Tips för trädgården

Hur man odlar paprika utan spirande: timing, vårdfunktioner

512views

Paprika kan dock också odlas utan stakning. Du kan välja lämpliga paprikasorter som inte behöver plockas, eller så kan du använda vissa speciallådor som gör att växterna kan växa utan begränsningar. Genom att använda olika gödningsmedel och vattningsmetoder kan man också påskynda paprikans tillväxt, vilket gör att man slipper plocka den.

Välj dina paprikasorter

Om du inte har tid att ta hand om plantorna varje dag finns det en metod för att odla pepparplantor som inte kräver att plantorna vattnas regelbundet och som inte behöver vattnas. Dessa sorter har en kortare tillväxt- och utvecklingsperiod, vilket innebär att transplantation kan undvikas.

Man bör också ta hänsyn till odlingsförhållandena. Vissa sorter växer bättre i kalla klimat, medan andra är toleranta mot höga temperaturer och torka. Om du planerar att odla ett stort antal paprikor är det lämpligt att välja flera olika sorter. Du bör dock ta hänsyn till mognadstiden och underhållet av varje sort för att säkerställa bästa möjliga avkastning.

Odling av paprika utan frön skiljer sig från odling av paprika genom plockning när det gäller tidpunkt, såteknik och näring.

När och hur man sår paprikafrön i plöjningsfri odling

Frön till pepparplantor sås 45-50 dagar innan plantorna planteras i jorden.

Det är bäst att så i en 40×60 cm stor låda med minst 5 cm jord, eftersom det tar hela 45-50 dagar för plantorna att utvecklas i denna låda och plantorna behöver tillräckligt med jord för att utveckla sitt rotsystem.

Avståndet mellan raderna ska vara ca 5 cm och avståndet mellan pepparfröna i en rad ska vara minst 3 cm. Instickningsdjupet bör vara 0,5-0,7 cm.

Vattna jorden i lådan efter att du har förpackat fröna, täck med plastfolie och håll temperaturen mellan 22 och 25 ⁰C tills plantorna dyker upp. När plantorna har kommit upp, efter en vecka eller två veckor, ska paprikorna avtäckas och temperaturen sänkas till 18-20 ⁰C. Vid lägre temperaturer utvecklas värmeälskande paprikor långsamt.

Markfuktigheten bör övervakas och bevattnas vid behov. Matjorden ska torka ut mellan vattningarna. Den bör luckras upp regelbundet för att förhindra skorpbildning och för att rötterna ska få syre.

Om du odlar hemma, när plantorna har kommit upp, är det att föredra att ge plantorna 24-timmars ljus under de första två veckorna, t.ex. med fluorescerande lampor.

Utfodring av paprika

För denna metod, mata plantornas rotsystem efter att 2-3 blad har dykt upp, till exempel med bärnstenssyra-lösning. Lös upp 2-4 g bärnstenssyra i 10 l vatten och vattna under rötterna. Det är dock bäst att mata plantorna med en gödsellösning som är rik på fosfor plus kväve och kalium.

En allmän boostermatning med ett balanserat gödningsmedel bör göras 10 dagar efter den första utfodringen. Lösningen ska inte hällas mellan raderna utan strikt under plantornas rötter.

Eftersom plantorna utvecklas i trånga och begränsade jordar kan den hårda konkurrensen om fukt, ljus och näring leda till att bladen gulnar på grund av brist på ett visst ämne. Om detta inträffar ska plantorna 10-14 dagar efter den andra utfodringen åter utfodras med ett balanserat gödselmedel som innehåller magnesiumsulfat.

Hur man planterar plantor i marken

Plantera plantorna i marken när de är mellan 12 och 20 cm höga, stammen är 4-5 mm tjock längst ner och varje planta har producerat 5-7 äkta blad.