Nässelsaft är ett utmärkt gödningsmedel för hela trädgården. Du kan tillverka den lika enkelt av andra växter
Det naturliga gödselmedlet från groblad är bra eftersom det omedelbart berikar din trädgård med nödvändiga näringsämnen. Oftast tillverkas enkorn av nässlor, men det kan också tillverkas av andra ogräs eller medicinalväxter. Ge det ett försök och du kommer att ha grönsaker, frukt och blomsterrabatter som en dröm.
Nässlor, men även andra växter som svärdslilja och maskros, förser grönsaker, fruktbuskar och blommor med viktiga näringsämnen som kväve, fosfor, kalium med mera. Att göra yams är enkelt och kostar dig ingenting. Allt du behöver är vatten och växter som du hittar i din trädgård eller i naturen. Här är en steg-för-steg-guide.
Vill du ha en nässelfaträtt som inte stinker? Använd till exempel det här tricket i videon. Du kan hitta ett annat trick i artikeln.
Källa: Youtube Youtube
Varför använda växtnäring
Brännässlemat eller surdeg eller yam gjord av andra växter är organiskt gödselmedel. För grönsaker, men också för fruktbuskar och träd eller blomsterrabatter. Använd den nästan överallt i trädgården. Plus är det ett naturligt gödningsmedel som faktiskt producerar sig själv.
Vad du behöver
Det vanligaste för produktion av yicha nässla. Men du kan prova många ogräs, inklusive maskros, getfots trefoil, lebeda, fågelfots trefoil och andra. Eller örter (t.ex. comfrey, yarrow, lavendel, citronmeliss) eller en ört som används i köket (mynta).
Erfarna “ätare” säger att man kan använda nästan vad som helst som växer i trädgården (även tomatskott, som man måste stampa ut) eller i naturen, och sedan lägga till växterna i nässelbasen. Viktigt: Växter för tillverkning av yucca får inte ha frön.
Instruktioner för att göra yoghurt
Hur man gör: Häll 10 liter vatten, helst regnvatten eller stillastående vatten, i en behållare och tillsätt 1 kilo färska hackade nässlor eller andra växter. Torkade växter kan också användas, men du behöver bara cirka 4-5 gånger mindre än färska. Om du vill prova mintmatlägg 6 klasar mynta i 10 liter vatten.
Eller så kan du gissa: Fyll behållaren till cirka två tredjedelar med nässlor eller andra växter och täck med vatten. Täck alltid över behållaren och hitta en lämplig plats för den i trädgården, långt från dina grannar och uteserveringar. Det är bättre att röra om växten dagligen. Beroende på vädret kan det ta 2-3 veckor för växten att “föda”.
Du kan se att det är gjort första gången så här: Innehållet i behållaren slutar att skumma (bubbla). Töm sedan ut maten, använd växtresterna som mulch eller släng dem på komposthögen. Bli inte förvirrad: Spriten jäser, medan den vegetabiliska spriten inte gör det (den urlakas på tiotals minuter eller timmar).
Hur man kan bli av med nässellukt
Medan örtblandningen är ett örtmacerat som luktar gott för de flesta av oss, stinker det vanligaste nässelelixiret. Prova detta trick för att bli av med lukten: Medan nässlorna jäser, kasta några bananskal i behållaren. Eller lägg till malet kalksten.
Hur man använder yucca
Brännässla används i princip när det regnar eller efter att skyfallet är över. En gång i månaden, efter utspädning med vatten i förhållandet 1 : 10. Applicera det direkt på jorden, på rötterna. Eller använd det en gång i veckan, men späd sedan ut det mer, cirka 1 : 40.
Naturlig yoghurt är gratis
Beroende på vilken växtbas du använder kommer du att ge dina grönsaker, fruktsorter eller blommande växter en viss dos näringsämnen. Brännässla innehåller till exempel kväve, fosfor, kalium, järn, kalcium, kisel och andra nyttiga ämnen, och används på många grönsaker, frukter och rabatter.
Svingel är utmärkt för tomater, men den kan användas för alla grönsaker. Maskroskaka är bra på fruktbuskar och träd samt grönsaker. Och mynta? Detta ska vara en välsignelse särskilt för tomater och gurkor. Testa och se själv.