Livsstil

Saftig och oslagbart chokladig: Low carb chokladkaka utan mjöl

610views

Den som någon gång har smakat en tarte au chocolat, en fransk chokladkaka utan mjöl, vet att det inte finns någon kakupplevelse som är mer chokladig.

Till skillnad från “vanliga” chokladkakor med mjöl är tarte au chocolat, som bakas helt utan mjöl, otroligt saftig och du kan känna smaken av ren kakao. Den franska kakan smälter bokstavligen i munnen och är helt enkelt syndigt god.

Tror du att en tarte au chocolat är superkomplicerad och bara för erfarna amatörbagare? Du trodde fel! Vi har ett enkelt recept på världens bästa chokladtårta åt dig. Gör dig redo för en chokladbit i en klass för sig!

Chokladkaka utan mjöl: recept på tarte au chocolat

Innan vi avslöjar ingredienserna till världens bästa chokladtårta, ett viktigt meddelande: det här receptet är inget för kaloriräknare. För att göra den här franska kakan så underbart krämig och smältande i munnen behöver du massor av god choklad och massor av smör.

Personligen föredrar jag att använda choklad med en kakaohalt på 70%. Då blir kakan riktigt mörk och fyllig. Men du kan också använda mjölkchoklad, som naturligtvis gör tårtan sötare. Du kan minska mängden socker efter tycke och smak.

Om du vill baka på ett mer figurmedvetet sätt kan du använda extra mörk choklad och mindre socker. Detta kommer dock att göra att lågkolhydratpajen smakar mycket mer bittert.

Ingredienser till den mjölfria chokladkakan:

  • 200 g smör
  • 3 chokladkakor, 100 g vardera
  • 100 g florsocker
  • 1 påse vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 4 ägg
  • 1 dospåse chokladpuddingpulver
  • ½ tsk bakpulver
  • Springform
  • Lite olja/smör för smörjning

Förberedelse:

1. Värm ugnen till 175 grader över-/undervärme Förvärm ugnen och smörj springformen med smör eller olja. Blanda bakpulver och vaniljsåspulver väl, hacka en chokladkaka (100 g) i bitar.

2. Lägg två chokladkakor (200 g) tillsammans med 200 g smör i en kastrull och smält på låg (!) värme. Rör hela tiden försiktigt om i choklad- och smörblandningen. När det har bildats en blank, mörk blandning tar du bort kastrullen från värmen och låter den svalna något.

Viktigt att veta: Spisen får aldrig vara för varm, då bränns chokladen och spricker! Om du inte litar på din spis kan du också smälta chokladen och smöret i en bain-marie.

3 Vispa nu de 4 äggen (de ska vara rumstempererade) tillsammans med vaniljsocker, florsocker och en nypa salt med en stavmixer eller i en matberedare på hög hastighet tills blandningen är ljus och krämig.

4. Ställ nu in mixern på den lägsta inställningen, rör om den kylda choklad- och smörblandningen en gång till och tillsätt sedan långsamt ägg- och sockerblandningen. Tillsätt chokladbitarna när blandningen har blandats ordentligt. Vänd slutligen ner bakpulver/puddingpulverblandningen tills smeten är jämn och allt är inkorporerat.

Tips: Se till att inte röra blandningen för kraftigt, annars förlorar den sin fluffighet.

5. Häll nu smeten i den smorda formen och grädda chokladpajen på ugnens mellersta falsen i 175 grader över-/undervärme i ca 25 minuter. Med det här receptet är det för övrigt inte så farligt om chokladkakan inte är 100% genomgräddad på insidan. Sökord: flytande mitt.

6. Efter gräddningstiden tar du ut chokladtårtan ur ugnen och låter den svalna på ett galler en stund. Ta bort bakformen först när kakan är svalare. Varför ska du göra det? Om chokladtårtan fortfarande är för varm blir den för mjuk och kan gå sönder. Nu står inget i vägen för chokladnjutning!

Också utsökt:

Boktips: Bakning utan mjöl

Vårt boktips “Allt utan mjöl” bevisar att du kan baka mycket mer än bara chokladkaka utan mjöl. Det visar hur du gör äppelpaj, cheesecake och morotskaka i en glutenfri version.

De mjölfria recepten är inte bara bra för alla som måste eller vill äta glutenfritt, de är också perfekta för low carb-fans. !

Kredit: GU

Dekorera chokladkaka utan mjöl

Vill du göra ett riktigt intryck? Dekorera då din hemmagjorda chokladkaka utan mjöl efter att den har svalnat. Lägg bara ett lager florsocker på kakan och dekorera den sedan med färska bär.

Hallon, blåbär eller björnbär är till exempel mycket bra. Den friska, syrliga smaken av frukten passar perfekt till chokladtårtan.

Kredit: Getty Bilder

Täcka tarte au chocolat med ganache

Du bryr dig inte om kalorier – du vill ha den fulla chokladdrypningen? Täck då tarte au chocolat med en hemmagjord ganache efter att den svalnat!

Till ganachen behöver du:

  • 200 ml grädde
  • 400 g mörk choklad

Så här går det till:

Koka upp grädden i en kastrull och ta sedan kastrullen från värmen. Låt svalna en kort stund och tillsätt sedan den hackade chokladen. Smält under försiktig omrörning tills en krämig, blank blandning har bildats. Låt svalna en kort stund.

Lossa tårtan från formen och lägg ett bakplåtspapper under tårtstället. Häll nu ganachen på tårtan. Om du vill kan du dekorera den blanka chokladglasyren med färska bär. Ställ in chokladtårtan med ganache i kylen i några timmar så att glasyren stelnar.

Ganache av mjölk- eller vit choklad

Om du föredrar mjölkchoklad behöver du 500 g, med vit choklad behöver du till och med 600 g! Anledningen: på grund av den högre fetthalten (kakaosmör eller mjölkfett) behöver du mer choklad för att ganachen ska stelna efter kylning.

Fler läckra recept som kanske intresserar dig:

Vi hoppas att du gillar vårt recept och hoppas att du tycker om att laga mat, baka och smaka på det! Skriv gärna till oss på eller på : Vi är alltid glada att få förslag och receptförfrågningar!