Tips för trädgården

Letar du efter en klätterväxt för skugga? En klätterhortensia kommer att försköna din vägg och blomma vackert och under lång tid.

300views

Med sina stora vita blommor och vackra blad är klätterhortensian en utmärkt klätterväxt för att täcka en skuggig nord- eller östvägg eller ett staket. Den är lätt att odla och kan bemästras av den nybörjare trädgårdsmästaren.

Klätterhortensior är utmärkta för skuggiga vertikala områden och kan också lämnas för att klättra i stora träd. Hydrangea anomala (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) är den vanligast odlade hortensian. Den blommar på försommaren med stora vita spetsblommor. De hjärtformade, mörkgröna bladen, som blir smörgula på hösten, är också attraktiva. Den är lövfällande, men tål frost bra och är lätt att odla.

Hortensior är kraftiga växter, men det kan ta flera år innan de blommar. De behöver gott om utrymme, eftersom den här kraftiga klätterväxten kan bli 12 meter hög efter 15 år och upp till 8 meter bred.

Hur man planterar klätterhortensia

Den bästa tiden för plantering är på våren eller hösten. Växter i behållare kan dock planteras året runt så länge jorden inte är frusen, vattendränkt eller för torr på sommaren. När du har köpt växten ska du inte skjuta upp planteringen utan sätta den i jorden så snart som möjligt.

Den släpande hortensian planteras vanligtvis vid foten av en mur eller ett staket, områden som ofta ligger i regnskugga och därför är benägna att torka ut. För att hjälpa den att slå rot kan du förbättra planteringsområdet (inte bara planteringshålet) genom att gräva ner kompost eller välruttnad gödsel.

Vattna plantan ordentligt ca en timme före plantering. Plantera aldrig en hortensia djupare än vad den var i sin ursprungliga kruka. Efter planteringen ska du täcka den med organiskt material – kompost eller lövströ. Vattna plantan väl under den första våren och sommaren.

Källa: Youtube Youtube

Helst bör växten planteras på en plats som vetter mot norr eller öster. Den tål ett ljusare läge, men blommorna håller inte särskilt länge i solen. Unga plantor är känsliga för frostskador på våren, så undvik att plantera dem i en frostficka och plantera dem på en skyddad plats där det inte blåser starka vindar. Även om de vanligtvis växer långsamt till en början är de mycket kraftiga växter och en kommer att täcka en stor vägg efter några år.

Dessa klätterväxter är mycket kraftiga när de blir fullvuxna och behöver därför ett starkt och stadigt stöd, t.ex. kraftiga vajrar som är förankrade i väggen eller en spaljé som är nedgrävd i marken. Fortsätt att binda upp nya skott tills de utvecklar luftrötter som de kan fästa sig med. Om du planterar mot en vägg eller ett staket ska du lämna ett mellanrum på ca 45 cm mellan plantan och väggen.

Skötsel av en hortensia med släp

Att ta hand om denna typ av hortensia är inte svårt. Mulka dem varje vår med lövförna, välrötad gödsel eller kompost. De behöver inte mer näring, eftersom för mycket gödning uppmuntrar bladtillväxt på bekostnad av blommorna. Hortensior har en tendens att vissna i varmt väder, så de behöver vattnas ordentligt och ofta, särskilt om de växer i regnskugga.

Hur man beskär hortensior

Klätterhortensior blommar på förra årets sticklingar. För att ge växten tillräckligt med tid att producera blommande ved till nästa år, beskär du på sommaren strax efter blomningen. Skär av de blommande stjälkarna och klipp tillbaka de nya skott som är för långa. Eftersom de flesta blommorna bildas i toppen av plantan, försök att lämna så stor del av plantan orörd som möjligt eller beskär den bara lätt.

Om du planerar en föryngringsbeskärning bör du ta hänsyn till att växten kanske inte blommar under flera år framöver. Av den anledningen rekommenderas att du planerar att förnya i etapper under tre eller fyra år och gradvis reducera växten.

Problem med hortensia

  • Långsam tillväxt – Om en växt inte växer så mycket under de första åren är det normalt – det tar ett tag innan den kommer igång. Dålig tillväxt kan också orsakas av vattenbrist. Underskatta därför inte den årliga mulchningen och vattna ordentligt.
  • Inga blommor – Det kan ta flera år för hortensior att blomma. Avsaknad av blommor på en mogen planta kan orsakas av felaktig beskärning.
  • Bruna fläckar på bladen – Bladfläck är en svampinfektion. Den kan uppstå i varmt, fuktigt väder när det är liten luftcirkulation. Om det inträffar ska du ta bort alla infekterade blad. Vattna ända ner till rötterna och förbättra luftcirkulationen runt växten om det är möjligt.

Relaterade artiklar