Vad kan du grilla? Det behöver inte alltid vara bara kött eller korv, det finns många alternativ
Det kan inte bli fel med god fisk
Köp färsk fisk – om öring, havsvarg, makrill eller kungsräka. Det är den som är mest lämpad för grillen.
- Rensa fisken (om den inte är rensad i butiken) och ta bort fjällen (om du vill äta skinnet också). Salta och peppra fisken på båda sidor och på insidan.
- Du kan också tillsätta örter för att ge fisken mer smak.
- Pensla fisken lätt med olja och lägg den på den heta grillen. Var försiktig så att elden inte blir för het.
Speciellt om du satsar på och använder träkol, är det bättre att värma upp eldstaden först och sedan vänta, tills elden är mindre intensiv. Grilla fisken över heta kol, från vilken elden bara flimrar försiktigt.
- På varje sida, beroende på fiskens storlek och temperaturen, grilla i ca 10 minuter. Det är gott, om du kan stänga grillen, för att tillaga fisken på samma gång.
- Servera fisken gärna med en baguette eller en lätt sallad, på tallriken kan du krydda med salt, peppar och olivolja.
Spett med kyckling, bacon och grönsaker
En annan säker satsning är de rekommenderade kycklingspetten. Bara Kyckling kan kombineras perfekt med praktiskt taget alla grönsaker (vi rekommenderar särskilt paprika, zucchini, aubergine eller tomater). För smak och krispighet kan du
- Skär allt i tärningar (utom bacon, där klassiska skivor är att föredra), salta, peppra och spetsa.
- Du kan pensla lätt med oljaför att göra spettet lättare att steka, men det är inte nödvändigt.
- Spetten ska vara för att grilla på en hetare eldså att allt blir lätt brynt och vackert krispigt. Spettet gräddas i cirka 10 till 20 minuter beroende på kubernas storlek och eldens intensitet.
Grillade medelhavsgrönsaker
Det är inte bara kött på grillen! Du kan till exempel njuta av grillade medelhavsgrönsaker. Återigen är detta en maträtt som du praktiskt taget inte kan gå fel med, och ändå hittar du inte en matgäst som inte skulle tycka om den.
- Skiva zucchini, aubergine, paprika och lök. Dela tomaterna och lägg i champinjonerna (du kan dela dem i kvartar om du vill). Krydda med salt, peppar och ringla över olivolja.
- Grilla allt. I detta fall är en mer intensiv låga önskvärd, så att grönsakerna blir fint rostade medan inuti förblev delvis krispig (al dente).
- På tallriken kan du fortfarande krydda med salt, peppar och olja (balsamvinäger eller parmesan kan också vara bra) och servera antingen som huvudrätt eller som tillbehör till grillat kött eller fisk.