Livsstil

Våra förfäder tuggade denna mirakulösa krydda varje dag. Den kostar ingenting, skyddar mot inflammation och cancer

346views

Vi kan knappast föreställa oss en vällagad hjortstek, mormors strudel eller en läcker vinterglögg utan denna aromatiska krydda. Den finns i varje kök. Förutom den speciella smak som den ger till exempel pepparkakor och fruktpajer, har den också betydande hälsofördelar.

Vi antingen älskar eller hatar kryddnejlika. Dess smak och doft är, och kommer alltid att vara, förknippad med jul och godis eftersom dess doft tillsammans med kanel skapar julstämning.

Den populära kryddan kommer ursprungligen från Moluckerna i Indonesien. Där användes och används den fortfarande för att krydda kött, ris, bakverk, kex, soppor och såser. Den ingår i traditionella kryddblandningar som curry och garam masala.

Den huvudsakliga beståndsdelen i eterisk olja från kryddnejlika är fenolföreningen eugenol. Denna har lokalbedövande och antiseptiska effekter. Den används därför av tandläkare i gurgelblandningar, för att bedöva ömma nerver och för att dämpa tandinflammation.

Ursprungsbefolkningar tuggar ofta kryddnejlika istället för tuggummi eftersom det skyddar tänderna, tandköttet och även förhindrar dålig andedräkt. Dessutom främjar tuggning efter måltider en sund matsmältning eller lindrar en tung mage och uppblåsthet efter att ha ätit.

Ayurvedas skatt

I århundraden har den använts för att framställa olika läkemedel inom traditionell ayurvedisk medicin. I pulverform ska den ha en positiv effekt på hjärtfunktionen, lindra reumatiska smärtor och inhaleras vid bronkit. Dess fördelar är långt ifrån över.

Kryddnejlika är bra för levern, magen, aptitlöshet och matsmältningen. Det ger lättnad från illamående, kräkningar och diarré. Det förbättrar avsevärt spänningar och stress, trötthet, yrsel, neurologiska problem som migrän, konvulsioner, skakningar eller epileptiska anfall.

De antioxidanter som ingår hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler och eliminera risken för oxidativ stress. Det fungerar som ett förebyggande av diabetes, artrit, Alzheimers sjukdom och hjärtsjukdomar.

Kryddor innehåller ett antal aktiva ingredienser, bland annat vitamin K, vitamin A, palmitinsyra, oleanolsyra och oleanolsyra. Var och en av dessa finns i varierande koncentrationer.

Skyddar celler från cancer

Den viktigaste upptäckten var att de föreningar som finns i denna väldoftande krydda kan skydda kroppen mot cancer. Höga doser av kryddnejlika begränsar tillväxten av tumörer som redan har bildats.

Det uppnår goda resultat i bröstcancer. Äran går till eugenol, som på grund av dess egenskaper förhindrar tumörtillväxt. Exceptionella resultat har observerats vid livmoderhalscancer.

Om du ska använda kryddnejlika för cancer måste du ta hänsyn till alla faktorer. Användningen av denna krydda är inte en universallösning som passar för alla cancerformer, utan måste anpassas.