Se upp för de 5 största grillfällorna. Även om du är värd kan du trampa fel
Ska du ha en stor grillfest? Vi ger dig tips på hur du blir en bra värd som tänker på allt och alla. Undvik bara de vanligaste misstagen som många av oss fortfarande gör. Vilket är det största faux pas?
Planerar du en stor grillfest för vännerna men är osäker på hur du ska göra? Följ bara några regler för att göra grillfesten rolig för både gäster och värdar. Var och en är viktig, men vi gör fortfarande nybörjarmisstag, här är en lista över dem och en guide till hur du ändrar dem. Vi ger också råd om hur man löser värdarnas mardröm.
Grillad oxfilé av kocken Roman Paulus är perfekt, det här måste du prova!
Källa: Youtube Youtube
1. Grannar, vi grillar!
Det lönar sig att ha goda relationer med sin närmaste omgivning. Även om det är artigt att meddela sina grannar i förväg att man ska ha en grillfest för flera personer är det få som gör det. Mer exakt: ungefär en av fyra personer. Cirka 40 procent av befolkningen gör det inte alls, och cirka 33 procent gör det inte heller, men ber grannarna om ursäkt i gengäld om det uppstår problem. Vi har utrymme för förbättringar.
2. Något saknas här
Räkna ut i förväg hur många ingredienser du behöver, bunkra upp med dryck (hemmagjord lemonad är hett) och kanske hyra en hembryggare. Ett av de största faux pas är bristen på mat och dryck. Du kan hyra några bord, stolar och parasoller (det borde vara din plikt att se till att du har platser där solen inte bränner så mycket), och strandstolar och filtar är också värda det.
Bufféservering är snabbast, reservera minst ett bord för måltiden. Du behöver en annan för drycker. Lägg till gott om porslin, bestick och riktigt många pappersservetter (pappersnäsdukar är ett faux pas) samt några papperskorgar. Det är inte synd om dem, det är en förnuftig strategi för att undvika onödig röra. Och olyckor, för en välstekt biff som hamnar på gräsmattan ett bananskal.
3. Fler vegetariska ingredienser
Sallader är en vanlig del av grillningen, liksom grönsakerna själva. Prova spett med tofu eller halloumi, denna ost kan också ersätta kött, portobellosvamp är utmärkt, liksom veggieburgaren 5 gånger annorlunda. Det enda problemet är, att köttfria grillade godsaker förmodligen också kommer att smakas av köttätare, och här går vi igen med mängden ingredienser.
4. Grilla som en lagsport
Värden ska inte vara ensam. V när de inbjudna gästerna anländer bör grillen vara varm. Om din partner inte är hemma kan du ordna med en vän och dela upp rollerna. En tar emot gästerna och tar hand om det som behövs, den andra står vid grillen.
“De som grillar bör koncentrera sig på matlagningen och inte låta det goda humöret ta överhanden. Maten kan brännas vid mycket snabbt eller vara halvrå.” kocken Martin Svatek delar med sig av sina erfarenheter. Och om något blir dåligt och bränns, ge det inte till gästerna. Eller till hundarna.
5. Värdarnas mardröm
För goda relationer med grannar, men också med inbjudna gäster, är det en bra idé att meddela dina gäster i förväg när du planerar att grilla. Men Vitanas nyligen genomförda undersökning av grillvanor visade att vi har en stor lucka i denna avgörande punkt för framgångsrik grillning:
- Endast cirka 13 procent av värdarna har modet att säganär de planerar att sluta grilla.
- Ungefär 20 procent tror attatt man bara behöver börja städa så kommer gästerna på det.
- Ungefär 30 procent visar stort tålamod – väntartills den sista gästen går.
- Ej avkrävd 38 procent av värdarna räknar med att grillfesten kommer att dra ut på tiden.