskan är så att säga basen – ingenting fungerar utan den. Men du kan använda den om och om igen, och om du vill kan du använda den utan smakkapseln. Men då smakar vattnet bara som vatten.

Så låt oss gå vidare till de smakpods som du behöver för att få vattnet att smaka av något. Till skillnad från dricksflaskan måste du fortsätta att köpa dem. Beroende på smak kostar en doftkapsel mellan 2 och 3 euro (men finns för närvarande endast i förpackningar om 3). Det innebär att du betalar cirka 25-38 cent för en smaksatt flaska (650 ml) (1 doftpod = 5 liter vatten / exklusive vattenkostnaden).

Om du gillar att dricka smaksatt vatten bör du jämföra detta pris med kostnaden för dina drycker.

Bra att veta: Företaget air up grundades 2018 av Fabian Schlang, Tim Jäger, Lena Jüngst, Simon Nüesch och Jannis Koppitz. Dricksflaskorna har funnits på marknaden sedan 2019. Bland investerarna finns entreprenörerna Frank Thelen och Ralf Dümmel, som båda är kända från TV-programmet ”Die Höhle der Löwen”. Pepsi är nu också med på tåget. (.)

Leave a Response