Livsstil

Beskärning av buxbom: Vad många människor inte vet om topiary

9views

Lustigt nog är buxbom det första jag kommer att tänka på när jag tänker på en välskött trädgård. Det finns knappast någon annan växt som beskärs lika exakt och perfekt av amatörträdgårdsmästare som buxbomen. Det är inte ovanligt att se riktiga buxbomsfigurer i trädgårdar som ser ut att vara mycket välskötta.

För många verkar beskärning av den gröna växten vara en hobby. Och visserligen: Oavsett om det passar din smak eller inte, väcker noggrant trimmade lådträd definitivt uppmärksamhet.

Jag gick nyligen förbi en trädgård där varje buxbom var beskuren i en annan speciell form. För vissa är buxbomen kanske lite stelbent, för andra är den inkarnationen av en välskött trädgård.

Lästips:

I allmänhet är dock buxbom en praktisk buske eftersom den alltid är grön och har en hög förmåga att förnya sig. Som häck är buxbom också idealisk som insynsskydd. I prydnadsträdgårdar gör trimmade buxbom också ett gott intryck.

Försiktighet! Buxbom är giftig för barn och husdjur!

Oavsett om du vill skapa en extraordinär figur av din buxbom eller bara vill forma den, finns det några saker att tänka på när du beskär. De bästa tipsen hittar du här.

Beskärning av buxbom: Så här gör du det rätt

Buxbomen kan från april eller maj till september kan beskäras. I allmänhet ska man bara skära av så mycket att det blir en liten rest kvar av skottet. Beskärning är inte nödvändig på vintern eftersom buxbom knappast växer alls under de kallare månaderna.

Om du har en buxbomshäck och bara vill forma den ska du en gång om året, helst i juli beskära. Vem mer komplexa siffror Om du vill skära mer komplexa figurer måste du skära cirka var fjärde vecka upprepa var fjärde vecka. Att buxbom kan formas så bra beror på dess täta tillväxt och uttalade förgrening.

Buxbom tål inte full sol. Den bör därför endast beskäras när himlen är mulen. (I vilket fall som helst bör buxbom planteras på en skuggig plats.) Om du beskär busken regelbundet bör du ge den tillräckligt med vatten varje dag, särskilt på sommaren, eftersom buxbom har ett högt vattenbehov.

På våren kan buxbomen gödslas med kompost vid basen av rotsystemet. Ett gödningsmedel med långsam frisättning är också idealiskt, eftersom det bara behöver användas en gång om året. Det är bäst att applicera långtidsverkande gödselmedel direkt i början av våren.

Det bästa sättet att forma busken är med en buxbomsax, t.ex. denna från *. Om du har flera buxbomar eller vill klippa speciella former bör du på sikt köpa en batteridriven häcksax, eftersom den underlättar arbetet avsevärt.

> * *

Det faktum att buxbom kan formas så bra beror på dess täta tillväxt och uttalade förgrening. Ändå bör du vara uppmärksam på sorten, beroende på hur du vill beskära din buxbom. Buskarna finns i ett brett utbud av sorter. Det är bäst att fråga i trädgårdshandeln vilken buxbom som passar för ditt projekt.

Sorterna ”Suffruticosa” eller ”Green Gem” lämpar sig för små figurer, t.ex. små bollar eller liknande. För större och mer komplexa figurer bör högre växande sorter användas.

Ännu mer spännande saker att göra med trädgårdsskötsel:

Leave a Response