Livsstil

Att äta en miljövänlig kost har fler fördelar än du tror

230views

Senligt en ny studie från Harvard University i USA har en miljövänlig kost ännu fler fördelar än vad många tror. Forskarna tror att det kan minska risken för tidig död avsevärt.

Generellt sett innehåller en mer hållbar kost mestadels grönsaker och lite kött, dvs. den är utformad för att minska risken för sjukdomar och jordbrukets påverkan på klimatförändringarna och den naturliga världen.

I studien, som finns tillgänglig på , följde forskarna mer än 200 000 friska vuxna amerikaner under tre decennier. De kategoriserade varje persons kost efter i vilken grad den motsvarade en hållbar kosthållning. Under de tre decennierna registrerades 54 536 dödsfall i studiegruppen. Mer än 14.600 var relaterade till någon form av cancer och drygt 13.700 till hjärt- och kärlsjukdomar.

De drog slutsatsen att 10 procent av deltagarna som strikt följde en miljövänlig diet hade en nästan en tredjedel lägre risk för förtida död än de som gjorde minst. Mer specifikt hade de 14 procent lägre risk för hjärt-kärlrelaterade dödsfall, 10 procent lägre risk för cancerrelaterade dödsfall och 47 procent lägre risk att dö av sjukdomar i andningsvägarna.

Enligt forskarna hade en mer “miljövänlig” kost stora fördelar för både människor och planeten. Varför är det så? De fann att om man följer denna typ av diet minskar utsläppen av växthusgaser med 29 procent (jämfört med en normal kosthållning).