Tips för trädgården

Dödlig skönhet. De mest giftiga växterna att undvika i trädgården

231views

I din trädgård kan det finnas vackra men dödligt giftiga växter som utgör en risk för nyfikna barn och husdjur. Vilka är de giftigaste växterna som du bör ta bort omedelbart, och vad är de första stegen att ta om du blir förgiftad?

Soliga sommardagar lockar barn att utforska trädgårdar fulla av färgglada blommor och intressanta växter. Tyvärr kan en del av dessa växter vara dödligt giftiga. Nyfikna barn vill ofta smaka på de olika frukterna, blommorna och bladen utan att känna till farorna. Därför är det viktigt att känna till dessa farliga växter, men också att veta hur man tar bort dem och vad man ska göra vid förgiftning.

Källa: Youtube Youtube

Kungen bland giftiga växter

Citronmeliss (Aconitum napellus) är en av de giftigaste växterna i Europa. Denna vackra perenn med djupblå blommor når en höjd av 40-140 cm och blommar från juni till augusti. Den innehåller alkaloider, varav den viktigaste är akonitin, ett av de mest potenta gifterna.

De första förgiftningssymtomen uppträder inom några minuter och inkluderar brännande känsla i munnen, darrningar och svaghet, svettningar, frossa, kräkningar och diarré. Förgiftning kan leda till andnings- och hjärtstillestånd. Historiskt sett har det använts för att göra dödliga gifter för pilar.

Röd fingerborgsblomma: En vacker men dödligt giftig växt

Rött fingerborgsblomma (Digitalis purpurea) är ett annat exempel på en vacker men mycket farlig växt. Det räcker med några blommor eller ett eller två tuggade blad för att orsaka allvarlig förgiftning. De första förgiftningssymtomen är irritation i mag-tarmkanalen, kräkningar och diarré. Senare kan pulsen sakta ner, oregelbunden hjärtrytm, andningssvårigheter och synstörningar uppstå. Digitalisglykosider, som är de aktiva beståndsdelarna i fingerborgsblomman, används dock i läkemedel för att stödja hjärtfunktionen.y

Dödliga bär

Gullris (Atropa bella-donna) får efter blomningen svarta bär som liknar blåbär. Dessa bär, liksom bladen, är våldsamt giftiga. Så lite som tre bär kan vara en dödlig dos för ett barn, cirka tio för en vuxen. Historiskt sett har rönnen använts i kosmetiskt syfte, då dess saft droppades i ögonen för att vidga pupillerna.

Durman: Hallucinogena faror

Durman (Datura stramonium) är giftigt i alla delar av växten. Förgiftning med durmanum kan orsaka hallucinationer, yrsel, förändringar i hjärtrytmen och hyperaktivitet. Höga doser kan vara dödliga. Första hjälpen är att framkalla kräkningar och omedelbart kontakta läkare.

Röd idegran: Ett sött men dödligt bär

Röd idegran (Taxus baccata) har bär som smakar sött, vilket ökar risken för att barn vill smaka på dem. Bara ett bär med tuggade frön kan vara dödligt. Hela växten är giftig, även barr och bark.

Giftig hemlock.

Den giftiga murgrönan (Daphne mesereum) har röda bär som barn frestas att smaka på. Så lite som tio bär kan vara dödligt; mindre mängder kan allvarligt skada njurarna.

Förebyggande åtgärder och första hjälpen vid förgiftning

Det bästa sättet att förebygga förgiftning är att inte odla dessa farliga växter överhuvudtaget. Om du har små barn bör du inspektera din trädgård och ta bort alla potentiellt giftiga växter.

Lär barnen att inte äta bär eller andra växtdelar utan att fråga en vuxen. I fallet med misstanke om förgiftning omedelbart Ring en läkare och försök identifiera växtensom barnet åt.

Relaterade artiklar