Diet

Är detta en stapelvara i din kost? Experter varnar: de kan orsaka kronisk sömnlöshet

374views

Det har länge varit känt att det vi äter påverkar vår hälsa. Men det visar sig att kronisk sömnlöshet kan läggas till i raden av sjukdomar som hjärtsjukdomar och diabetes. En ny studie visar på ett samband mellan processade livsmedel och sömnbrist.

Kost och sömn. En intressant ny studie

Att äta hälsosamt är en av de viktigaste punkterna för att ta hand om sin hälsa. Det har länge varit känt att processad mat påverkar oss negativt. Den har kopplats till en mängd olika hälsoproblem, t.ex. hjärtsjukdomar och . En ny studie tyder dock på att det också kan bidra till kronisk sömnlöshet hos vissa människor.

Först är det dock värt att stanna vid vad vi anser vara bearbetade livsmedel. Hit hör alla livsmedel som är kraftigt modifierade för att förbättra smaken, massproducera eller förlänga hållbarheten. Detta är raka motsatsen till den typ av livsmedel, t.ex. frukt och grönsaker, som vi vanligtvis äter i sin “ursprungliga” form.

Forskare under ledning av ett team från Sorbonne Paris Nord University i Frankrike analyserade data som samlats in från mer än 38 000 vuxna som en del av forskningsprojektet NutriNet-Santé, och jämförde information om kost med information om sömn.

Marie-Pierre St-Onge, forskare vid Columbia University i USA, säger att i en tid när det finns allt fler högprocessade livsmedel, och de florerar, är det viktigt att se om kosten kan påverka sömnkvaliteten negativt eller positivt.

Hälsoguide: sömnlöshetsepidemin – webbseminarium med en psykiater

Ultraprocessade livsmedel och sömnlöshet. Ett förhållande bedömdes

St-Onge och kollegor fann att det fanns ett statistiskt signifikant samband mellan så kallade ultraprocessade (UPF) och en ökad risk för kronisk sömnlöshet. Sociodemografiska faktorer, kostkvalitet, psykisk hälsa och livsstil ingick också i studien.

Studiedeltagarna fick så mycket som 16 procent av sin dagliga energi från UPF. 19,4 procent av deltagarna rapporterade symtom på kronisk sömnlöshet under denna tid. Denna grupp, förklarar experterna, tenderade att konsumera mer ultraprocessade livsmedel i sin dagliga kost.

Dessutom visade studien ett något starkare samband för män. Även om endast enstaka tidpunkter bedömdes och baserades på självrapportering, föreslår många personer som deltog i studien att detta är en länk som är värd att utforska inom en snar framtid.

Epidemiologen Pauline Duquenne vid Sorbonne Paris Nord University påpekade att analyserna var observations- och tvärsnittsstudier.

Intressant nog hade några av de forskare som deltog i denna studie redan funnit en koppling mellan medelhavsdieten och en lägre risk för kronisk sömnlöshet. Så den här nya studien är egentligen den andra sidan av det myntet.