Livsstil

Behöver jag gödsla lavendel? Svaret kommer att överraska dig

8.6kviews

En av mina absoluta favoritväxter på balkongen och i trädgården är lavendel. De mintgröna stjälkarna och de lila blommorna påminner mig om sommar och Provence.

Lavendel är inte bara vacker att se på och har en behaglig doft, den är också ganska användbar. Den ger mat åt bin och fjärilar och har en avskräckande effekt på getingar och myror.

Torkad lavendel kan också användas inomhus eftersom den stöter bort spindlar och håller dem borta, vilket jag personligen tycker är riktigt lysande. Lavendel hjälper dig också att somna.

Lästips:

Lavendel älskar sol och behöver få näringsämnen. I naturen kan man hitta lavendel på soliga, ganska torra platser. Växten gillar inte vattendränkning eller en alltför fuktig miljö.

Lavendel i trädgården: När gödning inte är en bra idé

Det ultimata tipset för gödsling av lavendel är tydligt: mindre är mer. I en kruka bör lavendel gödslas högst två gånger per år. Första gången i juni i början av växtsäsongen och andra gången efter den första blomningen.

Om lavendeln övergödslas blir den bara längre, men busken växer inte lika tätt.

Gödslingen är därför inte den avgörande faktorn för lavendel, utan endast underlaget eller jorden som halvbusken växer i. Underlaget ska vara löst, genomsläppligt och kalkhaltigt. Gödselmedlet bör ha låg kvävehalt. Naturgödsel är bäst lämpad. Detta bör helt enkelt läggas till jorden.

Lavendel ska för övrigt inte gödslas alls i rabatten. Gödsling har inga fördelar här. Tvärtom förlorar lavendeln sitt ursprungliga växtsätt och växer mycket mindre tätt.

Det är därför bättre att undvika gödsling helt och hållet. Särskilt som lavendeln snabbt bildar ett omfattande rotsystem och därför kan försörja sig själv med alla näringsämnen på ett optimalt sätt.

Expert tips: För att lavendeln ska blomma rikligt är det inte bara näringstillförseln och jorden som är avgörande. Du måste också beskära lavendeln vid rätt tidpunkt. Hur du gör det kan du läsa om hos våra kollegor på Landidee.de.

Ännu mer spännande saker att göra med trädgårdsskötsel:

Leave a Response