Livsstil

Auberginepaj med smördeg från Medelhavet: semesterkänslor från ugnen

325views

Ibland solsken, ibland regn – sommaren vill inte riktigt infinna sig än. Men det är inget problem, för med den här auberginetårtan från Medelhavet med soltorkade tomater, smördeg och honung kan vi ta med oss semesterkänslan hem.

Smördeg kan också vara söt:

Jag bakade det här receptet igen så sent som förra veckan och vill därför ge dig några tips på vägen. I grund och botten går det snabbt att göra pajen, men eftersom du måste steka auberginen först är det bra att förbereda detta steg i förväg. Jag gjorde till exempel detta snabbt under min lunchrast när jag jobbade hemifrån. På kvällen var det bara att toppa pajen med den och ugnen gjorde resten av jobbet.

Min rekommendation: se till att servera pajen med en god dipp. Den här till exempel!

Recept på en himmelsk auberginetårta med soltorkade tomater

Ingredienser till 4 portioner:

  • 2 auberginer
  • 1 paket smördeg (färsk, från kylskåpet)
  • 150 g örtfärskost
  • 3 msk honung
  • 5-6 torkade tomater
  • 2 tsk torkad timjan
  • salt och peppar
  • Olivolja för stekning

Och det är så här det fungerar:

1. Tvätta först auberginerna och skär dem i tunna skivor. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek skivorna i tur och ordning på båda sidor. Krydda skivorna med salt och peppar under stekningen. Lägg de färdigstekta aubergineskivorna på en tallrik med hushållspapper så att överflödig olja kan rinna av.

2. Pensla nu botten av en ugnsform (den ska vara ungefär lika stor som smördegen, *) med honung. Lägg sedan ut ett lager aubergineskivor, toppa med soltorkade tomater och fördela klumpar av färskost emellan. Strö över timjan och toppa med de resterande aubergineskivorna.

3. Förvärm ugnen till 200 grader över-/undervärme.

4 Täck nu fyllningen i ugnsformen med smördegen. Försök att vika in den i kanterna för att skapa en lite högre kant. Ställ in alltsammans i ugnen på mellersta falsen i ca 30-35 minuter.

5. Ta ut den färdiga pajen ur ugnen och låt den svalna i ca 15 minuter. Stjälp sedan upp den på ett serveringsfat. Smördegen ska ha fått en härlig karamellisering av honungen. Skär upp pajen i bitar och avnjut den ljummen.

Vi hoppas att du gillar vårt recept och att du tycker om att laga, baka och smaka på det! Skriv gärna till oss på eller på : Vi är alltid glada att få förslag och receptförfrågningar!

Leave a Response