Tips för trädgården

Är din trädgård säker för husdjur? Veterinär ger råd om vad man ska hålla utkik efter och vad man ska göra vid förgiftning

316views

Att ha husdjur i trädgården innebär också att man oroar sig för deras säkerhet. Erfarna djurhållare är säkert medvetna om följande risker, men om du är osäker på detta kommer du att finna följande praktiska råd användbara.

Innan du låter dina fyrbenta kamrater ströva fritt i trädgården bör du kontrollera att det inte finns några faror. Först och främst är det viktigt att ha hålla reda på alla olika typer av växtersom kan hittas i utrymmet. Prydnadsväxter omfattar också flera giftiga arter som tenderar att vara farliga inte bara för människor (särskilt små barn), utan även för husdjur.

Sådana växter inkluderar till exempel en av de farligaste – oleander. Denna populära prydnadsväxt innehåller giftiga ämnen i alla sina delar som kan orsaka allvarliga förgiftningar hos hundar, katter och andra husdjur.

Andra våldsamt giftiga inkluderar vanlig skipper eller hjulbussning. De är extremt farliga för katter Liljoroch även små mängder pollen eller liljesaft kan orsaka njursvikt. Andra giftiga växter är buxbom, idegran, järnek eller rhododendron, men också till exempel påskliljor, tulpaner och hyacinter, iris och krokus.

Vad ska man göra vid förgiftning?

Förebyggande åtgärder är att välja prydnadsväxter som helst inte är giftiga. Men om en trädgård redan är etablerad, var försiktig i följande fall extra försiktighet: “När din hund eller katt har fått i sig en växt som du vet är giftig måste du omedelbart ta den till veterinären och ta med dig växten så att veterinären kan avgöra vilken art det rör sig om. Förgiftning handlar om tid – beroende på hur snabbt vi ingriper kan det påverka mängden giftigt ämne som absorberas och förkorta den efterföljande återhämtningen. Att framkalla kräkning är endast effektivt upp till ca 1 timme efter intag och bör inte göras på medvetslösa djur, i kramptillstånd och vid intag av lim eller skummande ämnen. Om djuret sväljer ska adsorbenter som t.ex. kol administreras i en dos som motsvarar djurets vikt. Detta följs av rehydrering och administrering av läkemedel för att skydda matsmältningskanalen,” beskriver MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D., från Super Zoo Veterina.

Akta dig för bekämpningsmedel och gödningsmedel

Användning av bekämpningsmedel kan vara mycket farligt för husdjur eftersom de kan orsaka förgiftning och allvarliga hälsoproblem. Var också försiktig när använder gödselmedelsom i vissa fall innehåller kemikalier som är giftiga för djur.

Försök därför att se till att djuret inte har tillgång till nybehandlade områden. Olika stängsel eller barriärer kan bidra till att förhindra att anläggningen närmas.

Första hjälpen

Vad ska man göra om ett husdjur kommer i kontakt med en giftig kemikalie som orsakar hudskador? “Det drabbade området ska omedelbart sköljas med kallt vatten; det är inte tillrådligt att använda tvål eller borsta huden. Inga salvor eller krämer ska appliceras på de brända områdena, ytterligare behandling måste bedömas av en veterinär. Om ögonen påverkas, öppna ögonlocken och spola med rinnande vatten i minst 10 minuter från det inre hörnet till det yttre hörnet och sök omedelbart veterinärvård efter att första hjälpen har givits.” varnar MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D.

Dolda faror

Det finns också risk för skador på andra ställen i trädgården – hål i staketet är ett exempel, vassa föremålnaglar som sticker ut, kanterna på trassliga trådnät, gamla brunnar eller oskyddade vattentankar och tunnor.

Försök alltid att göra dem så säkra som möjligt och begränsa åtkomsten så att djuret inte skadas. Detta gäller även för en trädgårdsdamm där Håll också ett öga på vattenkvaliteten. Cyanobakterier är giftiga för djur och kan orsaka allvarliga problem – förgiftning kan utvecklas om ett djur simmar eller dricker förorenat vatten.

Skydd mot värme

Tänk på hundar och katter under varma sommardagar ha någonstans att gömma sig från den direkta solen och ha ständig tillgång till färskt vatten. Se till att inte lämna husdjur i trädgården under de varmare månaderna för att längre tidsperioder utan kontroll och utan tillgång till skuggiga områden. Detta förhindrar eventuell värmeslag och uttorkning.

Källa: superzoo.cz, www.denik.cz

Relaterade artiklar