Kan energisk träning skada dig? Experter varnar
Man hör mycket om de positiva effekterna av motion. En ny studie har dock visat något överraskande. Det visar sig nämligen att överdriven, kraftfull träning kan vara skadligt för vårt immunsystem. Forskarna varnar.
Extrem träning och immunitet. Forskare med ett nytt fynd
Medan det finns mycket forskning som visar att måttlighet kan gynna immunförsvaret hos friska individer, kan vad som händer med det efter intensiv träning vara ganska kontroversiellt.
Denna information kommer dock inte att glädja dem som älskar extrem träning. En ny studie där man analyserat plasma, saliv och urin från brandmän efter träning kan tyda på att intensiv träning kan försvaga immunförsvaret. Detta kan vara särskilt problematiskt för personer som har arbeten som kräver intensiv fysisk ansträngning (t.ex. idrottare eller soldater). Enligt Ernesto Nakayasu, en av författarna till studien från Pacific Northwest National Laboratory:
– Mycket vältränade människor kan vara mer mottagliga för virala luftvägsinfektioner omedelbart efter kraftig träning. En anledning till detta kan vara ett lägre inflammatoriskt svar för att bekämpa infektionen
Som en del av studien testade forskarna plasma, urin och saliv från 11 brandmän före och efter 45 minuters intensiv träning. På så sätt ville de se exakt vad som pågick i kroppen och om de kunde upptäcka den eventuella faran med ansträngande övningar. De testade brandmännen uppvisade tecken på ett försvagat immunförsvar.
Vinterövning i Bieszczady-bergen
Extrem träning och våra kroppar. Forskare förklarar
Bland de normala fysiska förändringarna (dvs. de som hjälper våra kroppar att anpassa sig till det ökade behovet av vätska och syre under träning) har forskarna lyckats observera en minskning av molekyler som är förknippade med inflammatoriska processer. Det är detta som kan påverka den ökade infektionskänsligheten efter intensiv träning. Skillnaderna i resultaten före och efter träning belyser kroppens ansträngningar att reparera vävnader, upprätthålla vätskebalansen, hålla jämna steg med det ökade behovet av energi och syre samt reparera och förnya proteiner och andra viktiga ämnen.
I försökspersonernas saliv upptäckte teamet dock något oväntat. Det skedde en förändring i det orala mikrobiomet, vilket tydde på att kroppen i större utsträckning letade efter “bakteriella inkräktare”. Forskarna noterade också en minskning av signalmolekyler som är viktiga vid inflammation och bekämpning av virusinfektioner. Att minska inflammationen är logiskt för personer som tränar intensivt – eftersom det hjälper dem att andas snabbare och därmed tillgodose deras syrebehov. Det kan dock göra kroppen mer mottaglig för virusinfektioner i luftvägarna.
Forskarna påpekar dock att det inte råder någon tvekan om att måttlig motion gör verkliga underverk för vår hälsa. Det börjar med en förbättring av humöret och slutar med att immunförsvaret stärks.