Diet

Att lyfta vikter stärker inte bara musklerna. Det stimulerar också… hjärnan

229views

När du tränar kan du inte bara “pumpa upp” dina muskler. Ny forskning har gjorts som visar att styrketräning stärker musklerna i hela kroppen, men det stimulerar också vår hjärnfunktion. Men motionens välgörande egenskaper tar inte slut där.

Träning och hjärnans funktion. Att lyfta vikter ger inte bara muskler

W Brittisk tidskrift för idrottsmedicin en ny studie har publicerats som visar att motståndsträning – till exempel styrketräning – stärker musklerna i hela kroppen. det väcker också arbetet i vår . Dessutom minskar denna typ av träning risken för många tillstånd, till exempel diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Allt tack vare att hjärnans förmåga att få tillgång till och bearbeta glukos förbättras. Som studien visade kan långvarigt instabila blodsockernivåer under en längre tid orsaka insulinresistens och inflammation. Detta gör det i sin tur svårt för hjärncellerna att få tillgång till den energi de behöver och kan orsaka långsiktiga skador.

Tack vare studien får vi dock veta att bara ett enda träningspass med motstånd sänker blodsocker- och insulinnivåerna i upp till 24 timmar. Motståndsträning innebär att man använder vikter eller motstånd för att stärka eller öka musklerna. Michael Fredericson, MD och chef för fysisk medicin och idrottsmedicinsk rehabilitering vid Stanford School of Medicine sa:

Ett korrekt utformat program för motståndsträning kan förbättra rörligheten, den fysiska funktionen, prestationen i dagliga aktiviteter, förbättra idrottsprestationen och bibehålla självständigheten hos äldre människor.

Krzysztof Glowacki: Smärtstillande medel och vi går till träningen. Det verkar ha blivit ett beroende

Träning och hjärnmassa. Studie lämnar inga tvivel

I studien, som publicerades i tidskriften Journal of Alzheimers sjukdom analyserades skanningar av hjärnan hos mer än 10 000 personer. På grundval av dessa kunde man dra slutsatsen att regelbunden – till och med att ta några tusen steg om dagen – kan förknippas med en betydligt högre hjärnvolym. Det är kopplat till hälsan hos detta organ. Det visar sig att ju mindre volymen är, desto sämre är våra kognitiva funktioner. Detta kan i sin tur leda till demens som en konsekvens. Forskargruppen anser att en ökad eller bibehållen hjärnmassa därför kan ha “potentiella neuroprotektiva effekter”.

Som studiens medförfattare, Dr David Merrill, chef för Centre for Brain Health vid Pacific Neuroscience Institute, lyckades påpeka, kan även måttliga nivåer av fysisk aktivitet, som att ta upp till 4 000 steg om dagen, ha en positiv inverkan på vår hjärnhälsa. Det spelar dock ingen roll om vi går, joggar eller utövar någon annan sport. Enligt experterna hade personer som utövade måttlig till hög fysisk aktivitet ökad hjärnmassa inom ett antal områden. Bland annat hippocampus, som är ansvarig för minnet, cortex, som hjälper till att bearbeta information, samt frontal-, parietal- och occipitalloberna.

Sond

Tränar du regelbundet?