Livsstil

Det bästa sättet att rengöra marmorgolv – håll dem rena, orörda och polerade

9views

Det går inte att förneka att ett naturligt marmorgolv kan lyfta ett rum – jag borde veta det, eftersom jag valde att lägga marmorgolv i mitt badrum. Men av personlig erfarenhet vet jag att det krävs särskild omsorg och uppmärksamhet för att hålla detta tidlösa material orört och rent.

Det finns ett rätt sätt att moppa ett golv och ett fel sätt (lita på mig, jag har gjort en hel del misstag). Till skillnad från trägolv är det bästa sättet att rengöra ett marmorgolv inte med en vanlig mopp och hink. Dessa sofistikerade ytor kräver specialverktyg för att göra jobbet ordentligt, så innan du börjar kan du behöva investera i några nya rengöringsartiklar i städskåpet.

Nedan delar jag med mig av mina bästa rengöringstips för att underhålla marmorgolv, samt de verktyg jag använder för att få dem att se briljanta och nya ut varje gång.

Det bästa sättet att rengöra marmorgolv

Det behöver inte vara svårt att hålla dina marmorgolv vackra, men det kräver regelbunden skötsel. Här är de dagliga och veckovisa vanor som jag har infört för att hålla mina egna golv rena, samt mina rekommenderade punktbehandlingar för spill och envisa fläckar:

De verktyg du behöver

Innan du sätter igång bör du samla ihop följande material:

  • Mjuk kvast eller dammvippa
  • Mopp i mikrofiber
  • pH-neutralt rengöringsmedel (jag använder )
  • Mjuka trasor eller handdukar
  • Bakpulver
  • Marmorförseglare, valfritt (jag använder )

Dagligt underhåll

Damma och sopa regelbundet

Marmorgolv kan snabbt samla damm, smuts och grus (särskilt i kök och badrum), vilket kan orsaka repor om det inte borstas bort regelbundet. Jag använder en kvast med mjuka borst för att sopa mina badrumsgolv i marmor och undviker att använda hårda eller styva borst, som kan repa marmorn.

En dammopp – som den här Eyliden Microfiber Dust Mop från Walmart – är ett utmärkt alternativ till en kvast, eftersom den kan ta upp damm och små partiklar utan att orsaka skador. Se bara till att mopphuvudet är rent före varje användning för att undvika att sprida smuts omkring dig.

Jag rekommenderar inte att du dammsuger marmorgolv, men om du väljer den här metoden, se till att du använder en dammsugare med en mjuk borste och undvik att använda slagstången, eftersom den kan repa ytan på dina golv.

Snabb avtorkning

Marmor är extremt poröst, vilket innebär att det kan absorbera vätskor och fläckar lätt. Det är därför jag ser till att jag agerar på spill omedelbart genom att använda en mjuk trasa eller pappershandduk för att försiktigt torka området. Gnugga kan sprida ut spillet och potentiellt skada ytan.

För klibbiga eller envisa rester fuktar jag en trasa med varmt vatten och torkar försiktigt av området. Duken får inte vara alltför våt, eftersom överflödig fukt kan tränga in i marmorn och orsaka skador.

Rengöring varje vecka

Moppning

En gång i veckan fyller jag en hink med varmt vatten och tillsätter en liten mängd Zep Neutral pH Floor Cleaner från Walmart (för lätt rengöring använder jag 2 oz. per gallon vatten, och för tung rengöring använder jag 3-5 oz per gallon vatten). Jag började använda Zep eftersom det är särskilt utformat för stengolv. Du bör undvika sura eller alkaliska rengöringsmedel eftersom de kan skada dina marmorytor.

Jag doppar en mikrofibermopp i lösningen, vrider ur överflödigt vatten och moppar golvet försiktigt. Efter moppningen sköljer jag golvet med rent vatten för att ta bort eventuellt kvarvarande rengöringsmedel och torkar golvet noggrant med en mjuk trasa för att förhindra vattenfläckar.

Att ta itu med envisa fläckar

För tuffare fläckar som inte lätt går att få bort blandar jag en liten mängd bakpulver med vatten till en pasta. Jag applicerar sedan pastan på fläcken och låter den sitta i några timmar (låt den aldrig sitta i mer än 24 timmar) innan jag försiktigt torkar bort den med en fuktig trasa, sköljer området med rent vatten och torkar det noggrant.

Tips för långtidsvård

Applicera ett tätningsmedel: För att hålla dina golv orörda bör du överväga att applicera en marmorförseglare var 6-12 månad för att skydda ytan från fläckar och etsning. Efter att jag har rengjort mina golv noggrant gillar jag att använda Aqua Mix Sealers Choice Gold – Quartz från Amazon eftersom det inte torkar halt och det är vattenbeständigt.

Undvik hårda kemikalier: Låt dig inte frestas att använda vinäger, citronsaft, blekmedel eller ammoniak på marmorgolv, eftersom dessa kan göra ytan matt, fläckig eller skadad. Håll dig till pH-neutrala rengöringsmedel som är avsedda för naturstensytor.

Använd mattor: Placera mattor eller mattor vid ingångarna för att fånga upp smuts och grus innan det kan komma till ditt marmorgolv, och överväg att fästa filtkuddar längst ner på möbelbenen för att förhindra repor.


Förutom att lära sig det bästa sättet att rengöra marmorgolv är det en bra idé att också lära sig det bästa sättet att rengöra bänkskivor i marmor. Om du vill behålla den vackra naturliga patinan på dessa ytor lönar det sig att inspektera dem regelbundet och hålla sig till en regelbunden rengöringsrutin.

Leave a Response