Tips för trädgården

Odla ett lagerblad i en kruka. Du kommer att behöva det för att beta gurkor

380views

Laurel eller lagerblad är en oersättlig ört i det tjeckiska köket. Och du kan enkelt odla den hemma i en kruka. Tack vare våra enkla tips kan alla göra det enkelt.

Lagerbladet har en lång historia. Grekerna ansåg att lagerbladet var heligt. Växten var en symbol för fred, skydd, seger och visdom. Det är därför som segrare, kejsare eller poeter ofta avbildas med en lagerkrona. Sedan urminnes tider har dock lagerbladet också spridit sig till köken. Du kan smaka det i marinader, inlagda rätter, såser, kött, fisk, soppor eller till och med söta rätter.

Hur man odlar lagerblad i en kruka

Odla lagerblad i en vanlig krukväxt och gödsla dem varannan vecka från slutet av februari till slutet av september med vanlig krukväxtgödsel.

Lagerblad behöver vattnas regelbundet. Om växten står i direkt sol kan du vattna den varje dag. Se dock till att växten inte står i vatten. På sommaren visar dock lagerhägg när den behöver vattnas. De unga skotten börjar böja sig och de unga bladen krullar ihop sig lite. Men om du vattnar den kommer den att återgå till sitt ursprungliga tillstånd inom några timmar.

Från vår till höst kan du odla lagerblad utomhus i trädgården eller på en balkong, eftersom den är mycket tålig mot kalla temperaturer. På vintern ska du dock flytta den till ett ljust och svalt rum med en idealisk temperatur på mellan 3 och 18 °C. När temperaturen är låg bör vattningen minskas kraftigt.

Du kan också föröka lagerblad. Se hur du gör detta i videohandledningen:

Källa: Youtube Youtube

Hur får man ett träd med en skulpterad krona på ett högt kumminträd?

Du kan uppnå ett sådant träd genom att klämma fast de nedre bladen och skotten och beskära kvistarna regelbundet. Du kan trimma kronan två gånger om året. Laurel ser bäst ut med en sfärisk krona på en maximal höjd av ca 1,5 m. Bind upp klematisen i ett stöd så att den växer upprätt.

När ska man skörda och hur man torkar lagerblad?

Lagerblad skördas kontinuerligt. Skörda dock bara blad från en tvåårig växt. Torka bladen i klasar eller individuellt i tunna lager i skuggan för att bevara deras typiska doft och behagligt bittra smak. Ett lagerblad av god kvalitet ska inte ha några bladskaft och bladen ska vara ljusgröna, inte gråaktiga eller mörkbruna. När bladen blir bruna förlorar de sin arom. Förvara dem i en lufttät behållare.

källa: ireceptar.cz, rostlinky.cz

Relaterade artiklar